Сергій Стороженко: "Рибка не винен"

7 февраля 2012, вторник. 12:34


Голова спортивно-медичного комітету, перший віце-президент ФФУ прокоментував «справу Рибки».

— Футболіста збірної України звинувачено у застосуванні допінгу і засуджено — це надзвичайна подія. Всі коментарі стосовно цього не враховують суттєвих обставин.

Я впевнений, що футбольному клубу «Шахтар» обов’язково необхідно підготувати апеляційну скаргу і звернутися з нею до Апеляційної інстанції УЄФА. Не можна казати, що це безперспективна дія і марна витрата грошей і часу. Шанс є, якщо є мінімальна можливість вжити заходи, спрямовані на скорочення покарання. Не вживати таких заходів невірно. На мій погляд, є певні пом'якшувальні обставини, а саме:

— Гравець Рибка визнав порушення і відмовився від дослідження проби «Б»;

— Олександр Рибка визнав свою провину і покаявся;

— Медичний препарат було застосовано не для покращення фізичних або розумових кондицій і функцій, а для боротьби із зайвою вагою;

— Встановлений в організмі спортсмена медичний препарат «Фурасемід» прийнято футболістом у позазмагальний період, що підтверджує пояснення О.Рибки про заходи щодо зменшення власної ваги;

Таким чином, щирість, чесність і поведінка футболіста як до тестування, так і після нього свідчить, що він повністю усвідомив свою помилку і більше ніколи не вдасться до застування медичних препаратів поза контролем медичної служби клубу. З урахуванням вказаного, можна просити про скорочення максимального покарання, яке було застосовано до нього, до мінімального. Звісно, я не можу дати гарантій, що УЄФА піде назустріч, але не оскаржувати рішення про максимальне покарання невірно. Бажаю футболісту і його клубу добитися справедливого рішення.

— Сергію Михайловичу, а як прокоментуєте інформацію про те, що препарат, який показала проба, призначається для того, щоб приховати в організмі сліди вживання препаратів допінгової групи?

— «Фурасемід» у першу чергу призначається для виведення з організму вологи. Нині існує величезна кількість різних методик і препаратів для схуднення. Але лише «Фурасемід» допоможе вам отримати найкращі результати. «Фурасемід» — це ефективний діуретичний засіб. Справді, цей препарат можна застосовувати для виведення будь-яких ліків з організму людини з уриною. Але доказів того, що Олександр Рибка вживав інші медичні препарати, не існує. Тому підозри безпідставні.

— Чому цей препарат включено до списку заборонених УЄФА та ФІФА?

— «Фурасемід» включений ВАДА (Всесвітня антидопінгова агенція) до списку заборонених медичних препаратів тому, що завдяки фармакологічній дії препарату з організму людини виводиться величезна кількість води, тобто за допомогою «Фурасеміду» для схуднення вам удасться у кілька разів збільшити об'єм сечовиведення. Разом з уриною можна вивести з організму, як я вже казав, і інші з'єднання: наприклад, натрію та інших хімічних речовин. ВАДА підозрює, що таким чином можна приховувати застосування допінгових речовин. Але той факт, що препарат застосувався Рибкою у позазмагальний період, засвідчує на його користь і те, що інших (саме допінгових) препаратів він не приймав.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости