"Карпати" - "Чорноморець" 1:1. Мета виправдовує засоби

2 апреля 2010, пятница. 20:50


Львів. Стадіон "Україна". 12 000 глядачів

Головний арбітр: Володимир Сіренко (Сімферополь)
Асиcтенти: Геннадій Бич, Сергій Соботюк (Київ)

"Карпати" - "Чорноморець" 1:1

Голи: Батіста 25 - Сауседо 18

"Карпати": Тлумак, Федецький, Тарасенко (Мілошевіч 40), Ощипко, Тубіч, Петрівський, Ткачук (Зеньов 58), Кожанов, Гурулі (Кополовець 69), Худобяк, Батіста

"Чорноморець": Паст, Федорів, Шандрук, Де Матос, Ващук, Гришко, Вік.Мельник (Ребенок 32), Бондаренко, Сауседо (Пономарьов 84), Левига, Нарсісо (Балашов 71)

Попередження: Тубіч 66 - Бондаренко 80, Ребенок 90+2


Тренер «Чорноморця» усе зробив правильно. Принаймні, для своєї команди. Андрій Михайлович передивився останні матчі «Карпат», визначив звідки може йти небезпека і провів відповідну роботу зі своїми гравцями. Вдалося. Ціною нудного матчу вдалося здобути одне очко. Шкода, що «Чорноморець» не грав так, як той же «Арсенал». Команда Грозного встигала усюди – і в обороні начудити, і в атаці полякати «Карпати». Які ж різні ці нічиї… Але «Арсеналу» нічого не загрожує і він міг собі дозволити пограти з «Карпатами» стінка на стінку. В одеситів завдання інші – їм би не вилетіти. Тому і гратися у красивий футбол зараз не на часу. Це зрозуміло, та все ж прикро, що не було такого футболу – несподіваного і драматичного. А що було? Міна у центральному колі і десять одеських гладіаторів у штрафному. Артем Федецький після гри справедливо зауважив, що це проблеми «Карпат» - треба було шукати ключі до такої оборони. Оборони, варто сказати, дуже непоганої.

Андрій Баль запропонував схему 4 – 5 – 1 (принаймні, так команда розташувалася перед стартовим свистком): Паст у воротах, Федорів ліворуч, Гришко праворуч, у центрі Ващук та Шандрук. Один опорник – це Бондаренко, на флангах півзахисту грали Левига та де Матос, центральні хавбеки Мальник і Сауседо, попереду Нарсісо, він же Міна.

Усі передачі гравців «Чорноморця» йшли саме на нього – еквадорського форварда. Він відверто поступався габаритами Тубічу, який не зводив з нього очей. Але серб мав би серйозні клопоти, якби пройшла бодай одна передача. А так усе ліквідовувалося чи самим Тубічем чи іншими захисниками і Тлумаком.

Олег Кононов хоч і виграв у «Дніпра», все ж провів кілька змін. Тлумак у воротах, Ощипко грав зліва в обороні, пару центральних склали Тубіч і Тарасенко, праворуч замість звичного Федецького грав Петрівський. Сам же Федецький зайняв місце дискваліфікованого Самсона Годвіна. Допомагав йому Андрій Ткачук. Трохи вище діяв Худоб’як. Замість естонця Зеньова вийшов грузин Гурулі на лівий фланг. Справа, як звично, бігав Кожанов. Батіста попереду.

Бразилець добре попрацював у цьому матчі, і не лише тому, що гол забив. Коли втрачав м’яча, переслідував суперника навіть до свого штрафного. Окрім того він постійно пропонував себе партнерам, відривався для передач. Наприкінці першого тайму міг забити гол-шедевр. Тарас Петрівський біля кутового прапорця підкинув м’яча і послав його точно на бразильця. Він, правда, стояв спиною до воріт, але здорово оцінив ситуацію, відтиснув від себе оборонця і пробив через себе. Удар був досить точним – Паст лише в останній момент зумів зреагувати і відбити м’яча.

А забив бразилець після швидкої комбінації. Ткачук віддав хороший пас низом на Гурулі, а той в один дотик переправив м’яча точно на хід Батісті. Форвард спокійно втік від Ващука та Гришка і пробив у протихід Пасту. Рахунок зрівнявся.

Пропустили «Карпати» через дитячу помилку в обороні. Ніхто з оборонців не встиг прикрити болівійця Сауседо, той легко вийшов на ворота і пробив. Удар (чи то зрізка) вийшов класним – м’яч по цікавій дузі перелетів Тлумака, поцілував перекладину і опустився в сітку. Здавалося, що капітан «Карпат» мав би легко зловити м’яча, але… Кіпер зізнався, що очікував на сильний удар, а на таку траєкторію ніяк не розраховував. Словом, вину за гол беруть на себе центральні захисники і Тлумак. Причому, далеко не вперше. Тим-то і тривожніше стає за наступні матчі.

Після цього голу у «Чорноморця» моментів більше не було. Команда вирішила зберегти те, що є. Навіть після голу Батісти, у тактиці одеситів нічого не змінилося. Тут м’яч, там Міна – б’ємо вперед, може вийде. А тим часом «Карпати» постійно натикалися на залізобетонну, масовану оборону. Тут і вилізло слабке місце «зелено-білих» в атаці. Позиційний напад ніяк не вдавався. Продертися по центру намагався Худоб’як, але його зупиняли і навіть без порушень правил. Дальніми ударами пробували забити Федецький і Ткачук – Паст навіть не злякався. Загубився Кожанов – дуже не комфортно йому було. Ні пробігти, ні розвернутися, ні навісити. Лише раз Денис утік від оборони, але віддати вивірену передачу на Батісту йому не вдалося.

У другому таймі усе продовжилося. Заміна Ткачука на Зеньова себе не дуже й виправдала – у естонця теж не було простору для ривків. Потім і Кополовець замінив Гурулі – результат аналогічний. «Карпати» нагадували гандбольну команду, яка перейшла на чужу половину, віддає поперечні паси з флангу у центр і так далі. До ударів справа практично не доходила – усі спроби швидко блокувалися. Атакувати підопічні Баля не намагалися. Міну, який трохи втомився від Тубіча, замінив молодий талант Віталій Балашов. До речі, цей юний форвард – кращий бомбардир «Чорноморця». Однак включився у гру він не дуже активно і більше допомагав обороні.

Що робити з такою обороною, «Карпати» так і не додумалися. Не допоміг львів’янам і рикошет – на останній хвилині гри Худоб’як сильно ударив, але м’яч зачепив ногу одесита, змінив траєкторію і… опинився в руках Паста. Таким чином, «зелено-білі», хоч і розраховували розжитися перемогою, поклали до таблиці одне скромне очко. Зрештою, до втрати пунктів треба бути готовими – куди ж без цього. Команда не може постійно вигравати і літати на полі. Мабуть, на «Карпати» вплинула і важка гра проти «Дніпра». Та й сили треба берегти – на черзі «Таврія» і божевільний виїзд в Ужгород, на матч з голодним до очок «Закарпаттям». Потім і «Динамо» з «Шахтарем». Грати доведеться практично без перепочинку. А лава запасних у «Карпат» не така вже й довга. Правда, з поверненням Годвіна та Голодюка має стати трохи легше.

От і доводиться Олегу Кононову за їхньої відсутності фантазувати зі складом. Федецький на місці опорника виглядав трохи незвично. Не те щоб він помилявся, просто звичніше його бачити правим захисником. Можна відзначити у цій грі Худоб’яка. Старався як міг – але виходило далеко не все. В «Чорноморця» без персоналій – очко заслужила уся команда. А ще сподобалися судді. Їх на полі практично не було помітно. Може тому, що футболка в Сіренка була сірого кольору і з трибун зливалася з синьою формою гравців з Одеси?

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»

- Ми грали проти команди, яка бореться за кожне очко. Видно було, що «Чорноморець» дуже добре підготувався до цієї гри, в першу чергу у них задача була не пропустити гол. Вони добре грали у відборі, в загальній обороні. Нам не вдалося виграти, але тим не менше, я задоволений змістом гри. Ми атакували, дуже хотіли перемогти. Так, не було відповідної гри на завершальній стадії, не було точного останнього пасу. Треба було заспокоїтися, віддати вивірену передачу і реалізувати її. Але хлопці дуже переживали. Тому ми не дотиснули, не забили другий гол. Для нас, як і для «Чорноморця», кожне очко надзвичайно важливе. Не залежно від того де ми граємо – вдома чи на виїзді. У цілому я задоволений грою. Ми програвали по ходу матчу. Шкода, що напередодні свята ми не виграли. Що робити? Буває таке… Хочу всім побажати гарних свят. Дякую за підтримку. Не очікував, що стільки буде глядачів, думав, що свята десь заберуть у нас уболівальників. Ми відчуваємо їхню підтримку і будемо грати лише на перемогу.

- З чим пов’язана рання заміна Тарасенка?

- У «Чорноморця» дуже швидкий форвард. Треба було терміново зробити перестановку, щоб не пропустити контратаку суперника. Нам треба було випустити швидшого і впевненішого оборонця. Женя трохи хвилювався.

- Він не образився?

- Ні, все нормально. Я йому пояснив, чому змінюю. Просто треба було швидшого гравця в центральній зоні.

- Через нього гол пропустили?

- Гол уся команда пропустили. Винні всі, і я у тому числі. Я не погоджуюся, що гол пропускає хтось один.

- Вдома «Карпати» провели чотири матчі. Виграли в лідерів, не виграли в команд з низу таблиці…

- Тут багато чинників. Ми виграли в «Дніпра» і налаштовувалися на суперника, який перебуває в підвішеному стані. Хоч «Чорноморець» мені подобається. Не важливо, яке місце займає команда. Мені подобається, як вони захищаються, як у відбір переходять. Хвилин 20 вони здорово проти нас грали. Щодо інших команд, з якими ми грали, то нема особливої різниці між командами, які перебувають вверху та внизу таблиці. Чемпіонат більш-менш рівний. Нас вивчають, грають з нами від оборони. В’ячеслав Грозний від оборони зіграв і ловив нас на помилках. А ми на атаку граєм. Ми повинні вдома грати лише на атаку.

- «Чорноморець» виконав своє завдання - не дав «Карпатам» розбігатися. Ви були до цього готові?

- Так, тому ми награвали певні моменти. А що ми їх не реалізували, то тут заслуга «Чорноморця». Підвели нас і наші помилки. В певних моментах треба було зіграти не серцем, а головою.

- Який у вас графік підготовки до матчу проти «Таврії»?

- Завтра тренування, а в неділю відпочинемо.

- Як вам гра Батісти?

- Якщо гол забив – значить я задоволений. Так, були помилки, багато браку, але не помиляються ті, хто нічого не робить. Батіста виконав великий обсяг роботи і в обороні, і в атаці. Якби в кінці не спіткнувся, може забив би переможний гол.

- Що з Голодюком?

- Ще лікується. Йде на виздоровлення. Травма трохи важча, ніж ми думали. Головне вилікувати його, а не залікувати травму. Щоб рецидиву не було.


Андрій Баль, головний тренер «Чорноморця»

- Цікава гра була. Завдання мої хлопці виконали. Не дали розбігтися «Карпатам». Всі зони були перекриті і львів’яни натикалися на нашу командну оборону. Не на когось одного, а власне на загальну оборону. Ще й гол ми забили. Але трошки програли центр поля. Не вистачило нам гравця, який може притримати м’ячик, виконати довгу передачу. Поза тим вітаю усіх з хорошою грою. Команда віддавалася на полі. Уболівальник не любить, коли після гри виходять здорові гравці.

- В центрі поля у вас сьогодні не було гравця, чи його взагалі нема?

- Травмований Бідненко. Він може передачу віддати. А так було багато помилок, але це заслуга «Карпат», що вони не давали нам грати.

- Результатом ви задоволені?

- Якби три очки було – тоді так. Але після трьох виїзних поразок, я сказав хлопцям, що вже досить з баранками повертатися. Хоча у кожній грі у нас були моменти, але не вдавалося їх реалізувати.

- Які у вас завдання?

- Взагалі, завдань може бути два види. Перше – це коли за єврокубки чи за чемпіонство команда бореться. Друге – це коли за виживання боротьба ведеться. А за 8-е, 9-е чи 10-е місця – це не завдання.

Пізніше очікуйте огляд матчу




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости