"Динамо" - "Ворскла" - 1:0. Ти не питай, чом "Ворскла" гомінлива

17 марта 2013, воскресенье. 19:23


21-й тур чемпіонату України-2012/2013

17 березня. Київ. НСК «Олімпійський». 12 879 глядачів

«Динамо» - «Ворскла» 1:0

Гол: Віда 4

«Динамо»: М. Коваль – Даніло Сілва, Хачеріді, Віда, Селін – Аруна (Краньчар 66), Гармаш – Ярмоленко (к), Безус (Міґел Велозу 57), Мехмеді (О. Гусєв 78) – Ідейє

Тренер – Олег Блохін

«Ворскла»: Долганський (к) – Пердута, Далкку, Є. Ткачук, Ребенок – Чеснаков, Маркоскі – Кривошеєнко, В. Куценко (Сапай 55), А. Громов (Кунєв 86) – Є. Будник (Силюк 74)

Тренер – Сергій Свистун

Судді: Мосейчук (Чернівці) – Шлончак (Черкаси), Холодинський (Харківська обл.) – В. Швецов (Одеса), О-др Іванов (Макіївка)

Попередження: Безус 23 – Пердута 14, Ребенок 31, Є. Ткачук 47, Сапай 58

Квитки по 20 гривень в центральні сектори з рук спекулянтів, розпивання спиртних напоїв на неочищених від снігу й льоду східцях поряд зі станцією метро «Олімпійська» на очах правоохоронців – відразу видно, що в Києві буде великий футбол. А який футбол, такі й прикмети. Слабкий суперник, власна команда, яка ризикує вперше з 1991 року залишитися без медалей внутрішньої першості і п’ятиградусний мороз – чи варто дивуватися, що на трибунах НСК «Олімпійський» глядачів було надто мало? Порожньо було навіть у прес-центрі, де найбільш популярною особистістю, доціджуючи з краника останні краплі «казенної» кави, був редактор клубного динамівського журналу Микола Несенюк. Серед колег знайшлося відразу кілька бажаючих похвалити пана Миколу за пасквіля, адресованого Олександрові Денисову. «Ну, як же так можна?» - скромно пояснював пан Несенюк у відповідь на оди.

Олег Блохін в стартовому складі підготував одну несподіванку. В основі не знайшлося місця Міґелу Велозу. Враховуючи вдалу гру Дениса Гармаша в Луцьку, тренер вирішив виставити в опорній зоні його та Лукмана Аруну. Місце у воротах зайняв Максим Коваль. В обороні знову не знайшлося місця Тарасу Михалику, а в центрі зіграли Євген Хачеріді та Домаґой Віда. На краях, як і проти «Волині», з’явилися Даніло Сілва (справа) та Євген Селін (зліва). В основі вийшов й інший екс-ворсклянин Роман Безус, котрий зайняв місце під нападником Брауном Ідейє. З країв атаку підтримували капітан Андрій Ярмоленко та Адмір Мехмеді.

Наставник «Ворскли» Сергій Свистун в порівнянні зі стартовими двома матчами весняної частини чемпіонату змінив не стільки гравців, скільки тактичне розташування. Проти «Чорноморця» і «Шахтаря» полтавці діяли за схемою 4 – 1 – 4 – 1, а в Києві вийшли в розташуванні 4 – 2 – 3 – 1. При цьому Павло Ребенок, котрий зазвичай грає зліва в атаці, цього разу грав на місці лівого оборонця. Причина – в останню мить з обойми через травму випав Панайотіс Лаґос. Решта місць захисної ланки були традиційними: воротар – Сергій Долганський, справа – Ігор Пердута, в центрі – Арменд Даллку і Євген Ткачук. Дует опорних хавбеків склали Володимир Чеснаков та Йован Маркоскі. Справа в півобороні вперше навесні вийшов не Сергій Силюк, а Іван Кривошеєнко, котрий в перших двох матчах виходив на заміни. На протилежному фланзі діяв Артем Громов. Він в матчах проти «Чорноморця» і «Шахтаря» грав на позиції центрфорварда. Зараз на вістрі вийшов Євген Будник, а під ним діяв Валерій Куценко.

Гру господарі розпочали неквапливо, але навіть попри це оборонні редути суперників проходили доволі легко. Вже в самому дебюті ледь не пройшов розрізний пас на Ярмоленка, потім був дальній удар у руки Долганському у виконанні Гармаша й врешті кутовий на четвертій хвилині. Подав його Ярмоленко. Долганський зробив крок на вихід, але зупинився. Елементарна методична помилка досвідченого воротаря, якої Віді було достатньо, щоб головою майже без перешкод спрямувати м’яч у ворота.

Оборони у «Ворскли» наче не було взагалі. Кияни проходили ці так звані редути, які правильніше було б назвати «бочками», майже пішки. Відразу після того, як рахунок відкрився, Аруна на своїй половині зіграв у відборі й віддав передачу на хід вправо на Ярмоленка. Втім, Андрій, маючи перед собою оперативний простір, запізнився з ривком. Невдовзі динамівський капітан вже сам віддавав у центр, а Ідейє з меж штрафного майданчика скидав під удар Гармашу. Проте Денис вдарив під м’яч і «куля» пролетіла надто вище поперечини.

Після стартової десятихвилинки ворсклянам нарешті вдалося зачепитися за м’яч бодай трохи. Як наслідок, поруч з ворітьми Долганського було вже не так гаряче, хоча й зі своєї половини поля гості, як і раніше, виходили надто рідко. На 18-й хвилині шанс подвоїти рахунок мав Мехмеді, однак після прострілу від Селіна зліва Адмір, граючи на випередження, банально промахнувся по м’ячу. Втім, то був радше епізод, бо динамівці ближче до середини тайму стали такими ж аморфними, як і їхні суперники. Більше того, на 23-й хвилині Даллку при спробі навісити справа ледь не закинув м’яча за спину Ковалю.

«Динамо» відповіло таким же, створеним з нічого моментом. Ребенок в боротьбі з Ярмоленком на власному лівому фланзі поруч зі штрафним майданчиком впав, після чого Андрій увійшов до карної зони, однак бити не став, а спробу обіграшу перервав Ткачук. Від ноги Євгена м’яч відлетів вліво, куди ледь не встиг Безус. На 29-й же хвилині той же Ярмоленко при спробі обіграти Маркоскі заробив штрафний метрах в 35-ти від воріт суперників. Сам Андрій виконав навіс, який ледь не призвів до другого голу після чергової помилки на виході від Долганського. Втім, на цей раз Віда та Ідейє пробити не встигли.

На 32-й хвилині воротар ворсклян навпаки врятував свою команду після удару з 30-метрової відстані у виконанні Аруни. М’яч летів над самісіньким газоном, а перед воротарем ще й вдарився в газон. Зрештою, Сергій в ситуації розібрався й перевів «кулю» за лицьову лінію. Гості огризнулися після виконання штрафного удару зліва, коли Будник після відскоку підхопив м’яч, але пробив з меж карного майданчика неточно. Останню ж в першому таймі, на цей раз вже повноцінно гольову ситуацію створив своєю активністю Безус. Роман продерся по центру й віддав передачу в півколо на Мехмеді. Адмір в дотик виводив на побачення з Долганським Ідейє, однак Браун, намагаючись приборкати м’яча в районі одинадцятиметрової позначки, зіграв надто незграбно.

Початок другого тайму став ідентичним відображенням старту матчу. Таке ж неквапливе перекочування м’яча без натяку на агресію. І знову в такому повільному ритмі Києву швидко вдалося створити небезпеку. Ткачук не дав Мехмеді увійти в штрафний майданчик, штовхнувши Адміра в спину. Попередження і штрафний з 20-метрової відстані. Бив ударом з місця Ідейє, але м’яч з кута витягнув у стрибку Долганський. Згодом вже Гармаш виконав видовищний пас зовнішньою стороною стопи зліва поперек всього штрафного майданчика, однак Мехмеді запізнився до пасу на якусь мить.

Стало очевидним, що якщо й Свистун намагався якось завести команду в роздягальні, то йому це не вдалося. Довелося вносити кадрові корективи й на початку тайму одного екс-оболонця замінив інший: замість Куценка вийшов Вадим Сапай. Додамо, що Вадим щойно відновився після травми і навесні грає вперше. Як і очікувалося, Сапай розташувався у захисті справа, а Пердута натомість змістився на фланг атаки, тоді як Кривошеєнко став діяти на позиції під нападником. Блохін провів власну заміну майже одночасно з колегою, випустивши замість Безуса Велозу. Міґел при цьому розташувався в опорній зоні поряд з Аруною, а Гармаш на нетривалий час перейшов уперед і грав атакувального хава.

Зрештою, не дочекавшись активності від суперників, полтавці поволі почали переходити в наступ самі. Гості нав’язали жорсткішу боротьбу за м’яч в середині поля і за рахунок цього відсунули епіцентр ігрових дій подалі від власного карного майданчика остаточно. Правда, з небезпекою не складалося. Єдиним моментом першої половини другого тайму в сторону воріт киян можна назвати сильний удар Будника зі штрафного з 30-метрової відстані, після якого м’яч пролетів поруч зі стійкою.

Блохін відреагував на розвиток подій, знявши з поля Аруну і випустивши замість нього Ніко Краньчара. Тим самим, Гармаш всього через дев’ять хвилин знову став «хвилерізом». Втім, перестановки серйозного впливу на комбінаційну гру киян не мали. Процент браку при передачах в середині поля залишався надто високим і, як наслідок, дозволив гостям «знахабніти» ще більше. Впродовж хвилини вони мали два непоганих моменти. Спершу після навісу з центральної зони у виконанні Кривошеєнка головою з кута штрафного майданчика вирішив пробити Пердута, хоча скинь Ігор м’яча в центр, небезпека могла б бути вищою. А всього через хвилину динамівців врятував після удару з меж штрафного майданчика від Чеснакова Коваль.

Свистун зрозумів, що шанс врятувати гру не такий вже й ілюзорний. Знявши Будника, він випустив на поле атакувального хавбека Сергія Сілюка, котрий став діяти під нападником, а на вістря атаки вийшов Кривошеєнко. Власне, Іван після обрізки киян в середині поля міг нарешті розпечатати ворота Коваля, однак пробив, увірвавшись у штрафний майданчик справа, неточно.

Мабуть, у цю мить, та ще й споглядаючи, як старожил Кривошеєнко, наче стоячих, оббігає кількох опонентів, Блохін зрозумів, що справи справді погані. Остання ін’єкція – замість інертного Мехмеді вийшов Олег Гусєв. Мехмеді ж в цьому матчі зіпсував все, що тільки можна: неточно пасував, погано пересувався, невдало діяв з позиційної точки зору. Дивує лишень, чому швейцарець залишався на полі аж так довго.

Вихід Гусєва теж ефекту не дав. Більше того, на 85-й хвилині гості втратили чергову нагоду врятувати матч. Чеснаков зі своєї половини довгою діагоналлю знайшов на лівому фланзі Ребенка, а той зряче навісив. Далкку, виходячи на подачу, не вистачило, аби дотягтися до м’яча, якихось сантиметрів. Всього через хвилину справа з меж штрафного майданчика бив Чеснаков – над поперечиною.

Зрештою, під свист власних вболівальників, вистояли. Та ще й ледь не забили після того, як Долганський необачно вийшов з воріт в намірі вибити м’яча, другий гол. Першим до «кулі» встиг Ідейє і, запустивши височенну «свічку», поцілив у каркас воріт. 1:0 – гра переможця залишила гнітюче враження. В складі киян не знайшлося ні «мотора» на кшталт Кривошеєнка, ні диспетчера, яким у складі суперників був Чеснаков. Динамівцям просто не вистачило характеру і волі, не вистачило рухливості. Ярмоленко зі своїми однотипними фінтами в цьому матчі був неспроможний переграти навіть опонентів за «Ворсклою», а Краньчар, вийшовши на заміну, ледве пересувався по полі.

Складається враження, що Блохін форсував пік форми до матчів з «Бордо», а зараз настав жорсткий спад. Якщо це справді так, то в грі проти «Чорноморця», яка ще й відбудеться після матчів збірних, киянам буде сутужно. «Ворскла» ж, програвши за високої якості гри командам першої п’ятірки третій матч поспіль з рахунком 0:1, продемонструвала, що своє в поєдинках з рівними собі вона має брати ґарантовано…

Фото - Олександр Приходько (UA-Футбол), прес-служба ФК Динамо (Київ)




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости