Ліга 1. Підсумки 9-го туру. Все по місцях

7 октября 2013, понедельник. 08:50


UA-Футбол підсумовує дев'ятий тур Ліги 1, відзначаючи всі його найважливіші події

"Бастія" – "Лорьян" 4:1
"Монако" – "Сент-Етьєн" 2:1
"Генгам" – "Ренн" 2:0
"Лілль" – "Аяччо" 3:0
"Нант" – "Евіан" 3:0
"Тулуза" – "Ніцца" 1:0
"Валансьєн" – "Реймс" 1:1
"Монпельє" – "Ліон" 5:1
"Бордо" – "Сошо" 4:1
"Марсель" – "ПСЖ" 1:2

- Прийнявши правила гри -

Амбіції цьогорічних новачків Ліги 1 почали проявлятись відразу, зі старту змагання. Від "Монако" чекали перебування у групі лідерів, але щоб впевнене тримання першості, при цьому, із запасом міцності і резервом у грі – навряд чи. Та й майбутнє у цієї команди є, зважаючи, з якою радістю і натхненням Клаудіо Раньєрі дає шанс проявляти себе молоді. "Нант" натужно почав, але поступово команда ввійшла в колію і непомітною ходою піднялась вже до п’ятірки лідерів, ну а "Генгам", зважаючи на фінансові можливості цієї команди, досвід і підбір виконавців, місцем в середині турнірної таблиці може пишатись так само, як "Монако" та "Нант" – місцем в групі лідерів.

В дев'ятому турі новачки (яких вже й язик не повертається називати новачками) здобули синхронні перемоги, зайвий раз підтвердивши своє прийняття правил елітної гри. Немало проблем було у "Монако", але суть класної команди полягає – в тому числі – і у вмінні здобувати результат всупереч всім негараздам. "Монегаски" в суботу зіграли не найкращий свій матч у цій першості, давши "Сент-Етьєну" аж надто багато волі і, швидше, прийнявши правила гри гостей, ніж нав’язуючи свої. Власне, найбільше проблем у "Монако" було після перерви, а до неї господарі задавали темп боротьбі, от тільки забити змогли тільки одного разу. В другому таймі "монегаски" не врахували поправок, яку у свою гру вніс "Сент-Етьєн", пропустили швидкий гол і піддались "в’язкості". Але все вирішилось на останніх хвилинах, коли пройшла класна атака "монегасків", натхненниками якої стали Хамес Родрігес та Лукас Окампос. 2:1 - харАктерна перемога "Монако", а "Сент-Етьєн" без звитяг вже чотири тури поспіль. І знову ці прокляті для "зелених" останні хвилини…

"Нант" доріс до честі, щоб називатись фаворитом напередодні матчу проти "Евіану". "Канарки" виправдали видані їм аванси, хоча, суто по грі, тотальної переваги над гостями вони не мали. Підопічні Мішеля Дер Закаряна беруть ефективністю, не "розбазарюючи" своїх нагод, а максимально зібрано і відповідально ставлячись до кожного епізоду. Свій вплив, безперечно, мав швидкий гол у виконанні Філіпа Джорджевіча. Сербський нападник до перерви відзначився ще одного разу (забивши вже свій шостий гол у цьогорічній Лізі 1), відправивши "Евіан" у глибокий нокдаун. Прийти до тями савойцям вже не вдалось. Команда Паскаля Дюпре продовжує рухатись по дистанції без стабільності, а "Нант" тихою ходою піднявся вже на п’яте місце турнірного графіку.

Трохи пригальмував "Ренн". Цього можна було очікувати, зважаючи, на непристосованість Філіппа Монтаньо до сучасних умов боротьби у Лізі 1. "Червоно-чорні" й так здивували, коли після провального фінішу у минулому сезоні, взяли впевнений старт в сезоні звітному. Втім, прийшов час трохи подивитись назад і переосмислити своє становище. "Ренн", який проводить у Лізі 1 уже 57-ий свій сезон, програв бретонське дербі "зеленому" "Генгаму", для якого це тільки 8-ма елітна кампанія в історії. "Генгам" своїм досвідченим землякам не залишив шансів у суботньому поєдинку.

- Справи буденні -

Визначені по ходу турніру аутсайдери по-різному провели свої матчі, але, якщо в цілому, то тур для всіх "мешканців" підвалин графіку виявився буденним.

"Лорьян" був знищений на Корсиці. Тут важливо відзначити, що команди видали класний матч і порадували глядачів видовищем. Більшою мірою це стосується "Бастії", яка проводила атаки на будь-який смак, відповідаючи всім ідеалам комбінаційного футболу. Острів’яни знайшли баланс між ефектністю і ефективністю – від чого й рахунок на табло. На Крістіана Гуркюффа знову було важко дивитись. Його "Лорьян" теж, не сказати, щоб впав ниць перед суперником, але не зміг тримати темп протягом всього поєдинку. Єдиний позитивний момент для "рибалок" – це перший їх виїзний гол в цьому сезоні. Але 1-9 – різниця забитих-пропущених і 0-0-5 – показники за межами рідного стадіону жахливі.

"Валансьєн", нарешті, перервав свою семиматчеву серію із поразок, вирвавши на останніх хвилинах поєдинку проти "Реймса" нічию. Матч видався для "афінян", як завжди, нервовим. В першому таймі конструктиву в діях господарів було мало, а гості все робили дуже холоднокровно і заслужено повели в рахунку. От тільки після перерви гра на втримання здобутого результату зіграла із шампанцями злий жарт. "Валансьєн" все таки домігся свого, вирівнявши становище на 91-ій хвилині. Втім, це крапля в морі. Даніеля Санчеса і його підопічних врятувати від зневіри можуть тільки перемоги.

Несподівано легко Фабріціо Раванеллі віддав поєдинок Рене Жирару. "Аяччо", схоже, так і не визначився, як він хотів протистояти "Ліллю". "Доги" набрали непоганий хід, але далекоглядних висновків в аспекті "Лілля" поки що робити не варто. Ну, а "Аяччо" залишається із дуже скромними показниками, які тримають команду в групі аутсайдерів.

"Сошо", як виявилось, через прощання із Еріком Елі не розпрощався зі всіма негараздами. Проти "Валансьєну" "автомобілісти" зіграли в супроводі емоційного піднесення, але вже "Бордо" знову опустив "левенят" на землю. Нищівна поразки "Сошо"...

- Паризький акцент -

"Французьке класичне" було дійством доволі захопливим. Атмосфера на стадіоні "Велодром" - із яскравим перфомансом - цілком відповідала статусу поєдинку. Інтелігентні французи, що цікаво, не могли стримати емоцій, але фаєр, до прикладу, на газон стадіону опустили на саморобному парашутику.

Власне, футболісти "Марселя" робили все можливе від себе, щоб потішити рідних вболівальників. Провансальці хай і не надто сильно, але схилили чашу терезів боротьби у центрі поля на свій бік. Кілька нагод – і гол, забитий із пенальті, яке "привіз" у свої ворота Тьяго Мотта, грубо вдаривши по нозі Матьє Вальбуену. Півзахисник ПСЖ ще й червону карточку отримав, але це тільки для парижан стало відправною точкою.

Дуже вміло в меншості грав ПСЖ, не даючи супернику простору, а чисельну недостачу виконавців компенсуючи активним переміщенням по всьому периметру поля інших футболістів. Працювали за себе і за того хлопця. Відігратись вдалось ще до перерви, коли Максвелл замкнув навіс ван дер Віля з флангу, а в другому таймі парижани організованості не втратили, витиснувши максимум із мінімуму. Маркіньос заробив пенальті, а Златан його реалізував.

Перемога ПСЖ, яка може бути показовою. Парижани, навіть, в меншості без зайвої паніки і метушні розібрались зі своїм принциповим суперником. "Марселю" залишається змиритись зі своїм статусом не конкурента для паризького гранда. Та й "Монако" провансальці на своєму полі програли теж. Команда Елі Бопа очолюватиме "другу хвилю".

- Інше -

Підтягнулась до середини турнірної таблиці "Тулуза". Піднесений настрій від кількох останніх перемог стає для "фіолетових" додатковим козирем. Проти "Ніцци" "малюкам" було складно, але раціональність і ефективність зробили свою справу.

Поразка "Ліону" – це вже подія рядова, але поразка 1:5 вибивається із всіх рамок. "Ткачі" опинились заручниками організованості та швидкості, з якими діяли футболісти "Монпельє". Команда Жана Фернандеса неоднозначно проводить поки що цей чемпіонат. З одного боку, поразка тільки одна, але з іншого – перемога над "Ліоном" стала тільки другою для "паладінів" у звітному розіграші. Втім, через щільність графіку, "Монпельє" піднімається на 8-му сходинку турнірної таблиці, а "Ліон" опускається ще нижче.

Фото - AFP




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости