"Карпати" - "Таврія" 1:0. Південний контраст

7 апреля 2010, среда. 20:50


Львів. Стадіон "Україна". 18 000 глядачів

Головний арбітр: Сергій Бойко (Київска область)
Асиcтенти: Геннадій Літвінов (Луганськ), Сергій Цимбал (Київ)

"Карпати" - "Таврія" 1:0

Гол: Ощипко 79

"Карпати": Тлумак, Ґодвін, Ткачук (Мартинюк 89), Батіста, Худоб’як, Кожанов (Кополовець 67), Ощипко, Зеньов (Гурулі 75), Мілошевіч, Тубіч, Федецький

"Таврія": Старцев, Зелді, Марковіч, Ковпак, Ідахор (Фещук 64), Монахов, Луценко (Гігіадзе 80), Матяж, Галюза, Любеновіч, Голайдо

Попередження: Ткачук 68, Кополовець 81 - Старцев 68

13-ий тур закінчився. Його достойне закриття феєрично провели дві команди, які люблять і вміють грати в атакуючий футбол. І «Карпати», і «Таврія» зібрали достатні порції компліментів для того, щоб на матч приїхав сам Мирон Маркевич. Тренер збірної як завжди був лаконічний у судженнях, прізвищ не називав, хоч за грою спостерігав з неприхованим інтересом.

І подивитися було за чим – в обох команд атака показує кращі результати за оборону. Тому величезна кількість гольових моментів була гарантована. Так і сталося.

Сергій Пучков єдиний в Україні тренер, який грає за схемою 3 – 5 – 2. Старцев у воротах, тріо захиснків: Зелді, Монахов та Маркович, опорник – Матяш, по краях Голайдо та Галюза, двоє центральних хавів – Любеновіч та Луценко, під форвардом Ідахор і центральний нападник Ковпак – капітан, він же лідер команди.

У «Карпатах» все прогнозовано. Після повернення на місце опорника Годвіна, Федецький повернувся на свій рідний правий фланг, Ощипко бігав на лівому, Тубіч і Мілошевіч грали у центрі, Худоб’як накручував кримчан у центрі, трохи нижче, разом з Годвіном грав Ткачук. Кожанов і Зеньов мінялися флангами, як діти наклейками, Батіста – попереду.

«Таврія» почала дуже агресивно – вже до 4-ої хвилини кримчани створили першу пару небезпечних моментів. Таких «пар» у грі буде дуже багато… Спершу пробивав Антон Монахов, а за мить вже Мілошевіч подарував Галюзі м’яча і позицію. В обох епізодах «Карпати» реально врятував Андрій Тлумак. Впевненість капітана протрималася аж до фінального свистка. Ці гольові моменти привели до чуття і гравців зі Львова. Вони теж відповіли своєю парою. В момент загального хаосу у володіннях «Таврії» м’яч відлетів до Ощипка і той цілив у дев’ятку, але не влучив. Трохи згодом до атаки підключився інший захисник – Тубіч, але м’яч після його удару полетів у тому ж напрямку – повз ворота.

Далі прийшла черга курйозних пар – помилялися воротарі. Після чергової передачі назад (якщо чесно, вони вже набридли), у Тлумака зрізався м’яч, але Федецький ліквідував загрозу. Куди грандіозніший «горбиль» могли б створити Зелді і Старцев. Перший теж віддав м’яча назад, кіпер по-дитячому його пропустив і лише щастя змусило круглого оминути ворота. В іншому випадку, Старцев мав би інше щастя – цей гол неодмінно потрапив би на чергове DVD з воротарськими ляпами.

Динамічна гра не зупинялася на перекур. Пару моментів змарнував Ковпак. У першому випадку, з близької дистанції, він не зміг влучити в рамку, а після чудесного удару метрів з 30-и, кулаками м’яча відбив Тлумак. Очевидно, що Мирон Маркевич дивився не лише за карпатівцями. І ніхто, мабуть, не здивується, якщо першим у списку тренера з гравців «Таврії» виявиться саме Ковпак. Він у цій грі себе ще покаже, правда, гол не заб’є.

По парах, так по парах. Після моментів Ковпака, на арену вийшов Самсон Годвін. Що не кажіть, але Сема дуже бракувало у минулому матчі. Через нігерійця, який готується стати українцем (він провів за «Карпати» вже 191 матч) йшли практично усі атаки. Усі вже звикли, що «Карпати» не грають довгими діагоналями, більше тримають м’яча внизу і віддають перевагу коротким, але точним пасам. Відомо також, що Годвін не любить бити по воротах, але за кілька хвилин зробив це двічі. Після подачі кутового він вистрибнув вище за опонента і спрямував м’яча у ворота – перекладина. У другому епізоді опорник вискочив на ворота, отримавши пас від Зеньова, але з ударом не склалося.

На тому закінчили перший тайм. Воно й на краще – друга половина гри була цікавішою. Ясно, що команди помилялися і по перерві, але «Карпати» змушували «Таврію» помилятися більше. У першому таймі гості були трохи ближчі до голу, у другому все змінилося.

Почалося усе з вже традиційних пристрілок. Ощипко зі штрафного підкрутив м’яча в руки Старцева. У Тлумака було більше клопотів. Ткачук, у необов’язковій ситуації, сфолив, чим спровокував арбітра призначити небезпечний штрафний. Любенович пальнув низом, але не забив – Тлумак перевів на кутовий.

Гра стала розкриватися. Обом командам як повітря потрібні очки, а нічия, якщо кого і могла потішити, то хіба «Дніпро». Але тут у гру почали втручатися треті сили. На щастя, на результат ці сили не вплинули, хоч і змусили добряче понервувати Олега Кононова і трибуни. Вся справа у рішеннях бокового судді, який бачив положення поза грою у гравців «Карпат». Зрештою, він помилявся і в іншу сторону. Причому не раз, а кілька разів. Насправді, офсайдів не було. Може, бокові судді, після останніх подій, подумали, що краще недосудити, ніж пересудити?

Правда, бокові судді не заважали Батісті двічі забити на останніх хвилинах, але то інша історія. Наразі ж Ідахор змусив Мілошевіча помилитися, вийшов на Тлумака, але переграти його не зміг. Це страшенно не сподобалося Пучкову і щасливчик Ідахор побіг до Фещука на заміну. Максим, ясна річ, горів бажанням забити «Карпатам» гол, боровся, але не більше. Оборонці не дозволили йому бодай по воротах раз пробити.

Наступна пара моментів була в Ткачука. Після класної атаки, Батіста так нафінтив, що оборонці «Таврії» геть забули про інших гравців «Карпат». Тим-то бразилець і скористався. Стягнувши на себе ледь не всю оборону, він виклав Ткачуку м’яча точно на ногу. До воріт було кілька метрів, але карпатівець пробив над перекладиною. Наступна його спроба теж не увінчалася успіхом – Старцев відбив потужний удар Андрія метрів з 35-и.

Далі прийшов час Кополовця. Він замінив не Зеньова, як очікувалося, а Кожанова. Денис знову пішов з поля без гольового пасу, але він залишив своєму зміннику натомлених захисників. Карпатівець сповна скористався подарунком і довів справу до кінця. Саме після його потужного удару, кіпер «Таврії» перевів м’яча на кутовий. Сам Кополовець його і подав – Ощипко випередив суперників і в падінні проштовхнув круглого у сітку. Кополовець на радощах побіг не у зелено-білу купу, а до тренера.

Сам гол можна списати як на оборону так і на воротаря. До цього Старцев старанно виходив на перехоплення. Тепер же зробив крок і позадкував. На удар не зреагував. Ну, і не варто відкидати майстерність самого Ощипка. Це вже його 5-ий гол в чемпіонаті. Стільки ж у Худоб’яка, Батісти та Кузнецова. Три голи Ігор забив з пенальті, ще один – у схожому стилі, у ворота запорізького «Металурга».

До закінчення гри – хвилин 15. І «Таврія» мала для цього традиційну пару моментів. В обох випадках на висоті був Ковпак. Під час першої атаки він на швидкості помітив Тлумака, який трохи вийшов з воріт. Сильний удар метрів з 30-и з натяком на «парашут» і м’яч смачно дзенькнув об перекладину. Сантиметрів для чудо-голу забракло. Дубль номер два за кілька хвилин – після подачі з флангу, капітан вистрибнув і зрізав круглого у напрямку дального кута – повз ворота.

Своєю парою закінчив Батіста. Бразилець увесь матч чекав, коли «Таврія» понесеться вперед і залишить вільні зони. Так і сталося – Ткачук вивів його на Старцева. Батіста спокійно втік від двох захисників, обіграв воротаря і бив вже у порожні ворота – штанга! У розпачі він повалився на газон – якби рахунок був 0:0 такого марнотратства йому б не пробачили. Аналогічно і з другим епізодом. Повний вихід сам на сам, купа часу для того, щоб подивитися на лайнсмена, оцінити позицію, побачити вільних партнерів і навіть передати вітання рідним і близьким на камеру. А пробив Батіста препаскудно – у самого Старцева. Хоч м’яча просив Кополовець, який був перед воротами сам-один. «Я б віддав йому м’яча, якби був на його місці» - сказав Михайло після гри. До речі, суддя дав свисток якраз після того, як карпатівці розіграли останній кутовий. Суперважлива перемога у битві за єврокубки – так назвали цю гру перед її початком.

Якщо пройтися по персоналіях, то найперше відзначу Олександра Ковпака і Андрія Тлумака. Завдання у них були кардинально протилежні, один пішов з поля з добрим настроєм, інший ні, але гра обох приємно вразила. Сподобалися Годвін і Батіста. З прийомом м’яча, звісно, треба працювати: бувало, що м’яч відскакував від бразильця на кілька метрів. До того ж, він програв практично усе повітря оборонцям «Таврії». Поза тим, нападник знову відпрацьовував в обороні, роздавав передачі і взагалі боровся, як міг. Реалізував би хоч один з двох моментів – ціни б йому не було.

А, взагалі, добрі слова хочеться сказати на адресу усіх гравців «Таврії», команди загалом. Наскільки нецікаво було спостерігати за грою «Чорноморця», настільки приємним був матч проти кримчан. Чогось здається, що Сергій Пучков обрав би поразку в атакувальному стилі, аніж нічию у стилі «Чорноморця»… Які ж контрастні ці команди з півдня України!

Сьогодні «Таврія» програла, але зовсім скоро матиме шанс взяти реванш у себе вдома. Схоже, ця майбутня гра, буде не менш цікавою, аніж у Львові. «Карпатам» основне забити. Суперник йде вперед, чим робить собі ведмежу послугу – на контратаках «зелено-білі» просто безподобні. Так було і з «Металістом», і з «Дніпром». Є проблеми з реалізацією, але покажіть команду, окрім інопланетян з «Барселони», в кого цієї проблеми нема?


Сергій Пучков, головний тренер «Таврії»

Гра всім, думаю, сподобалася. Було багато гольових моментів, обидві команди проявили бійцівські якості. Я зайшов в роздягальню і подякував хлопцям за гру. Сьогодні просто спрацювало правило: не забиваєш ти – забивають тобі. Якби у першому таймі на початку гри ми забили, було б усе по-іншому. По перерві Ідахор виходив сам на сам, теж не забив. А якби забив, знову ж таки, усе б змінилося. Але це футбол… Наприкінці гри ми побігли рятувати нічию, оголили тили і Батіста мав два моменти. Але нічого страшного, в нас ще все попереду. Багато матчів буде. Це ж матч першого кола, тож ми запрошуємо «Карпати» до себе в гості на реванш. Нічого ще не втрачено. Боротьба за єврокубкові місця триває.

- Ви планували стартовий штурм?

- Ми завжди так починаємо агресивно.

- Не хотіли Фещука випустити з перших хвилин? Для нього цей матч був особливий.

- Я розумію, що для нього і справді важливий, бо він починав тут грати, а зараз в нас. Але останні дві гри він провів не так сильно, трохи здав. Максим здорово провів збори і перші весняні матчі. Але потім трохи втомився, загубив гольове чуття. Йому потрібна пауза, але я впевнений, що все нормально буде.

- Сьогодні ви ним задоволені?

- Важко сказати, хоча, мабуть, так. Він боровся, чіплявся за м’яч. Я ще не дивився відео. Але він був корисний, коли ми в кінці атакували. Якби тоді Ковпак забив… Але нічого, переживемо.

- Вважаєте, що «Карпати» перемогли лише через більше везіння?

- Ні. Це хороша команди, ми дивилися як вона грає. Думаю, один день відпочинку пішов їм на користь, а ми грали в Харкові. Але все-одно, це була рівна гра двох претендентів на Лігу Європи.

- Оцініть якість поля у Львові і в Харкові.

- Та ну, що ви…

- У Харкові краще поле? (сміх у залі)

- Обіцяли нам, що до кубкового фіналу його підладнають. Наскільки мені відомо, будуть залучати і ваших фахівців, щоб привести газон до порядку.

- На що робите більшу ставку – на чемпіонат чи на Кубок?

- На чемпіонат. Кубок 16-го травня. Навіщо грати в лотерею? Уся боротьба ще попереду. «Карпати» гратимуть проти «Закарпаття», «Динамо», «Шахтаря», до нас в гості їдуть. Ще буде…

- Чого вам сьогодні забракло?

- Трішки везіння. Забили б на початку, «Карпати» розкрилися і було б більше простору для атак. Із забитим голом набагато легше грати.

- За останні кілька днів ви грали проти «Металіста» і «Карпат». Можете їх порівняти?

- Якщо об’єктивно, то з «Карпатами» було важче.

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»

- Переконаний, що для уболівальників ця гра була дуже цікавою. А для тренерів дуже нервовою. Сьогодні команди грали у яскравий, відкритий футбол. Моменти виникали біля обох воріт. Ми грали з рівним суперником, який, як і ми, пропагує атакувальний футбол. Тому мені «Таврія» подобається. Звісно, що сьогодні ми показали кращий футбол, ніж у матчі проти «Чорноморця». Краще грати з командою, яка атакує, а не захищається. Сьогодні нам гра вдалася, ми забили свій гол, не дали забити супернику. Тут вже наша заслуга. В кінці гри рахунок міг би збільшитися, якби Батіста реалізував свої моменти. Тим не менше, задоволення від гри є, але зупинятися в жодному випадку не можна, хлопці це розуміють.

- Ви так спокійно сказали про Батісту…

- Зараз спокійно, а на полі, ясна річ, я не був спокійний.

- Оборона сама собі кілька нагод створила…

- Так, за рахунок не точних передач ми привезли собі кілька небезпечних моментів. «Таврія» змушувала помилятися. Але над браком ми все-одно будемо працювати, щоб його зменшити.

- Що скажете про бокового суддю, який придумував офсайди?

- Може я трохи емоційно реагував, треба дивитися. Але було трохи неприємно, я нервувався.

- Зеньов випадав зі гри…

- Не думаю, що він пасивно зіграв. Я поважаю цього гравця, в нього дуже серйозне майбутнє. Ми його пробуємо на місці центрального нападника, але Батіста впевнено виглядає. Ще б голи забивав... А Зеньов буде грати сильніше. Сподіваюся, скоро ви про нього інші слова говоритимете.

- Як Голодюк?

- Вже краще. На цьому тижні він вже перейде в загальну групу. Чи буде він грати проти «Закарпаття»? (стукає по столу) Не будемо загадувати.

- Чим зможете здивувати «Шахтар»?

- Не треба прескакувати. В нас гра проти «Закарпаття». Ужгород добре зараз грає, це дербі для нас. Будемо готуватися. До початку матчу рахунок 0:0.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости