Україна - Польща 1:0. Тактичний аналіз матчу

12 октября 2013, суббота. 11:11


Формації команд

Михайло Фоменко, як передбачалось напередодні матчу, обрав досить обережну тактику на гру - мінімум ризику позаду та в розрахунку здебільшого на індивідуальні дії гравців групи атаки попереду, де останні мали доволі відчутну перевагу, в першу чергу - в швидкісних характеристиках, особливо, що стосувалося гри на флангах.

У воротах розташувався – Андрій П’ятов, в центрі захисту за відсутності Олександра Кучера, що відбуває дискваліфікацію, безальтернативною стала пара Євген Хачеріді і Ракицький. Справа – Артем Федецький на протилежному фланзі – В’ячеслав Шевчук. В опорній зоні - трійка гравців; в позиції шостого номера - Степаненко, восьмого – Ротань, атакуючий півзахисник – Едмар. Відзначимо, щл єдиний представник «Металіста» в стартовому складі досить часто змінював позицію з Русланом. Вінгери зліва – Коноплянка, справа – Ярмоленко і центрфорвард – Зозуля. Вибір наставника українців на користь Романа доволі легко читався з огляду на те, що дніпропетровець краще вміє вести та нав’язувати силову боротьбу опонентам, також на користь Романа працювала і його краща взаємодія з партнерами по «Дніпру».

Наставник збірної Польщі, також недорахувався одного з основних захисників команди – Лукаша Піщека, що зазнав пошкодження, його місце в обороні зайняв –Артур Йєнджейчик, в центрі захисту пара – Каміль Глік і Лукаш Шукала, зліва – Гжегож Войтковяк. В рамці воріт – Артур Боруц. В опорній зоні двійка – Маріуш Левандовські лівіше і Гжегож Криховяк правіше, на ними - атакуючий півзахисник Матеуш Кліх, на флангах розташувались Вальдемар Собота та Куба Блащиковскі. Місце центрального нападника зайняв Роберт Левандовскі. Форвард «Борусії» - безперечний лідер збірної останніх років, хоча його результативність в складі Кадри, значно поступається його ж здобуткам на клубному рівні.

Компактність побудов і перехід на «4-4-2», «4-4-1-1» у фазі гри без м’яча

Обидві команди розпочали гру обережно, що в першу чергу витікало зі стартових складів суперників. Україна більше володіла м’ячем, але не створювала небезпечних ситуацій поблизу воріт поляків. Моменти виникали радше завдяки помилкам суперника, ніж осмисленим діям. В фазі гри без м’яча підопічні Вальдемар Форналіка перелаштовувались на тактичну систему «4-4-1-1», вибудовуючи дві лінії захисту на відстані не більше 15 метрів, одна від одної, над якими працював Кліх, а ще вище - Левандовскі.

Загалом Матеуш є більше гравцем середини поля, і хоча в цій грі він займав місце десятого номера, його гра переважно була зорієнтована на захист. Вочевидь основним завданням для поляків було максимально наситити зону дій Коноплянки, обмежити його в просторі. Для цього Йєнджейчик в фазі гри без м’яча працював з Євгеном персонально, зміщуючись за ним до центру, а на місце правого захисника опускався Куба або опорний Криховяк.

Наша команда в захисті також використовувала формацію «4-4-1-1» або «4-4-2» в тих випадках, коли один з атакуючих півзахисників підіймався до Зозулі, здійснюючи пресинг у середній частині поля. Компактно позаду з п’ятьма-шістьма гравцями за лінією м’яча, в фазі володіння м’ячем, в розрахунку на помилку суперника або проведення швидкісних атак у випадку перехоплень в другій зоні футбольного поля. Така гра від нашої команди не стала сюрпризом, а от Форналік в якійсь мірі здивував, його команда в більшості випадків працює значно активніше на атаку, а враховуючи, що поляків влаштовувала лише перемога, такий обережний план на гру, не читався.

Позиційні атаки збірної України

В атакуючій фазі гри українці розтягували захист суперника в ширину завдяки широким позиціям від флангових захисників, в той час, як вінгери звужували гру до середини, особливо це стосується Андрія Ярмоленка, який зміщувався в центральну частину поля для поступового просування вперед. Але відсутність гравця, який міг би якісно працювати між лініями захисту, не дозволяла довести декілька хороших підходів до логічного завершення і виведення гравця на ударну позицію. Все-таки ні Едмар, ні Ротань не є десятими номерами і не відчувають моменту, коли необхідно зайняти зони між лініями та зіграти в отворах між гравцями однієї з них.

Вище приведено відео з трьома потенційно небезпечними позиційними атаками України, які за умови вдалих взаємодій могли нести значно більшу загрозу. Потрібно звернути увагу, що зону між центральними захисниками та центральними півзахисниками поляки досить часто залишали без уваги і в тих випадках, коли туди зміщувався Ярмоленко чи Едмар, виникали небезпечні моменти.

Побудова атак збірної України через довгий пас

Іншим способом доставки м’яча в напад були довгі передачі. Це витікало, як і з логіки подій на футбольному полі, адже застосування довгих передач, фактично унеможливлює втрату м’яча в середній зоні поля і відповідно проведення контратак суперником, так і з плану на гру від Фоменка. Саме цим можна пояснити появу на полі Зозулі, що мав нав’язувати боротьбу центральним захисникам, змушувати останніх сідати максимально близько до власних воріт, створюючи тим самим глибину атаки і утворюючи простір між захисниками та півзахисниками, куди на швидкості мали зміщуватись, в залежності від позиції на полі, Едмар, Ротань чи Ярмоленко, займаючи зону підбору для атак сходу.

Українці були більш активні попереду, володіли більше м’ячем та територією, але цього було не достатньо, щоб створити гольові моменти біля воріт Боруца. Таким чином декілька хороших підходів, що потенційно могли б завершитись гостріше, були змарновані. Поляки так само в основному розраховували на довгі передачі, та вміння Роберта Левандовського чіплятись за м’ячі та його індивідуальну майстерність. Зміщення Куби до центру на швидкості також потенційно несли в собі загрозу та нулі на табло цілком відображали перебіг подій на полі.

З поновленням гри наставники не внесли змін в перебіг подій на полі, але в діях України прослідковувалось бажання зіграти швидше, пришвидшити рух м’яча між партнерами та намагання швидше доставляти його вперед. Збільшила наша команда і тиск на центральну вісь суперника. Поляки ж загрожували лише індивідуальними діями від Блащиковскі та Роберта Левандовскі. В середині тайму обидва наставника провели заміни, Фоменко в намаганні додати швидкості попереду випустив Марко Девіча, а Вальдемар Форналік - Кліха на Межеєвські, що значно більше зорієнтований на атаку. Таким чином тренери засвідчили своє бажання дещо відкрити гру та спробувати схилити матч на свій бік.

Зі збільшенням швидкостей на футбольному полі зросла і кількість браку від гравців. По перерві поляки не так надійно закривали фланги, що дозволило українцям доставляти м’яч у штрафний майданчик за допомогою кросів, а пресинг у центральній частині поля привів до помилки, з якої розпочалась гольова атака.

Форналік, як для такої гри, пішов ва-банк і випустив на поле атакуючого півзахисника Зелінські, замість опорного Левандовскі, але суті та малюнку гри це не змінило. Своїх моменти поляки отримали після розіграшу стандартних положень біля воріт Боруца та швидкого виходу в контратаку, але на наше щастя Роберт Левандовскі не реалізував його, як і Пешко, що змінив Соботу по перерві.

Підсумки

Обидва наставника побудували гру на очікуванні помилки суперника. Можливо, по перерві збільшення темпу гри дозволило Україні розраховувати на прихильність фортуни, що в кінцевому результаті таки посміхнулась нам. Тепер нам залишається сподіватись, що поляки відберуть очки в Англії, або очікувати плей-офф раунду, з надією, що колись нам має поталанити в стикових матчах.

Статистика




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости