Чому не можна відновлювати чемпіонат саме зараз. Позиція UA-Футбол

25 февраля 2014, вторник. 18:33


Опублікувавши на сторінках нашого видання відкритого листа з підписами 32-х спортивних журналістів до президентів ФФУ і Прем’єр-ліги Конькова і Данилова, UA-Футбол отримав очікувану критику з уст читачів. Представникам ЗМІ приписують панікерські настрої і небажання заглиблюватися в тонкощі тренувальних процесів. Мовляв, уся зимова підготовка команд ризикує стати марною тратою часу. Звісно, остання теза має під собою підґрунтя і, підписуючи цього листа, журналісти зокрема нашого видання це добре розуміли.

Вважаємо, що помиляються ті, хто думає, буцімто журналісти намагаються протиставити свою позицію фанатській. Значна частина тих, хто підписався під відкритим листом, брала активну участь в подіях на Майдані Незалежності, вулицях Грушевського та Інститутській пліч-о-пліч з футбольними вболівальниками. Вчора окремі з нас підтримували акцію динамівських ультрас на підтримку сім’ї Павличенків. У загальній колоні, не виділяючи своєї професійної належності.

Не знаю, чи звернення ультрас команди київського «Динамо» було саме реакцією на журналістське повідомлення. З киянами важко не погодитися: за вмінням згуртовуватися і самоорганізовуватися цей прошарок українського суспільства, іменований деякими до недавніх подій не інакше, ніж бандитами, може слугувати еталоном. Жертовністю і безстрашністю в боях за Україну ці люди змусили значну частину держви зрозуміти, що такі речі, як «націоналізм» і «фашизм» - поняття все ж не тотожні. Вони – націоналісти, патріоти своєї країни, здатні іти під національним жовто-блакитним і революційним червоно-чорним стягами на смерть. Нині, мабуть, вже ні в кого не повернеться язик сказати, що фанатські сектори – то загроза для звичайних вболівальників.

Динамівські ультрас заявили, що здатні ґарантувати порядок на стадіонах і навели приглад недавньої зустрічі Ліги Європи в Дніпропетровську. Це справді так. Не сумніваюся, що навіть принципове Класичне дербі «Динамо» - «Шахтар» найближчими вихідними відбулося б у найбільш миролюбивій атмосфері за останніх років десять. Ті, хто кілька днів тому ризикували поряд власним життям за волю Батьківщини, побратимів на футбольній основі не зненавидить ще довго. Київ наразі звільнений від міліцейського свавілля, а звичайні люди одне одного вбивати не будуть. Саме через те можна не сумніватися, що фанати маріупольського «Металурга» можуть вільно їхати на найближчу гру своєї команди до Львова. Більш ніж переконаний, що дадуть собі раду з бандитами з «Оплоту» харківські фанати. Так само, як не дадуть себе зачепити луганським «правоохоронцям» під час запланованого на наступний тиждень виїзду ультрас «Карпат». До тиску з боку міліції їм не звикати.

Та поряд з тим є Крим, де група антиукраїнських елементів збирає багатотисячні мітинги сепаратистського характеру під російськими прапорами і закликає до боротьби з «бэндеровцамі». 15 березня є базовою датою проведення зустрічі «Таврія» - «Динамо». Хто здатен забезпечити безпеку динамівських фанатів у Сімферополі? Хто ґарантуватиме, що на киян не чекає акт помсти від кримської частини «Беркуту», яка в столиці відзначилася особливою жорстокістю в боротьбі з повстанцями і понесла при цьому людські втрати?

Власне, у зазначеному в журналістському зверненні відрізку поєдинок у Сімферополі – потенційно найбільш вибуховий. Ультрас «Таврії» при цьому ризикують бути втягнутими в протистояння з так званими правоохоронцями не меше, ніж їхні київські гості. Те саме стосується фанатів «Шахтаря» у рідному Донецьку, яких переслідують ще з тих пір, як вони заявили про підтримку Майдану вперше. То чи варто ризикувати людськими здоров’ям і життям, якщо можна зачекати три тижні, поки не лише спаде градус напруги, а й зміниться міліцейське керівництво?




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости