Кубок України. Динамо (К) - Металург (Д) 3:2. Перший крок до омріяного трофею

25 сентября 2013, среда. 20:54


Кубок України. 1/16 фіналу. Київ, НСК "Олімпійський"

Головний арбітр: Андрій Лісаковський

"Динамо" (Київ) - "Металург" (Донецьк) 3:2

Голи: Гусєв 25 (пен.), Ярмоленко 57, Ярмоленко 63 - Морозюк 47, Болбат 65

"Динамо": Коваль - Сілва, Хачеріді (Віда 54), Драговіч, Макаренко, Сидорчук, Велозу, Гусєв (Ярмоленко 46), Беланда (Аруна 74), Ленс, Ідейє

"Металург": Бандура - Дегтярьов (Трояновський 46), Болбат, Прийма, Мамутов, О'Ді, Даніель, Зотов, Мораеш (Алешандре 46), Морозюк, Барановський

Попередження: Хачеріді 27, Віда 65 - Мораеш 18, Даніель 49, Прийма 51

_____________________________________________________________

Команда почала перемагати, а вболівальник відвідувати її матчі не спішить. Після найкращої, на думку продинамівськи налаштованих спеціалістів, гри команди Блохіна в поточному сезоні проти "Карпат" на поєдинку Кубка зібралася горстка глядачів. Чи не показово, що за півтори години до початку матчу спекулянти, які окупували свої традиційцні місця поруч з касами "Олімпійського", продавали квитки номіналом 20 гривень по десятці. За годину до старту гри ті самі перепустки вартували вже п'ять гривень. І купувати їх люди не поспішали.

Однак життя на підході до стадіону вирувало. Два десятки фанатів київського "Сокола" намагалися пригадати Сергію Таруті своєю акцією, що він володіє акціями не лише футбольного "Металурга", а й найтитулованішого хокейного клубу країни. Поряд проходили Олександр Хацкевич, Олександр Іщенко та Юрій Сивуха. Всі вони жадали поглянути за невпинним прогресом команди київського "Динамо" вживу.

Зрештою, виставлений Сергієм Ташуєвим стартовий склад "Металурга" фактично вбив інтригу поєдинку ще до його початку. Представників номінальної основи в одинадцятці гостей було лише троє - правий бек Микола Морозюк, який пропускає наступний матч чемпіонату через отримане в грі з "Севастополем" вилучення, центрбек Артем Барановський та нападник Жуніор Мораеш, який вперше в кар'єрі вивів "Металург" на поле з капітанською пов'язкою. Ворота гостей захищав Олександр Бандура. В центрі оборони поряд з Барановським після тривалої паузи вийшов перший в українському чемпіонаті ірландець Даррен О'Ді. Зліва в захисті зіграв Георгій Зотов. Дует "хвилерізів" склали Василь Прийма та Руслан Мамутов. Жуніор Мораеш вийшов у ролі відтягнутого нападника, а на вістрі атаки діяв Даніель. З флангів наступ мали підтримувати Максим Дегтярьов (зліва) та Сергій Болбат (справа).

Олег Володимирович Блохін, в свою чергу, експериментувати не збирався і виставив майже оптимальний на даний момент варіант складу. Воротар - Максим Коваль. В обороні справа наліво - Даніло Сілва, Євген Хачеріді, Александар Драґовіч та Євген Макаренко. Опорні хави - Сергій Сидорчук та Міґел Велозу. Під нападником Брауном Ідейє діяли Юнес Беланда, капітан Олег Гусєв (зліва) та Жермейн Ленс (справа). То був один з тих рідкісних випадків, коли Блохін залишив у запасі Андрія Ярмоленка.

Динамівці розпочали матч першим номером. Було б дивно, якби сталося по-іншому. Втім, неквапливі перепасовки в середині поля загостренню гри не сприяли, через що за перших десять хвилин поблизу воріт Бандури виникла лишень одна небезпека: Ленс виконав передачу справа, а Ідейє, граючи в межах воротарського майданчика на випередження, пробив надто вище поперечини. Та вже буквально через хвилину суперники провели набагато більш небезпечний випад по центру. Даніель на швидкості обігрався в стінку з Мораешем і вибіг зліва сам на сам з Ковалем. Бразилець вирішив проткнути м'яч у дальній кут відразу. Та Коваль, зрізавши кут обстрілу, намір суперника розгадав і м'яч відбив.

Та то був епізод. Загалом навіть повільні розіграші у виконанні господарів призводили до загострень поруч з ворітьми Бандури регулярно. Беланда вдарив без перешкод метрів з 17-ти і м'яч пролетів поруч зі стійкою. Трохи згодом вже Ленс ледь не пройшов від середини поля оборону гостей самотужки. Ідейє так взагалі видряпав м'яч у центрі штрафного майданчика спершу в О'Ді, а потім викотив "кулю" з-під Бандури на Гусєва. Втім, Олег пробив прямолінійно і Барановський його удар заблокував. Через три хвилини Велозу пробив зі штрафного метрів з 25-ти над хрестовиною, а постріл Беланди метрів з 18-ти Бандура, хоч і не з першої споби, але взяв намертво.

Врешті, з гри рахунку динамівці відкрити не змогли, а забили перший гол з пенальті. Після подачі кутового Хачеріді на дальній стійці високо вистрибнув і, пробиваючи, влучив у Зотова (точніше, в руку сина відомого в минулому футболіста донеччан). Рефері вказав на одинадцятиметрову позначку, а футболісти "Металурга" проти цього рішення не протестували. Гусєв ударом з позначки пробив бездоганно - 1:0.

В принципі, на тому матч можна було завершувати. Динамівці забивати не поспішали, а їхні суперники хоч час від часу й отримували простір для організації контратак, але переходили в них нерішуче, і тим самим свої шанси псували власноручно. Вдруге у ворота Бандури мусив забивати Ідейє. Після навісу з кутового Драґовіч скинув на Брауна м'яч головою, а нігерієць, не відчуваючи протидії, надто довго підбирав ногу, а потім пробив у воротаря. Згодом вже Гусєв отримав "кулю" в межах штрафного майданчика і пробив на силу поруч зі стійкою. Ленс, у свою чергу, міг подвоїти рахунок з елементом випадковості. Вибігаючи на ворота справа, Жермейн пробив, але влучив у Зотова, який постелився в підкаті. Та м'яч влучив у ноги Ленсові повторно і по високій дузі ледь не перелетів через Бандуру - пролетів поруч зі стійкою. Вже в доданий до основних 45-ти хвилин час Ленс, обігравшись в стінку, пройшов справа у центр, але пробив з лінії штрафного майданчика надто неточно.

Якщо й за підсумками першої половини можна було робити якісь висновки, то позитив Блохін, мабуть, міг вгледіти в активності крайніх півоборонців. Майже уся небезпека воротам гостей виходила від Гусєва і особливо від Ленса.

Відразу після перерви Блохін, мабуть, щоб підтримати цю флангову динаміку, замінив Гусєва на Ярмоленка. Ташуєв, у свою чергу, зняв Дегтярьова і Мораеша і випустив замість них Євгена Трояновського і Алешандре. Власне, Трояновський, ледь з'явившись на полі, організував взяття воріт господарів. Євген промчав лівим флангом і віддав зрячу передачу вздовж воріт. На дальній стійці цей пас замкнув Морозюк, якого загубив Макаренко. Удар вийшов несильним, але й Коваль встигнути до м'яча не зміг.

Ось так, самі того не очікуючи, кияни на початку другого тайму змушені були повертатися до того, що вони вже вважали зробленим. Надодачу ще й Хачеріді травмувався в боротьбі з Даніелем, і Блохін змушений був в екстренному порядку вводити в гру Домаґоя Віду.

Врешті решт, про цю втрату тренерський штаб "Динамо" якщо й згадає, то радше напероедодні матчу наступного туру проти "Ворскли". В цьому ж поєдинку "Динамо" так само легко, як пропустило у свої ворота, двічі забило у чужі. Спершу Беланда накинув м'яч в межі воротарського майданчика на Ідейє, а той головою виконав скидку на Ярмоленка. Андрій спершу пробив у поперечину, однак відразу добив м'яч у порожні ворота - 2:1. Третій гол відбувся майже миттєво і його творцями знову стали Ярмоленко і Ідейє. Андрій на швидкості обігрався з Брауном у стінку і, отримаавши передачу п'ятою, вийшов сам на сам з Бандурою і відправив м'яч у кут - 3:1.

У цю мить кияни вочевидь знову вирішили, що на цьому матч для них завершений. І знову пропустили. Банальна вертикаль у центр штрафного майданчика за неуважності динамівських центрбеків дозволила Даніелеві скинути м'яч під удар Болбату, а Сергій спокійно спрямував "сферу" на техніку в кут - 3:2. Майже відразу після того Алешандре сильно пробив метрів з 25-ти - Коваль витягнув м'яч з-під поперечини з великими труднощами.

Взагалі, в наступних хвилин десять після забитого голу донеччани продемонстрували, що здатні непогано контролювати м'яч в середині поля. Щоправда, динамівці в атаку не поспішали й, відповідно, знайти щілини в обороні господарів футболістам "Металурга" було складно.

Відразу після того, як Блохін на заключних 15 хвилин випустив замість Беланди Лукмана Аруну, четвертий гол у ворота гостей міг забивати Віда. Після подачі Велозу кутового справа Домаґой зіграв на випередження на ближній стійці, але у ворота трохи не влучив. Згодом вже Ідейє після передачі справа розстрілював Бандуру впритул, але примудрився влучити у воротаря.

Донеччани в заключному відрізку матчу намагалися вибігати в швидкі контратаки з акцентом на лівий фланг, де мобільністю відзначався Трояновський. Правда, під час однієї зі спроб втекти в контрнаступ гості здійснили обрізку, після якої Аруна з Ярмоленком пройшли до штрафного майданчика суперників з допомогою передач удотик, а удару метрів з 17-ти справа у дальній кут завдавав Сидорчук - поруч зі стійкою. А ще один випад "Динамо" на 84-й хвилині виглядав, як класична контратака. Ленс, підхопивши м'яч на своїй половині, пройшов півполя, обігрався в стінку з Ідейє і віддав передачу Браунові зліва, аби той завершував випад влучним ударом. Проте нігерієць знову примудрився влучити у воротаря, а під час добивання у виконанні Ленса Бандура у стрибку врятував свою команду повторно.

Отже, 3:2. То був якраз той випадок, коли засмучених підсумком гри не залишилося. Блохін здобув перемогу і зробив рішучий крок до першого на чолі тренера команди київського "Динамо" трофею. Ташуєв перевірив найближчий резерв і, можливо, розширив основну обойму. А вболівальники? До того, що вони й тренери "Динамо" бачать різні матчі, за стільки часу варто було б звикнути.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости