Польща - Україна. Тактичний аналіз гри

23 марта 2013, суббота. 11:45


Збірна України восени минулого року так і не змогла здобути жодної перемоги. І перед матчем проти збірної Польщі «жовто-блакитні» займали незвичну передостанню сходинку з двома очками і одним забитим м'ячем у трьох матчах. Тому гра у Варшаві мала для підопічних Михайла Фоменка величезне значення. До того ж, це була перша офіційна гра України під керівництвом нового наставника. Поляки, навпроти, за втраченими очками йшли нарівні з англійцями, і осічка в домашньому поєдинку ніяк не входила в їхні плани.

Наставник збірної Польщі не міг розраховувати в цьому матчі на Кущака і Перкі через травми, та Муравські, який відбуває дискваліфікацію, з української сторони участь в грі не могли прийняти Коноплянка та Селін.

Формації команд

Вальдемар Форналік запропонував звичну для збірної Польщі тактичну схему 4-2-3-1. Місце в воротах зайняв Артур Боруц, в центрі захисту вийшли Василевскі та Глік, німецькі фланги - Бьоніш зліва та Піщек з Блащиковскі з права, в центрі в опорній зоні Лукасик та Крихов’як, над ними Маєвські, лівий «вінгер» Рибус та вістря атаки команди Роберт Левандовскі. Досить прогнозована формація на гру та стартовий склад від Форналіка, єдина позиція з якою помились польські журналісти в перед матчевих прогнозах це вихід Маєвського замість Людовіка Обран’яка.

Михайло Фоменко все ж довірив місце в воротах П‘ятову, незважаючи на невдалу гру голкіпера останнім часом, в центрі захисту пару склали Хачеріді та Кучер, позицію лівого захисника в зв’язку з дискваліфікацією через перебір жовтих карток Селіна зайняв Шевчук, справа - Федецький, в центрі трійка півзахисників - Степаненко і Ротань більш зорієнтовані на захист, над ними Гармаш, по краям Гусев та Ярмоленко в позиціях інвертованих «вінгерів» та один форвард Роман Зозуля. Теоретично 4-2-3-1, але на практиці і Гусев і Ярмоленко розташовувались глибоко на своїй половині поля, часом займаючи навіть позиції крайніх захисників при веденні захисних дій, тому тактичну схему Фоменка змалюємо як 4-5-1.

Досить захисний варіант дій від наставника збірної «України», якщо враховувати вище вже сказані глибокі позиції Гусева та Ярмоленко в захисті, а також появу Гармаша замість Безуса в позиції атакуючого півзахисника. В атакуючих діях команди Олег та Андрій не звужували гру, тим самим відкриваючи зони для підключень в атаку крайніх захисників, що є властиво для класичної «іспанки». Вочевидь, активна гра флангами від Федецького та Шевчука не входила в план на гру від Фоменка, який віддав перевагу надійним діям в захисті.

Стартовий пресинг від «України»

З перших хвилин «жовто-сині», запропонували активний пресинг супернику за допомогою шести гравців на чужій половині поля, що відразу принесло результат.

На малюнку 1 показаний епізод відразу з стартовим свистком арбітра та намагання українців застосувати пресинг на чужій половині поля.

Напевне на перед матчевій установці на гру Вальдемаром Форналіком мало уваги приділялось сильним якостям Ярмоленка, а саме зміщення до центру з ударом, що і є основою перевагою інвертованих «вінгерів».

На малюнку 2 показаний епізод пресингу збірної України, який призвів до перехоплення м’яча та першого голу в матчі.

А вже до сьомої хвилини цю перевагу (інвертованого вінгера) ще раз продемонстрував Олег Гусев. Про такий початок поєдинку підопічні Михайла Фоменка могли тільки мріяти!

В даному випадку можна вести мову як про неготовність поляків до такого перебігу подій на полі, так і загалом неготовність гравців «кадри» вести гру в умовах активного пресингу від суперника.

На малюнку 3 ще один епізод застосування колективного пресингу гравцями збірної на окремій ділянці поля.

Коли 1-0 краще за 2-0

Отримавши перевагу в два голи, українці віддали ініціативу супернику. Напевне не варто говорити про втрату концентрації з десятої хвилини гри, але в діях команди з’явилась розгубленість, поляки прибрали територію та м’яч під власний контроль. Збільшили темп гри та завдяки зв’язці з Дортмунда досить швидко відновили інтригу в протистоянні.

На малюнку 4 застосування високого пресингу від гравців збірної Польщі.

Вже господарі, володіючи територією, застосовували високий пресинг на половині поля суперника, починаючи з 15 хвилини гри та до кінця тайму. «Жовто-блакитні» сідали надто глибоко до власних воріт, зберігаючи компактність, але фактично унеможливлюючи швидкий вихід з захисту в атаку. Залишалось лише повторити слова класика «такой футбол нам не нужен». Кожне порушення правил здійснювалось поблизу воріт та загрожувало небезпечним штрафним ударом. Практично всі верхові єдиноборства в штрафному майданчику збірної України вигравали поляки.

Тиск на ворота П‘ятова зростав, здавалось, що другий гол в його ворота це лише питання часу, та, як говорять в таких випадках, не шукайте логіку в футболі. Під кінець тайму четвертий удар в площину воріт Боруца закінчився третім голом для України.

По перерві Форналік провів заміну: замість Рибуса на лівий край нападу Польщі, який дещо випадав з гри в першому таймі, вийшов Косецкі. Натомість Михайлу Фоменку вдалось заспокоїти свою команду, чому безперечно сприяв гол Романа Зозулі під кінець першого тайму.

Тепер українці зустрічали опонентів значно вище, Ярмоленко та Гусев витримували лінію з півзахисниками, Гармаш і Ротань зустрічали атаки господарів в центральному колі, Степаненко розташовувався між лінією захисту та півзахисту при захисних діях формація України отримала цифрове значення 4-1-4-1, в атаку активніше йшов Руслан Ротань підтримуючи наступальні дії другим темпом з глибини.

На малюнку 5,6 зображено розташування гравців збірної України. В першому випадку Зозуля веде пресинг на захисників Польщі, не дозволяючи спокійно розвивати атаку, в другому - Степаненко між лініями захисту та півзахисту, Гармаш висувається вперед для пресингу суперника, лінію півзахисту складають Гусев, Ротань та Ярмоленко який за кадром.

На малюнку 7 показаний епізод класичного застосування колективного пресингу. Перша фаза - перекрити можливі продовження атакуючих дій через центр поля, примусити суперника зіграти в край.

На малюнку 8 продовження через чотири секунди. М’яч відправляється на фланг, де українці отримують чисельну перевагу над суперником, після відбору м’яча правим краєм була проведена швидкісна контратака.

Піднявши лінію захисту команди, Фоменку вдалось розірвати півзахист та напад збірної Польщі, що стало ключем до домінування українців в другому таймі. Разом з тим, активний пресинг в другій зоні футбольного поля великою кількістю гравців (не менше п’яти) дозволяв проводити швидкісні контратаки, які не одноразово мали закінчуватись взяттям воріт. Напевне, кращий тайм в виконанні нашої збірної за останні роки.


Аналіз матчу Польща - Україна по Ivan_Hook

Підсумок

В четвертому матчі «жовто-блакитні» таки зробили перший крок до шляху на ЧМ-2014. В першому таймі українцям вдалось здивувати суперника активною грою з стартових хвилин та реалізацією гольових моментів, а по перерві Фоменко повністю з тактичної точки зору переграв свого опонента. Неприємний осад залишив відрізок з 15 по 40 хвилину матчу, та спишемо це на високий психологічний тиск, який чинився на гравців збірної протягом останніх днів та дебют нового тренера, який поки що залишає багато підстав для оптимізму.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости