Колишні гравці "Говерли" про повернення команді її історичної назви

7 марта 2012, среда. 10:07


Ветерани «Говерли»: уславлений капітан Юрій Чирков, Микола Тимчак та Степан Войтко схвально ставляться до повернення єдиній професійній команді краю історичної назви.

Ось, що кажуть знані футбольні ветерани щодо перейменування «Верховини»у «Говерлу» у далекому 1971 році.

«З 1971-го року після реорганізації системи розіграшу першостей СРСР командою почав опікуватися ужгородський Машинобудівний завод. Одразу ж розпочалися суперечки щодо її перейменування. Спочатку хотіли назвати команду «Тиса» на честь найбільшої річки області. Але, за словами футбольних ветеранів, склалася така асоціація що річка тече й команда попливе за течією. Тому зупинилися на пропозиції тодішнього начальника команди-майстрів Петра Крайняниці назвати команду «Говерла». Повважали тоді цю назву символічною, так як гора Говерла – найвища вершина України, та й для команди – це означатиме рух угору», - згадує Степан Войтко.

Отак, упродовж 11 років ужгородський колектив виступав у у другій лізі української зони першості з футболу СРСР.

Згодом, у 1982 р. у фінансуванні команди почали брати участь і інші підприємства краю, тому було вирішено перейменувати команду на «Закарпаття», так як вона вже представляє увесь регіон, а не лише обласний центр.

Уже в добу незалежності з приходом до керма команди нового президента нинішнього голови ОДА Одещини Едуарда Матвійчука колективу повернули стару назву «Верховина». Під таким брендом закарпатський клуб провів два футбольні сезони. А з 1998 року, коли єдиним професійним клубом області почав опікуватися тодішній голова обласної влади І.Іванчо, вирішили повернулися до назви «Закарпаття», але попереду йшла абревіатура ОСК (об’єднаний спортивний клуб).

Слід відмітити, що в цьому році святкуватимемо 40-річчя здобуття «Говерлою» срібних нагород у другій лізі чемпіонату української зони СРСР серед решти 24 команд.

Перше місце тоді посів івано-франківський «Спартак».

В 1972 році «Говерла» в 46 поєдинках здобула 25 перемог, 8 нічиїх та 13 – поразок.

До речі, в тому сезоні закарпатці забили найбільше голів у першості – 76, а у власні пропустили 44, набравши в підсумку 58 очок.

До речі, нападник «Говерли» Микола Русин разом з О.Боягузовим «Шахтар» (Кадієвка) стали кращими бомбардирами першої (української) зони.

Если изображение не отображается, перейдите на обычную (мобильную) версию страницы

На фото зліва-направо: С.Войтко, Ю.Чирков та М.Тимчак





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости