Чорноморець - Динамо 0:2. Вчасно схаменувшись

4 апреля 2015, суббота. 18:52


Українська Прем’єр-ліга. 18-й тур

4 квітня. Київ. Стадіон "Динамо" імені Валерія Лобановського. 5 314 глядачів

"Чорноморець" (Одеса) – "Динамо" (Київ) 0:2

Голи: О. Гусєв 49, Теодорчик 76 ВІДЕО

"Чорноморець": Мартищук – Петько, Ґадрані, Крнета, Кутас (Васін 78), Слінкін – О. Данченко, А. Філімонов (О. Луценко 66), В. Балашов – Кабаєв (Гречишкін 46) – А. Діденко (к)

Тренер – Олександр Бабич

"Динамо": Шовковський (к) – Даніло Сілва, Хачеріді, Віда, Антунеш – Гармаш (Чумак 70) – Ярмоленко, С. Сидорчук, Буяльський, О. Гусєв (В. Калитвинцев 80) – Мбокані (Теодорчик 67)

Тренер – Сергій Ребров

Судді: А. Жабченко – І. Альохін (обидва – Хмельницький), Корнійко (Миргород)

Попередження: С. Сидорчук 6, Буяльський 63 – Кабаєв 9, А. Філімонов 34, Кутас 39, Мартищук 69, О. Луценко 89, Слінкін 90+3

Гра без найменшої інтриги. Втративши усіх провідних гравців з тренерським штабом на чолі, нинішній "Чорноморець" не міг бути для "Динамо" суперником за визначенням. Особливо з урахуванням, що приймати головних претендентів на чемпіонство "морякам" доводиться на їхньому ж клубному стадіоні. Додайте до цього холодну погоду з дощем і градом за годину до початку гри й стане зрозумілим, чому трибуни динамівської арени були практично порожніми. Власне, атмосфера й передматчеві розклади трохи розхолодили фаворитів. Досвід зустрічей з "Олімпіком", "Карпатами" динамівці засвоюють дуже поволі . Наче й не знають кияни, що на них суперники виходять з особилвою мотивацією. Без різниці якою. Але про це нижче.

Як і очікувалося, тренер киян Сергій Ребров експериментувати зі складом не став. Більше того, в основі з’явилися навіть ті футболісти, чия участь в матчі через отримані нещодавно травми була під запитанням. Усі, крім Жермейна Ленса. Так, у центрі оборони поряд із Домаґоєм Відою вийшов Євген Хачеріді, а дискваліфікованого Сергія Рибалку на місці опорного хавбека замінив Денис Гармаш, для якого то був перший матч у динамівській основі в 2015 році. Мабуть, вимушено, бо Міґела Велозу не було навіть у резерві. Також у центральному ядрі киян за умови дискваліфікації Юнеса Беланди разом із Віталієм Буяльським зіграв Сергій Сидорчук, який через пошкодження пропустив обидва матчі за збірну. Ворота динамівців захищав капітан Олександр Шовковський. Справа в обороні грав Даніло Сілва, зліва – Віторіну Антунеш. Андрій Ярмоленко та Олег Гусєв наступали з флангів, а на вістрі атаки грав Дьємерсі Мбокані.

Корективи до складу наставника одеситів Олександра Бабича у свою чергу в порівнянні з кубковою зустріччю проти "Дніпра" були цілком очікуваними. Втім, тренер "моряків" змінив не лише окремих особистостей, а й тактичну схему. "Чорноморець" вийшов на гру в розстановці 1 – 5 – 4 – 1. У ворота повернувся Юрій Мартищук. У центрі оборони поряд з Йованом Крнетою, вийшли Павло Кутас і новачок команди Ґеорґі Ґадрані. Справа в захисті грав Сергій Петько, зліва – Сергій Слінкін. В опорній зоні грав Артем Філімонов, трохи вище над ним розташувався Владислав Кабаєв. Роль флангових півоборонців виконували Олег Данченко та Віталій Балашов. Попереду – капітан Анатолій Діденко.

Прибравши м’яч до власних ніг і зачинивши суперників на їх половині, перший гострий момент кияни створили лише незадовго до завершення першої десятихвилинки. До того жовту картку, зірвавши з допомогою затримки швидкий випад Балашова, встиг заробити Сидорчук. А забивати мав Мбокані. Дьємерсі опинився перед Мартищуком після того, як Ярмоленко виконав передачу зонішньою стороною стопи зліва, а Петько затримався при створенні офсайдної пастки. Одеситів, вийшовши з воріт і скоротивши нападникові суперників кут обстрілу, врятував Мартищук. Хоча, безумовно, поряд із вдалою грою воротаря треба вести мову й прямолінійність у діях форварда, який без хитрощів пробив у Мартищука.

До честі одеситів, глухо у своїх володіннях вони не закрилися, при нагодах вибігаючи у контрнаступ через фланги. Звичайно, найперше півоборонці "моряків" намагалися шукати пасами Балашова. Віталій з його швидкісним дріблінгом, спершу "заробивши" попередження для Сидорчука, невдовзі ледь не пошив у дурні Хачеріді. Після прокидання між ніг Євгена на вході до карної зони підстрахував Даніло Сілва. Підстрахував двічі, спершу вибивши м’яч, а потім збивши Балашова поруч з кутом карної зони, коли Віталій з допомогою фінтів ледь не залишив бразильця за спиною. Штрафний Балашов теж виконав самотужки та підкручений ним у ближню "дев’ятку" м’яч пролетів поруч з хрестовиною.

По воротах одеситів теж здалеку невдовзі вистрелив Ярмоленко. Андрій вибіг на відскок неподалік від карної зони одеситів і пробив щокою зльоту – теж поряд з верхнім кутом. Потім виявиться, що цей напівмомент був для киян єдиним впродовж цілого понад півгодинного відрізку. До завершення першого тайму не те що натяків на небезпечні моменти – ударів по воротах "Чорноморця" фактично не було. Динамівці атакували, але їхньому наступові явно бракувало концентрації. Цей фактор вкупі зі зосередженими діями одеських оборонців призвів до того, що ударів у напрямку воріт Мартищука тривалий час не було взагалі.

Ярмоленка гості тримали по двоє-троє. Постійно поряд з Андрієм був Слінкін, а ще один чи двоє одеситів страхували Євгена. Звісно, Слінкіну було непросто. Двічі поспіль він зупиняв Ярмоленка ударами по ногах. Однак картку правий оборонець номінальних господарів отримав за брудний підкат проти Хачеріді. Натомість сам Ярмоленко незадовго до перерви "заробив" попередження для Кутаса. Павло збив лідера динамівців на дальніх підступах до воріт, щойно з’явилася небезпека, що Андрій може отримати оперативний простір і набрати швидкість. Власне, ось завдяки такій максимальній простоті, іноді не перебираючи засоби, "моряки" у першому таймі й вистояли.

З початком другого тайму Бабич випустив у середню лінію Гречишкіна. Замінив Дмитро Кабаєва, котрий у цій інтенсивній рубні в середині поля трохи губився, а креативному началу Владислава з огляду на обставини застосування не було. Втім, початок другої половини виявився таким, що тренер одеситів, не виключено, пожалів про цю перестановку. Причина – швидко пропущений "Чорноморцем" гол. Вартувало Слінкіну дати Ярмоленкові трохи волі, як Андрій вирізав ідеальний розрізний пас на хід Гусєву. Олег втік від Петька і, опинившись віч на віч з Мартищуком, технічно спрямував м’яч у правий від себе кут – 0:1.

Фактично, на тому гру можна було й завершувати. То був типовий поєдинок з числа тих, боротьба в яких триває до першого забитого. Дуже швидко кияни могли забивати вдруге. Сталося то після того, як Даніло Сілва, обігравшись з Ярмоленком, прострелив вздовж воріт, а Мбокані, намагаючись замкнути передачу ударом п’ятою, не влучив по м’ячу. Цікаво, що на той момент поряд з Ярмоленком вже грав Петько, а Слінкін перейшов на протилежний край.

Небезпечним трохи згодом був дальній удар Сидорчука, після якого м’яч просвистів поряд зі стійкою. Та значно серйозніші наслідки міг мати інший промах Сергія. Той, який динамівський хавбек зробив поруч зі своїми ворітьми, випустивши на побачення з Шовковським Гречишкіна. Капітан удар Дмитра відбив, а Данченко, забравши відскок, метрів з 15-ти пробив поруч з хрестовиною.

Для "Динамо" цей момент мав стати сигналом до того, що гра ще не завершена і рештку поєдинку треба провести зосередженіше. Олександр Бабич бажання поборотися за очки підтвердив заміною, випустивши замість класичного опорного хава Філімонова креативного хавбека Олега Луценка. Ребров у свою чергу в середині другого тайму поміняв нападників: замість Мбокані, для якого цей матч був радше невдалим, вийшов Лукаш Теодорчик.

А ще через три хвилини Ярмоленко намагався залишити "Чорноморець" у меншості. В неігровому епізоді, коли арбітр зупинив гру. Мартищук, намагаючись швидше пробити від воріт, хотів взяти м’яч з-під ніг лідера динамівців. Ярмоленко, котрий неквапливо біг у напрямку своїх воріт, відчув, що хтось його зачіпає й підкосив ноги з такою страшною гримасою на обличчі, наче той гравець "Ґенґама", якому Андрій всадив по ногах під час гостьового матчу, потім щиро дивуючись, чому арбітр показує червону картку. На щастя, Анатолій Жабченко оцінив для Мартищука акторську майстерність Ярмоленка лише попередженням.

Голкіпер одеситів трохи згодом відзначився ще раз. На цей раз – неймовірним сейвом після удару Віди метрів з семи. Сталося це після розіграного киянами кутового. Його "біло-сині" розіграли, відпасувавши м’яч в межі карної зони на Даніло Сілву. Бразилець коротким пасом знайшов Віду, а хорват з розвороту пробив. М’яч від руки Мартищука відскочив у стійку. Та на біду Юрія, ніхто з оборонців відскоку забрати не зумів. Найспритнішим у цій ситуації виявився Теодорчик, котрий спрямував м’яч у сітку з метрової відстані – 0:2.

На заключну десятихвилинку Ребров випустив замість Гармаша Євгена Чумака. Для Дениса основним висоновком за підсумком цього поєдинку були проведені рекордні для весняної частини 80 хвилин. А Чумак міг забити, ледь з’явившись на полі. Сталося це після чергового рейду Даніло Сілви правим краєм. Євген, підібравши м’яч перед карною зоною після відскоку, сходу пробив низом. Не постелися хтось із одеситів у підкаті, то був би гол. Зрештою, взяття воріт ледь не відбулося й без того, адже м’яч, зрекошетивши від ніг оборонця, полетів у кут протилежний від того, в який кинувся Мартищук. Та одеситам у цьому епізоді пощастило.

Без удачі не обійшлося й трохи згодом, коли Буяльським красивим пасом по дузі з півкола вивів на побачення з воротарем Ярмоленка. Та Андрій замість бити відразу спершу довго підлаштував кулю під ліву ногу, а потім почав приберати воротаря фінтамі. Врешті, Андрвій пробив у Мартищука і момент на тому вичерпався.

Так чи інакше, кияни здобули чергову перемогу, наблизившись до першого за останніх шість років чемпіонства ще більше. Після матчу динамівські фанати відзначили перемогу символічно, запаливши факели з газет. Як то зробили столичні вболівальники тоді, в 1961-му, коли "біло-сині" вперше стали чемпіонами СССР.

фото та коллаж - ФК Динамо




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости