КАН - 2013. Буркіна-Фасо - Гана 1:1 (пен.:3:2). Футбольна історія Буркіна-Фасо

6 февраля 2013, среда. 23:28


Буркіна-Фасо - Гана 1:1
Голи: Арістід Бансе 60 - Мубарак Вакасо 13 (пен.)
Буркіна-Фасо: Дауда Діакіте, Бакарі Коне (Вілфред Баліма 10), Мохамед Коффі (Анрі Траоре 90+1), Джакаріджа Коне, Флоран Руамба, Кеба Пол Кулібалі, Джонатан Пітройпа, Сайду Панандетігуірі, Арістід Бансе, Шарль Каборе, Прежюс Накулма
Гана: Абдул Фату Дауда, Асамоа Гьян, Джон Пейнтсіл, Крістіан Атсу, Еммануель Агйєманг-Баду, Мохаммед Рабіу (Дерек Боатенг 47), Айзек Ворса, Квадво Асамоа, Джон Бойє, Мубарак Вакасо (Еммануель Клотті 103), Харрісон Аффул
Попередження: Джонатан Пітройпа 67, Кеба Пол Кулібалі 78, Джонатан Пітройпа 117 - Мохаммед Рабіу 21, Дерек Боатенг 71
Видалення: Джонатан Пітройпа 117

Півфінал Кубка Африки для буркінійців – досягнення серйозне, але не історичне. 15-ь років тому "жеребці" вже входили до четвірки кращих команд континенту, але рік 2013-й, без сумніву, також буде вписаний у футбольну історію країни золотими літерами. У групі підопічні Поля Пюта залишили за спиною міцну Нігерію та поки що чинного володаря трофею – збірну Замбії, у чвертьфіналі розібрались з тоголезцями. Але для продовження футбольної казки буркінійцям сьогодні потрібно було створювати ще одну сенсацію – перемагати збірну Гани.

А от "Чорні Зірки" своїх переможних амбіцій не приховували. На батьківщині легендарного Абеді Пеле вже зачекались трофею; навчені минулорічним гірким досвідом ганці на матч вийшли з рішучими намірами і великою повагою до суперника.

І справді, суперник заслуговував на повагу. Футболісти Буркіна-Фасо демонстрували пристойний як для цього КАНа футбол. Навіть, не зважаючи на те, що команді довелось боротися не тільки з суперником, а й з арбітром. На 12-й хвилині Гана намагалась створити небезпеку біля воріт Діакіте Дауди, м’яча відправили у штрафний майданчик, де боротьбу вели Сайду Панандетігуірі та Крістіан Атсу і у дуже суперечливій ситуації арбітр вказав на одинадцятиметрову позначку. Важко оцінювати такі події. Цей Кубок Африки, взагалі, вже "прославився" неоднозначними рішеннями "людей в чорному". Так чи інакше, але Мубарак Вакасо з "точки" не схибив і "жеребці" були змушені розігрувати м’яча з центру поля.

Буркінійці відразу кинулись на половину поля суперників з надією швидко відігратись. В команди непогано працювали фланги, звідки і йшла основна небезпека воротам Фату Дауди. Старався Пітройпа, однак найкращий момент в першому таймі втратив Накулма – перебуваючи у вигідній позиції, 22-й номер пробив значно вище воріт.

Проблемою підопічних Поля Пюта було ще й те, що в захисті дуже часто виникали вільні зони, куди залюбки вривались футболісти Гани. Особливо "страждав" лівий фланг оборони буркінійців: Крістіан Атсу не зумів переграти голкіпера номінальних господарів, кілька разів на ударну позицію виходив Асамоа Гьян, однак йому бракувало точності. Так само, як бракувало точності і Квадво Асамоа, який відверто вибачив "жеребців" за невпевнені дії при захисті власних воріт.

Другий тайм почався із супер-шансу футболістів у темно-зелених футболках (саме в таких кольорах виступала сьогодні збірна Буркіна-Фасо). Здавалось, що після удару головою Бансе м’яч вже опиниться в сітці воріт Фату Дауди, але голкіпер неймовірним сейвом загрозу відвів. Однак, дуже скоро Бансе таки змусив голкіпера збірної Гани діставати м’яча із сітки: партнери розрізною передачею знайшли нападника і 15-й номер цього разу свій шанс використав.

Далі перевага почергово переходила то до одних, то до інших. Футболісти явно не хотіли затягувати і намагались вирішити все в основний час. Ганці, в основному, шукали передачами Асамоа Гьяна і 3-у номеру кілька разів не вистачало лічених сантиметрів до успіху. Після затяжної атаки забивати міг також Крістіан Атсу, але дуже впевнено зіграв голкіпер збірної Буркіна-Фасо. На протилежному боці поля старались Пітройпа, Бансе, але змінити ситуацію нікому не вдалось і матч перейшов у екстра-тайми.

За перші 15-ь хвилин футболісти обох збірних не використали ще кілька можливостей – удар Харрісона Аффулу потягнув Дауда Діакіте; а "пострілам" Бансе та Бакарі Коне бракувало точності. Також був ще не зарахований гол Прежюсі Накулми через напад на голкіпера. У другому екстра-таймі Пітройпа встиг награти на видалення, але дуже близькими до успіху були саме буркінійці – м’яч після удару Бансе на ліній воріт зупинив захисник Харрісон Аффул. Та все ж, свою футбольну долю гравцям таки довелось вирішувати у післяматчевій "лотереї".

Емоційні африканці на одинадцятиметрові удари намагались вплинути молитвами, закликами до небес і вищих сил. В результаті, футбольний Бог почув гравців збірної Буркіна-Фасо і подарував їм перемогу: Айзек Ворса, Еммануель Клотті та Еммануель Баду у збірної Гани з "точки" схибили, в той час як у буркінійців невдало пробив тільки Кулібалі.

Футболісти Буркіна-Фасо творять історію. Ще ніколи ця збірна не забиралась так високо на Кубку Африканських Націй. А "Чорні Зірки" вдруге поспіль зупиняються за крок від фіналу.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости