Україна - Молдова. Передматчева прес-конференція Михайла Фоменка

25 марта 2013, понедельник. 11:24


Коли заходив на стадіон «Чорноморець», став невільним свідком цікавої розмови охоронців арени. «Ти чому не пустив нашого тренера?», - запитує старший за посадою. «Якого тренера?» «Тренера збірної України Михайла Фоменка. Ти ж його машину не хотів пропускати. Будь надалі уважнішим». Зрештою, на зустріч з пресою тренер прибув своєчасно і, як зазвичай, був доволі лаконічним і обережним у висловлюваннях.

- Маємо виграти матч з Молдовою і для нас він зараз так само важливий, як за три дні до того поєдинок з поляками, - каже пан Фоменко.

- Михайле Івановичу, нині знову почали точитися розмови стосовно тренерів-мотиваторів. Вважаєте, це визначення має право на існування?

- Це запитання швидше не до мене, а до ваших колег. Вони це питання підняли. Будь-який тренер є одночасно і мотиватором, і психологом.

- Що можете сказати про збірну Молдови з огляду на її останній матч проти чорногорців?

- Досить непогана команда, котра не має такої великої кількості футболістів, як Польща. Не має легіонерів з топ-чемпіонатів. Але молдовські футболісти представляють російські клуби. Ми знаємо рівень цієї ліги, тому й футболісти цієї команди доволі сильні.

- Матч у Варшаві Україна виграла завдяки двом швидким голам. Відповідно напрошуються аналогії з шахами й порівняння з теорією дебютів…

- Річ у тім, що у футболі є перші і останні секунди. Команди зобов’язані грати весь відведений час на максимумі і не втрачати концентрації навіть на мить.

- На цей матч ви через дискваліфікації Ротаня і Гармаша довикликали Гречишкіна. Чи були ще якісь варіанти?

- Ми переглянули три стартових тури української Прем’єр-ліги і вивчили поточні можливості українських гравців. Зупинилися на Гречишкіні, бо дуже важливо, щоб команда була укомплектована повноцінно і в нас були рівноцінні варіанти замін на випадок травм.

- Які висновки зробили, переглянувши перший матч збірних Молдови і України?

- Негативний досвід – теж досвід. Ще до матчу у Варшаві ми з футболістами в індивідуальних розмовах говорили, що не можна налаштовуватися так, як в Кишиневі. Кожна гра – основна. Втрачені очки в Молдові нам можуть обійтися дуже дорого. Зараз права на помилку не маємо взагалі.

- Матч в Польщі і подальший переліт з Варшави до Одеси став чималим навантаженням

- Особливого стресу не було. Готуємося в звичному режимі. Зараз головне – відновити моральні сили.

- І все ж, в якому стані команда перебуває після гри і перельоту?

- Згоден з тим, що після матчу в Польщі футболісти трохи піднаїлися. Той матч був надзвичайно відповідальним. Всі розуміли, що права навіть на нічию ми не маємо. Не всі гравці впоралися з хвилюванням, що призвело до необов’язкових карток. Але не думаю, що з точки зору фізичної готовності той поєдинок відіграє якесь вагоме значення. Команда втомлена швидше психологічно, ніж функціонально.

- Ваші враження від стану газону на стадіоні «Чорноморець»…

- Ми щойно приїхали. Ось зараз на першому тренуванні поле й випробуємо. Зрештою, підготовка велася заздалегідь, з урахуванням поля.

- Загальновідомо, що Україні важко грати з позиції сили. Проти Молдови, очевидно, прийдеться діяти саме першим номером…

- Будь-яка гра не може бути зіграна одним номером. І третім теж. Є ситуації, коли треба грати по-різному і до цього тренерський штаб людей готує. Перед матчем у Польщі я говорив, що ми мусимо підготувати себе до того, щоб зіграти першим, другим і навіть третім номерами. Не все залежить від нас. Від суперника теж. Тактику треба будувати, враховуючи сильні і слабкі сторони опонента.

- На матчі у Варшаві був присутнім Президент країни Віктор Янукович. Зараз він збирається відвідати поєдинок в Одесі. Ви знайомі з Віктором Федоровичем? Він зустрічався з командою?

- На жаль, зустрітися не вдалося, а особисто з Януковичем не знайомий. А те, що він присутній на наших матчах, приємно. Ми представляємо честь країни і приємно, що глава держави відвідує наші матчі.

- Гармаш і Ротань дискваліфіковані, але вони прибули разом з командою до Одеси. Це була ваша ініціатива чи футболістів?

- В таких ситуаціях ми не маємо права гравцям не дозволяти бути поряд. Щоправда, Гармаш сьогодні поїде, клуб на цьому наполягає.

Нагадаємо, матч відбору до ЧС-2014 між збірними України та Молдови відбудеться у вівторок, 26 березня. Початок гри о 21:00.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости