Каталонське дербі. Робота судді очима Сергія Шебека

1 апреля 2014, вторник. 10:40


Другий тиждень поспіль арбітри, що працюють на матчах команди каталонської «Барселони», змушують UA-Футбол розібрати їхню роботу прискіпливо, з допомогою суддівського експерта нашого видання Сергія Шебека. Втім, якщо дії Ундіано Мальєнка в Ель Класіко заслужили на загальну позитивну оцінку, то арбітраж каталонського дербі залишив неоднозначне враження. І то м’яко кажучи.

Чемпіонат Іспанії. 31-й тур

«Еспаньол» - «Барселона» 0:1. Суддя – Карлос Клос Ґомес (Сараґоса)

1-ша хвилина. Гравець господарів Крістіан Стуані, намагаючись випередити в центрі поля Сеска Фабреґаса, вдарив суперника по нозі. Арбітр призначив штрафний удар.

Сергій Шебек: Момент показовий з огляду на діяльність окремих українських арбітрів. Клос Ґомес відчуває гру і розуміє, що картками розкидатися зі стартових хвилин не потрібно. Кращи прибергти їх на потім. Ситуація ігрова. Звісно, Стуані правила порушив, але грубим цей фол не назвеш.

9-та хвилина. Футболіст «Еспаньола» Хуан Фуентес у центрі поля жорстко атакує по гомілкостопному суглобу Педро. Рефері обмежився призначенням штрафного у бік воріт господарів.

Сергій Шебек: Думаю, рефері не показав Фуентесу попередження з тієї ж причини, що й Стуані на початку зустрічі. Хоча підстави карати дії футболіста «Еспаньола» карткою були. Атакував Фуентес суперника надзвичайно жорстко.

23-тя хвилина. Після вкидання з аута від Крістіана Стуані з правого флангу Хаві Лопес на швидкості вривався до штрафного майданчика гостей. Однак на вході в карну зону поруч з лицьовою лінією гравець «Еспаньола» впав після єдиноборства з Хав’єром Маскерано. Суддя в діях оборонця гостей порушення не побачив, хоча Лопес намагався довести, що падіння відбулося через удар по обличчю.

Сергій Шебек: Маскерано бив суперника по обличчю свідомо і мав отримувати за свої дії жовту картку. Арбітр мусив реагувати на це порушення. Питання лишень у тому, де саме відбувся фол – до штрафного майданчика чи в його межах. Та розібратися Ґомесу було справді важко, бо він відійшов на довгу діагональ. Якби суддя змістився ближче до моменту, на лінію штрафного майданчика, прийняти правильне рішення було б не складно. З повтору видно, що дія розпочалася на лінії штрафного майданчика, а саме порушення Маскерано відбулося уже в карній зоні. Відповідно у ворота «Барселони» мав пробиватися пенальті. Тому констатуємо грубу помилку судді.

57-ма хвилина. Щойно рука Хаві Лопеса опинилася на плечі у нападника гостей Педро, як той в межах карного майданчика впав. Рефері пенальті не призначив.

65-та хвилина. Граючи на випередження у власному штрафному майданчику, оборонець «Еспаньола» Сідней влучив спочатку в м’яч, а оптім і в ногу Дані Альвешу. Бразилець впав, а суддя на одинадцятиметрову позначку не вказав.

Сергій Шебек: Ці два моменти навмисне виводимо для того, щоб пояснити нашим критикам різницю між духом гри і формалізмом. Після того, як ми проаналізували суддівство матчу «Реал» - «Барселона», окремі коментарі скептично прокоментував у своєму блозі журналіст Володимир Миленко. Керівник відділу міжнародного футболу в нашому виданні вказує, мовляв, треба судити за правилами, а не за духом гри. Втім, якщо судити виключно за літерою закону, то щогри команди пробиватимуть по п’ять пенальті і вилучати по п’ять гравців. До закінчення матч довести, керуючись лише формальними ознаками, довести було б складно. Арбітр має проявляти гнучкість, іноді відходити від правил і не реагувати на незначні порушення.

Ось ці два епізоди – класичні приклади вище сказаного. Спершу Лопес, поклавши руку на плече Педро, трохи притримав суперника. Формально рефері призначати пенальті міг. Те саме стосується й моменту з єдиноборством Сіднея та Дані Альвеша. З повтору видно, що оборонець «Еспаньола» вдарив спочатку по м’ячу, а потім по нозі суперника. Тобто, підстави фіксувати порушення теж були. Але в обоох випадках, призначивши такі одинадцятиметрові, арбітр вчинив би не по-футбольному, не по-гравецьки. Певен, що Клос Ґомес, не помітивши цих дрібних фолів, керувався саме духом гри.

75-та хвилна. Отримавши передачу з позиції правого інсайда від Дані Альвеша, нападник «Барселони» Неймар, прийнявши м’яч на груди, збирався у центі штрафного майданчика проскочити Хаві Лопеса. Не вийшло, бо суперник зупинив прокинутий повз себе м’яч з допомогою руки. На думку Ґомеса, Хаві Лопес рукою грав навмисно – пенальті і жовта картка порушникові. Реалізувавши одинадцятиметровий, Ліонель Мессі забив єдиний у матчі гол.

Сергій Шебек: Арбітр зробив помилку, яка вплинула на результат матчу. Не згоден з Клосом Ґомесом відразу з кількох причин. По-перше, Неймар, приймаючи м’яч, підіграв собі рукою. «Куля» відлетіла в руку Лопесові від руки нападника «Барселони». Але рефері помилився, бо був перекритий відразу двома гравцями «Еспаньола» й корпусом самого Неймара. Зрештою, навіть якщо судити гіпотетично і проипустити , що м’яч відлетів у руку Лопесу від грудей суперника – це теж не пенальті. Причина – положення рук гравця «Еспаньола» було природнім. І рухи Лопеса руками теж були природніми. Людина, вистрибуючи вгору, для кращої координації в повітрі руки трохи розкидає. Стрибати «солдатиком» і утримувати балансування одночасно - складно. Враховуючи ж, що відстань між Лопесом і Неймаром була мінімальною, про порушення не могло бути й мови.

83-тя хвилина. Воротар господарів Кіко Касілья, вибігши за межі штрафного майданчика назустріч Ліонелю Мессі, не дав супернику перекинути м’яч собі над головою з допомогою рук. Арбітр вилучив голкіпера з поля за фол останньої надії.

Сергій Шебек: Ця червона картка цілком справедлива. Касілья зірвав потенційно гольову атаку.

Відеоогляд

фото - Getty Images




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости