Кубок України. 1/16 фіналу. "Карпати" (Яремче) - "Волинь" 4:5. Зачаровані "Карпатами"

21 сентября 2010, вторник. 17:49


Яремче. Стадіон «Карпати». 3 000 глядачів

Головний арбітр: Віталій Дяденко (Кіровоград)
Асистенти: Віктор Федан (Олександрія), Андрій Скрипка (Кіровоград)

"Карпати" (Яремче) - "Волинь" 4:5

Голи: Олійник 18, 22, 83, Кавінський 34 - Майкон 46, 51, 77, Скоба 59, 74

"Карпати": Кудла, Вовчак, Яневич, Кавінський, Чопик (Коцабюк 79), Ткачук (Українець 64), Пелей, Р.Ципердюк, Веприк, І.Ципердюк (Чабан 73), Олійник

"Волинь": Неділько, Павлов (Пічкур 28), Няга (Сімінін 49), Майкон, Скоба, Бутко, Стевич, Шарпар, Максимюк, Женюх (Карасюк 81), Ващук

Попередження: Шарпар 32, Женюх 41, Сімінін 84, Бутко 90+2

Напередодні жеребкування основного раунду змагань «Карпати» з Яремче були чи не найбажанішим суперником для більшості учасників 1/16 фіналу. До «аматорів» з Карпатських гір ніхто серйозно не ставився. Вихід команди до основного раунду змагань й без того було розцінено, як міні-сенсацію.

Однак «Карпати» є яремчанськими лише за своєю припискою. Команда майже стовідсотково вкомплектована вихованцями спортшкіл обласного центру, більшість з яких перебуває у розквіті футбольних сил. Три роки тому яремчанці взяли під своє крило гравців розформованого івано-франківського «Спартака». Відтоді й розпочалася тріумфальна хода «горян».

У 2007-09 рр., «Карпати» вигравали чемпіонат і кубок Івано-Франківщини. А торік надодачу здобули ще й аматорський кубок країни. Саме цей успіх і дозволив «курортникам» стартувати серед професійних команд. Цьогоріч вони знову виграли кубок області, однак в чемпіонаті Івано-Франківщими яремчанці йдуть лише ТРЕТІМИ, майже без шансів піднятися вище.

«Волинь» ніби й не легковажила суперником. Делегація луцького клубу заздалегідь побувала на Прикарпатті. Лучани зняли на відео виїзний поєдинок «Карпат» проти івано-франківського «Тепловика», одного з претендентів на перемогу в обласному чемпіонаті. В ньому підопічні Сергія Турянського (він очолив яремчанців на початку червня) легко переграли суперника – 3:0.

Побували лучани й на місці майбутньої битви. Те, що показали згодом головному тренеру «Волині» Віталію Кварцяному, мало б нагадати часи його футбольної юності. Напевно, тоді Віталія Володимировича не дуже хвилювало, чи є туалет у роздягальні, чи він розташований за кілька десятятків метрів від неї... Однак сьогодні Кварцяний очолює клуб елітного дивізіону, а тому... Що говорив про Яремче наставник після гри з «Іллічівцем», ви мабуть чули. Або читали.

Дозволять «Карпатам» зіграти вдома, чи ні? – тривалий час це запитання залишалося без відповіді. «Волинь» взагалі запропонувала яремчанцям зустрітися в Луцьку. При цьому всі витрати суперника клуб вищого дивізіону брав на себе. «Карпати» ж хотіли грати вдома. Бо коли ще трапиться така нагода? В «запасі» залишалися варіанти з Івано-Франківськом (де й без того була запланована гра «Прикарпаття» і «Зорі») та Бурштином. Останнє слово було за Прем’єр-лігою, яка після відповідних клопотань «Карпат» ухвалила провести матч в Яремче.

Щодо складу, який виставить Кварцяний на гру, поза сумнівом мабуть була лише одна позиція. Місце на лівому фланзі «Волині» мало дісталося Роману Максим’юку, який є уродженцем цих місць. Свого часу у пітерському «Зеніті» Романа називали не інакше, як карпатською електричкою (до речі, залізнична колія проходить одразу за трибуною стадіону). Рідна домівка 36-річного футболіста знаходиться селищі Битків сусіднього Надвірнянського району. До речі, супроти гри з «Іллічівцем» місця в основі зберегли одразу семеро – Неділько, Бутко, Скоба, Ващук, Стевич, Няга і Шарпар.

Трибуни місцевої арени розраховані всього на 700 глядачів. Місця там займали заздалегідь. Решта вболівальників спостерігали за грою стоячи. Ніхто особливих ілюзій щодо підсумку гри не мав. Перше взяття воріт зафіксували вже на 20-й хвилині. Проте відзначились... «Карпати». 27-річний нападник господарів Андрій Олійник добив у ціль м’яч, що відскочив від поперечки воріт після удару свого ровесника Олега Веприка (пам’ятаєте такого гравця львівських «Карпат»?).

Ну що ж, буває – подумали вболівальники «Волині». Аж ось суддя знову вказує на центр поля. І знову відзначаються господарі! І знову на вістрі атаки опиняється Олійник. Нічого, відіграються – знову обнадіяли себе вболівальники «Волині». Та що це? Господарі забивають втретє!!! Оборонець Василь Кавінський (йому взагалі тільки 24) звично підключився до атаки і скористався передачею Романа Вовчака.

Дива, та й годі. «Волинь» ніби й атакує, а м’ячі забиває суперник. Може, ворота «горян» зачаровані? У попередніх кубкових раундах ні рівненський «Верес», ні «Миколаїв» відзначитися в Яремчі не зуміли (миколаївці й пенальті не реалізували). Та «зачарованою» виявилися лише одна «рамка». В іншу голи по перерві залітали ще частіше, ніж у першій 45-хвилинці.

Тільки-но розпочався другий тайм, як відзначився Майкон. На 51-й хвилині він забиває вдруге. Скоба, що асистував бразильцю у попередньому епізоді згодом забиває третій м’яч. На 74-й хвилині солодка парочка Скоба – Майкон організовує четвертий гол (не забуваймо при цьому Максим’юка, котрий не втомлювався постачати партнерів передачами). А оформити «покер» бразильцю допоміг Пічкур. Під завісу зустрічі м’яч нарешті влетів і в протилежні ворота (знову відзначився Олійник). Він і підбив підсумок зустрічі – 4:5.

Словом, все закінчилося так, як і мало закінчитися. «Волинь» поїхала додому з перепусткою у наступний раунд. Глядачі задоволено розбрелися по домівках (чи колибах). А в повітрі знову повисло питання – доки потенційно цікаві гравці будуть маринуватися в обласному чемпіонаті в той час, як місцеві професійні команди з року в рік грають все гірше й гірше? Хто розрубає цей гордіїв вузол прикарпатського футболу?




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости