Канадці - проти професіоналів

6 октября 2010, среда. 13:13


У п'ятницю, 8 жовтня, на київському стадіоні імені Валерія Лобановського збірна України проведе черговий спаринг у рамках підготовки до ЄВРО-2012. Суперник - збірна Канади.

Футбольна доля іноді пропонує неймовірні сюжети! Обидва матчі зі збірною Канади - країни, яка в Радянському Союзу незмінно асоціювалася з потужною українською діаспорою, національна команда СРСР провела складами, в яких домінували представники саме клубів України.

Перше побачення відбулося в рамках турніру Олімпіади-1976 у Монреалі. Радянська збірна, очолювана Валерієм Лобановським, матчем із господарями стартувала на змаганнях, які планувала завершити своїм тріумфом. Основу колективу складали київські динамівці, герої попереднього сезону і все ще чинні володарі Суперкубка Європи. Заради олімпійського "золота" радянське спортивне керівництво змінило формат проведення всесоюзної першості та пожертвувало чемпіонатом Європи.

Із "золотом" у підсумку - не вийшло, а монреальську "бронзу" в СРСР розцінили як провал. Екзотичну збірну Канади на старті фавориту вдалося обіграти (2:1) за рахунок двох швидких голів Володимира Онищенка - на восьмій і 11-й хвилинах. Але, дозволивши суперникам забити під завісу матчу, радянські футболісти ледве не примудрилися пропустити й другий гол - захисники винесли м'яч із порожніх воріт. Окрім Онищенка, в тій зустрічі також узяли участь Анатолій Коньков, Михайло Фоменко, Стефан Решко, Віктор Матвієнко, Володимир Трошкін, Леонід Буряк, Віктор Колотов, Володимир Веремєєв і Олег Блохін. Десять гравців - по суті, збірна України.

Удруге турнірні шляхи радянських і канадських футболістів перетнулися рівно через десять років - на світовій першості в Мексиці. Для представника КОНКАКАФ то була завершальна гра, адже канадці вже втратили шанси на продовження боротьби, поступившись збірним Франції та Угорщини. А команді СРСР, яку знову тренував Лобановський, треба було просто перемогти, щоб забезпечити собі перше місце в групі. Що вона й зробила - 2:0, причому без більшості гравців основного складу, яким тренери дали перепочити перед плей-офф.

Голи в тій зустрічі забили два капітани - спочатку Блохін, а потім, після заміни Олега, Олександр Заваров. На поле також виходили ще семеро повпредів українських клубів - Віктор Чанов, Андрій Баль, Олег Кузнецов, Геннадій Литовченко, Вадим Євтушенко, Олег Протасов та Ігор Бєланов. Збірна України, варіант середини 1980-х. Тій диво-команді в Мексиці пророкували принаймні місце у топ-квартеті, однак уже в 1/8 фіналу її зупинили бельгійці.

Нинішнє перебування канадських футболістів у Києві - не перший візит "Кленових листків" до України. Півстоліття тому - в 1960 році - сюди завітала команда провінції Британська Колумбія, яку в деяких радянських ЗМІ йменували збірною Канади. В ході вересневого турне по Союзу вона зіграла товариські матчі з харківським "Авангардом" (2:2) і донецьким "Шахтарем" (1:2).

Київське "Динамо", один із лідерів українського футболу, з канадськими суперниками не зустрічалося, але одного разу наразилося на велику проблему в особі Томаша Радзинськи. Уродженець Польщі, він вирішив виступати під канадським прапором і став одним із провідних гравців національної збірної. У Європі пограв у клубах Бельгії, Англії та Греції. В груповому турнірі Ліги чемпіонів-2000/01 завдав динамівцям клопотів, забивши два голи в домашньому матчі за свій "Андерлехт" і забезпечивши брюссельцям перемогу - 4:2.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости