Металіст - Динамо 3:0. Раціоналізм побив прямолінійність

15 сентября 2013, воскресенье. 21:24


Дев'ятий тур чемпіонату України-2013/2014

15 вересня. Харків. ОСК "Металіст". 35 000 глядачів "

"Металіст" (Харків) - "Динамо" (Київ) - 3:0

Голи: Хав'єр 43, Соса 90+2, Марлос 90+5

"Металіст": Дишленковіч - Ксьонз, Моледо, Папа Ґуйє, Азеведо - Едмар, Дієґо Соуза - Алехандро Ґомес (Марлос 88), Хав'єр (Красноперов 49), Х. Соса (к) - Девіч (С. Бланко 77)

"Динамо": М. Коваль - О. Гусєв (к), Хачеріді, Драґовіч, Тремулінас - Міґел Велозу (Ідейє 79), Вукоєвіч - Ярмоленко, Безус (Аруна 71), Ленс - Мбокані

Судді: А. Жабченко (Сімферополь) - О. Войтюк (Запоріжжя), В. Володін (Херсон) - Можаровський (Львів), Лісаковський (Одеса)

Попередження: Девіч 43 - Безус 42, Хачеріді 72, Аруна 90, М. Коваль 90+3

Майже весь день напередодні центрального матчу дев'ятого туру в Харкові лив нудний осінній дощ. Така ж погода була рік тому, коли команди грали в Києві і харків'яни переграли команду Михайличенка (Блохіна) вчисту. Тепер обставини змінилися і в гості в столицю Слобожанщини приїхали динамівці. Щоправда, фаворитами однаково залишалися підопічні Мирона Маркевича.

Наставник харків'ян випустив найсильніший з урахуванням ліміту варіант складу. Воротар - Владімір Дишленковіч. В обороні справа наліво діяли Павло Ксьонз, Родріґо Моледо, Папа Гуйє та відновлений після травми Марсіо Азеведо. В оптимальних умовах замість Ксьонза, звісно, грав би Крістіан Вільяґра, однак за таких умов Маркевич не зумів би втиснутися в рамки ліміту. Пара опорних хавів - Едмар та Дієґо Соуза. Під нападником Марко Девічем грали Алехандро Ґомес, Клейтон Хав'єр та капітан Хосе Соса.

В складі "Динамо" несподіванки якщо й були, то не радикальні. Місце у воротах займав Максим Коваль. На флангах оборони діяли капітан Олег Гусєв (справа) та Бенуа Тремулінас (зліва). Дует стопперів - Євген Хачеріді та Александар Драґовіч. Враховуючи особливості гри "Металіста", тренер гостей випустив двох яскраво виражених опорників - Оґнєна Вукоєвіча та Міґела Велозу. Під нападником Дьємерсі Мбокані грали Андрій Ярмоленко (справа), Жермейн Ленс (зліва) та Роман Безус. Останній заробив місце у складі з огляду на демонстровану в останніх матчах за збірну й клуб ігрову форму.

Дебют матчу виявився обопільно агресивним. На першій же хвилині Ковалеві довелося виходити далеко з воріт і випереджати Девіча після довгої передачі з половини поля "Металіста". Суперники відповіли випадом справа, який організував завдяки індивідуальним діям Безус. Після подальшого навісу від Ярмоленка Мбокані цілком міг пробивати, але трохи промахнувся з вибором позиції. Взагалі, Безус був ключовою фігурою в складі "Динамо" на старті матчу. Він вів гру "Динамо" і задавав напрямки їхнім атакам, проявляючи при цьому високу індивідуальну майстерність. У харків'ян головною рушійною силою виступав Ґомес. Він почав гру справа і спершу ніс загрозу звідти, а потім перейшов вліво і акцент атак господарів автоматично змістився на протележний край.

Взагалі, за рахунок компактності в командих побудовах і кращому контролю над м'ячем гравці "Металіста" поступово захопили територію, а динамівці чимдалі почали орієнтуватися на швидкі флангові випади. Правда, саме з флангу на 20-й хвилині кияни ледь не пропустили гол у свої ворота. Ґомес на лівому краї накрутив Гусєва і виконав простріл вздовж воріт. Драґовіч, вибиваючи м'яч, зіграв трохи незграбно і дозволив заволодіти "кулею" Хав'єру. Клейтон розвернувся з незручного становища, випередив Драґовіча і, дотягуючись до м'яча, вдарив - "сфера" по високій дузі влучила в поперечину. На відскоці першим був Девіч, який головою пробив вище воріт.

Динамівці відповіли двома поспіль випадами у виконанні Ленса. Спершу Жермейн, змістившись у центр, пробив під опікою Ксьонза у руки Дишленковічу, а згодом Ленс віддав розрізну передачу вправо на вихід Ярмоленку. Андрій, виходячи майже один в один з воротарем господарів, вдарив голкіперові у руки. Трохи згодом голландець після пасу з глибини вже змагався у швидкісному забігу з Моледо. На якусь мить Ленс виявився навіть попереду, але врешті оборонець "Металіста" зумів вибити "кулю" на кутовий. Господарі за увесь цей час відзначилися лише дальнім ударом у виконанні Девіча, який Коваль не без труднощів, але забрав у нижньому куті.

Проте всі ці моменти - робочі. Особливо в порівнянні з нагодою, яку на 32-й хвилині втратив той же Девіч. Отримавши майстерну передачу на хід від Ґомеса, Марко після провалу динамівських центрбеків опинився один перед Ковалем. Девіч вдало прийняв м'яч, але, розвертаючись, трохи поспішив і пробив з одинадцяти метрів ледь не з розвороту - надто неточно. На 38-й хвилині непоганий випад правим краєм зробили вже кияни. Гусєв, обігравшись в стінку, промчав флагом і навісив вздовж воріт, однак ні Мбокані на ближній стійці, ні Ленс на дальній до м'яча дотягтися не змогли, хоча й шанси, зроби вони крок вперед чи назад, для цього були.

Головний же в першому таймі момент виник на 43-й хвилині. Безус в середині поля грубо збив Сосу, отримав за це попередження і поки відходив, господарі розіграли штрафний. Той же Соса віддав передачу вправо на Ксьонза. Павло мав достатньо волі, оскільки неуважно зіграв Тремулінас. Правий край "Металіста" прострелив, а Хав'єр, випередивши Хачеріді, спрямував м'яч у ворота - 1:0.

Загалом за підсумками першої половини харків'яни виглядали банально організованішими, вигравали у суперників позиційно за рахунок кращої компактності. Динамівці орієнтувалися на флангові атаки, але до таких випадів суперники були готовими.

Початок другого тайму розпочався для "Металіста" з неприємності. В звичайному ігровому зіткненні задню поверхню стегна потягнув Хав'єр, котрий відновився після травми зовсім недавно. Велозу, який знаходився поряд, відразу показав, що бразильця треба міняти. Досвід португальця не підвів. Маркевичу довелося в спішному порядку вводити в гру Олега Красноперова і переводити тим самим Дієґо Соузу на позицію під нападником, а Олега ставити в пару з Едмаром в опорну зону.

Так чи інакше, перший у другому таймі момент створили саме господарі. Азеведо після закидання від Ґомеса промчав по лівому краю і виконав навісну передачу в район одинадцятиметрової позначки, на яку виходив Едмар. Бив опорник "Металіста" головою, дотягуючись до м'яча. Вийшло у руки Ковалю. Кияни відповіли випадом по центру у виконанні Безуса. Роман у тісному контакті з Папою Ґуйє увійшов до штрафного майданчика, а там впав. Рефері не вважав, що то було порушення з боку сенегальця і, мабуть, був правий. Доволі гостро поруч з ворітьми Дишленковіча було й після подачі кутового зліва, але Вукоєвіча на ближній стійці в останню мить оборонець суперника випередив.

В цілому ж динамівці хоча й наступали з великим бажанням, а їхні флангові атаки були стрімкими, але були позбавленими родзинки і суперником читалися. Було очевидним, що харків'яни терпеливо очікують на свій шанс вибігти в контратаку і така нагода ледь не виникла на 64-й хвилині, коли правим краєм промчав Соса. Хосе заробив кутовий, а після його подачі Коваль на виході в боротьбі з Моледо вибив м'яч кулаком на Едмара, а той зльоту у залишені голкіпером ворота не влучив. Через три хвилини контракцію господарів розпочав Дишленковіч. Перехопивши передачу Тремулінаса зліва, він швидко ввів м'яч на Сосу, а той пройшов правим краєм півполя і зряче прострілював на Девіча. Щастя киян, що у відчайдушному підкаті цей пас перервав Велозу. Після ще однієї контратаки вже Девіч віддавав вліво на Ґомеса, а той, змістившись у центр, пробив на виконання у дальній кут неточно.

Така монотонність і одноманітність в діях підопічних Блохіна, мабуть, не влаштовувала і на заключних 20 хвилин він випустив замість Безуса, який відчутно втомився, зазвичай вельми "працелюбного" Лукмана Аруну. Що то дало? Та, мабуть, нічого. Нігерієць традиційно грав на чистих м'ячах, бігаючи підтюпцем в середині поля. Ні рухливості, ні розмаїтості діям середини поля гостей ця перестановка не додала. "Динамо" й надалі наполегливо, але надто прямолінійно, без вигадки наступало з флангів.

Маркевич відверто контролював гру і на кінцівку він випустив замість Девіча Себастьяна Бланко. Резон в такій заміні був, оскільки аргентинець здатен притримати м'яч і задати вірного напряму фланговим контратакам. Заміна ж у виконанні Блохіна в кінці зустрічі - Браун Ідейє замість Велозу - виглядала, неначе жест відчаю. Браун якщо й чимось запам'ятався, то тим, що врізався в Дишленковіча після прострілу зліва.

Єдиний реальний шанс відігратися "Динамо" втратило після того, як Гусєв пробив метрів з 20-ти на силу, а Дишленковіч викидав руки майже на удачу. Воротар відбив м'яч кулаками, а в останніх п'ять хвилин "Металіст" майстерно добив "Динамо". Кияни розсипалися, а гості провели дві поспіль проникаючі контратаки. Динамівці не без долі везіння відбилися, однак після вкидання з аута справа Хосе Соса увійшов до штрафного майданчика і пробив у дальній кут - 2:0. Перед самим же фінальним свистком Марлос вдарив на виконання в дальню "дев'ятку" справа - 3:0.

"Динамо" вперше в історії виступів у чемпіонатах України програло з розгромним рахунком. Так специфічно рідна команда разом з суперниками привітала свого тренера з Днем фізкультурника.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости