Ігор Дедишин: "Доведемо справу до логічного завершення всіма законними юридичними засобами"

12 февраля 2010, пятница. 17:18


Зважаючи на численні, здебільшого викривлені повідомлення та коментарі у ЗМІ стосовно підозри у підкупу гравців «Карпат» з боку харківського «Металіста» напередодні матчу 17 квітня 2008 року, генеральний директор ФК «Карпати» Ігор Дедишин відповів на запитання, що хвилюють українську футбольну громадськість.

– Як проходило засідання Комітету з етики та чесної гри ФФУ?

– 10 лютого під час засідання Комітету з етики та чесної гри ФФУ, представляючи ФК "Карпати", я п’ять разів звертався до усіх присутніх з пропозицією, а потім і з вимогою, аби ФФУ, Прем’єр-ліга, ФК "Металіст", ФК "Карпати" спільно звернулися до правоохоронних органів, щоб ті прозоро й ефективно розслідували цю справу, яка набула резонансу вже й за межами України. Однак з боку ФФУ я не побачив зацікавленості в тому, щоб ця справа вийшла за межі футбольного співтовариства, а її розслідування - за стіни ФФУ. Їм був дуже образливий той факт, що ФК "Карпати" звернувся з апеляційною скаргою в Спортивний суд Лозанни. Образливо тим, що, на їхню думку, ми обійшли Федерацію футболу. Однак наголошую: ми пройшли усі інстанції футбольного правосуддя українського футболу (Контрольно-дисциплінарний комітет, Апеляційний комітет ФФУ), але жодних рішень з приводу цієї справи ухвалено не було.

Небезпідставно складається враження, що ФФУ не те, що не зацікавлена у прозорому розслідуванні цієї справи, а свідомо намагається саботувати цей процес. Натомість ця справа є надзвичайно важливою для теперішнього і майбутнього українського футболу, тож, здавалось би, саме ФФУ насамперед має бути зацікавлена зняти напругу або довівши факт підкупу, або спростувавши його.

– Чому ФФУ не має натхнення розслідувати справу?

– Мабуть, це питання варто поставити представникам Федерації. Скажу лише, що першоджерелом інформації про те, що матч між "Металістом" і "Карпатами" був договірним, є Президент ФФУ Григорій Суркіс. Про це він заявив за присутності інших осіб на зустрічі з Почесним президентом ФК "Карпати" Петром Димінським у квітні 2008 року під час його візиту до Львова у справах Євро-2012. Ця зустріч відбулась у готелі "Леополіс", на ній також були присутні тодішній генеральний директор клубу Олександр Єфремов і я.

– В якому контексті пролунала заява Григорія Суркіса?

– У процесі того, як Петро Димінський висловлював невдоволення якістю суддівства в українському футболі, Григорій Суркіс миттєво парирував: "Розберіться спочатку у себе - ваші гравці продали матч..." і надав інформацію про договірний характер матчу «Металіст» - «Карпати».

– Чому ж одразу після цієї розмови ФК "Карпати" не зробив спроби публічного розслідування цієї справи?

– По-перше, я переконаний, що першим, хто мав оприлюднити таку інформацію, мав бути Президент Федерації футболу. По-друге, ФК «Карпати» не мав морального права оприлюднювати неперевірену інформацію та недоведені факти, тому продовжив внутрішнє розслідування цієї справи, аби з’ясувати всі її деталі. Я не стверджую, що ми отримали стовідсоткові докази, однак ми отримали матеріал, який може бути покладений в основу розслідування і стати дуже корисним для прийняття остаточних рішень. Тож апелювати до нас, буцімто ми мовчали - як мінімум, некоректно і неграмотно. Ми перевіряли інформацію, регулярно зверталися до Федерації футболу. Я особисто підписав три листи на адресу Президента ФФУ, де вказував на те, що ми маємо певні підозри і докази щодо згаданого матчу. Жодної реакції так і не було. Після того, як ми пройшли усі інстанції футбольного правосуддя українського футболу, ФК "Карпати" звернувся зі скаргою до прокуратури Львівської області, передавши усі наявні у нас матеріали. В результаті дослідчої перевірки прокуратура Шевченківського району міста Львова дала санкцію на порушення кримінальної справи, яку відкрили у жовтні 2009 року. Однак уже в ході розслідування нам повідомили, що за вказівкою з Генеральної прокуратури справу наказали закрити. Тож на даний момент справа прокуратурою не розслідується. Після того, як інформація про те, що ФК «Карпати» надав відеоматеріали, пролунала з вуст Президента ФФУ Григорія Суркіса, ФК "Карпати" повторно звернувся в прокуратуру Львівської області з проханням поновити розслідування. Дуже сподіваюся, що до розслідування долучаться ФФУ, ПЛ та ФК "Металіст", аби в кінцевому результаті винести на розсуд громадськості достовірну інформацію стосовно цієї справи.

21 січня 2010 року ФК "Карпати" надіслав апеляційну скаргу в Спортивний суд Лозанни, де співвідповідачем у справі є і ФФУ. Коли в Федерації дізналися про це, мовчати далі було неможливо. Власне тому Григорій Суркіс озвучив цю інформацію на Виконкомі.

– Виходить, що Президент федерації мовчав два роки, будучи обізнаним у цій справі?

– Саме так. І цей факт ще більше викликає здивування у контексті того, що Григорій Суркіс постійно намагається звинуватити ФК «Карпати» - мовляв, це львівський клуб замовчував справу. Насправді ж ми власними силами шукали правду, регулярно повідомляючи про підозри та певні докази офіційними листами Президента ФФУ, котрий (будучи першоджерелом інформації!) з якихось причин цілковито ігнорував звернення ФК «Карпати».

– Як ви прокоментуєте заяву Григорія Суркіса про те, що Петро Димінський жодного стосунку до ФК "Карпати" не має?

– Вважаю, що така високопосадова особа, як Президент ФФУ, перед тим, як оприлюднювати заяви, повинен перевіряти інформацію. Якби він це зробив, то дізнався б, що ще з 2001 року Петро Димінський є Почесним президентом ФК "Карпати". Цей статус йому надано Загальними зборами засновників клубу. Водночас він є головним інвестором та фактичним власником ФК "Карпати". Засновником же ФК "Карпати" є Димінська Жанна Петрівна, донька Петра Димінського. Розумію, що Григорій Суркіс зараз перебуває у важкому емоційному стані, однак це не повинно дозволяти йому висловлюватися в такому тоні й оприлюднювати неправдиву інформацію. Відповідно, на засіданні Комітету з етики та чесної гри Петро Димінський не міг бути присутній, адже не є офіційною юридичною особою клубу згідно зі Статутом та внутрішніми положеннями клубу. За усю діяльність футбольного клубу як підприємства відповідальність несе генеральний директор та топ-менеджмент клубу - згідно зі своїми посадовими обов’язками. Тому апелювання до Почесного президента з боку Григорія Суркіса я вважаю некоректним і недоречним.

– У справі дійсно фігурують 11 гравців "Карпат", як про це заявив Григорій Суркіс?

– Я слова Президента Федерації коментувати не буду, хай він за них і відповідає. Бачу, він уже все вирішив, взяв на себе роль третейського судді, подаючи факти і роблячи висновки. Відчувається, що він уже ось-ось навіть вирок винесе. Але повірте, ми не просто так розпочали цю справу і доведемо її до логічного завершення всіма законними юридичними засобами. А це можна зробити, якщо буде добра воля, зокрема, ФФУ і ПЛ.

Нагадую вкотре: саме ФК «Карпати» з власної ініціативи подав матеріали справи і звернувся до ФФУ. Тому як постраждала сторона, сподіваємось на детальне розслідування інциденту, внаслідок чого буде покарано фігурантів цієї справи – як нечистих на руку гравців, так і ділків-функціонерів, що паплюжать реноме нашого футболу. Також вимагаємо припинити безпідставні та провокативні заяви щодо можливої дискваліфікації та пониження у класі ФК «Карпати» з боку Президента Федерації футболу України Григорія Суркіса та голови Комітету з етики та чесної гри Ігоря Кочетова. В іншому разі, ФК «Карпати» у судовому порядку позиватиметься до осіб, що псують імідж та паплюжать ділову репутацію клубу. Наполегливо просимо всіх фігурантів цієї справи та представників органів футбольного правосуддя не вводити в оману громадськість безпідставними заявами та неправдивою інформацією, а радше з максимальною активністю та неупередженістю зайнятися розслідуванням резонансної справи.

– Тренер "Металіста" назвав цю справу "помстою" з боку "Карпат"...

– Я не коментуватиму висловлювань представників "Металіста". Повторю лише, що ФК "Карпати" нікого ні в чому не звинувачував і не робитиме цього, аж поки не відбудеться розслідування і не будуть доведені протиправні дії якоїсь зі сторін.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости