Сергій Шебек: Прошу Попова і Ко дискваліфікувати мене довічно

16 января 2013, среда. 09:10


Дане наприкінці минулого року UA-Футболу відомим в минулому українським рефері Сергієм Шебеком інтерв’ю викликало чималий резонанс. Розкритикувавши існуючу систему вітчизняного суддівства на чолі з її куратором П’єрлуїджі Колліною, Сергій Олександрович у підсумку наразився на жорстку відсіч. Спочатку було слово розгніваного Колліни на підсумковому прес-клубі в кінці грудня 2012-го. Минулого ж тижня Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ виніс панові Шебеку власний вердикт, згідно з яким за некоректні висловлювання в матеріалі «Колліна − зло для українського футболу» екс-рефері відлучений від інспектування і делегування матчів до 30 червня 2013 року і на рік умовно.

Володіючи ситуацією зсередини, відзначимо, що в немилість Куратору Сергій Шебек потрапив трохи раніше, ще коли виконував функції спостерігача за діями арбітрів у матчах під егідою ПФЛ. Цієї посади Сергій Олександрович позбувся після розміщеної на офіційному сайті дніпродзерджинської «Сталі» подяки, текст якої наводимо нижче в форматі «принт-скрину».

Виходить, те саме інтерв’ю UA-Футболу було наслідком. Пан Шебек розумів, що цих висловлювань йому не подарують, через що отримане покарання він коментує не без долі скепсису.

- Коли давав те інтерв’ю, відразу розумів, що на мене очікує, - каже Сергій Олександрович. – Розумів, що мене відлучать від футболу й влаштують тиск. Але на такий крок відважився свідомо, щоб показати, що натворив своїми діяннями в Україні Колліна. З іншого боку то ж не лише простистояння Колліни і Шебека, як говорив дехто. Мовляв, я образився через своє звільнення після листа на сайті «Сталі» і тепер намагаюсь помститись. Готуючись до нашої розмови, зібрав у пресі низку висловлювань про діяльність куратора суддівського корпусу в Україні багатьох поважних людей. Деякі хочу зацитувати.

Валерій Яремченко: «Хороша зараз позиція у суддів: вони закрилися, у них є дядько. Дядя Петя, який їх підтримує. Вони закрилися. Вони недоторкані. Але справа в тому, що футбол від цього не виграє».

Віктор Звягінцев: «Улюблена фраза сеньйора Колліни: «Закінчуйте ви зі своїм українським менталітетом». Мовляв, ви ще тут на деревах сидите. Не подобається наш менталітет – що поробиш. Ви повернетеся на Батьківщину, а менталітет наш з нами залишиться. Крім бід, які італієць тут накоїв, ми поки від нього нічого іншого не бачили».

Мирослав Ступар: «У нас чомусь заборонено говорити про суддівство. Насамперед заборона стосується самих арбітрів, також інспекторів, всіх, хто з цим пов’язаний. Але я можу дозволити собі розмовляти на цю тему. Увідповідь Колліна завів на мене справу і передав її в КДК ФФУ. За те, що я публічно висловлюю свої думки. Мені відверто смішно, що людина прийшла у нашу демократичну державу і влаштовує диктатуру свого бачення арбітражу».

Євген Геллер: «Арбітрами незадоволені чимало команд Прем’єр-ліги. Стало дуже поганою традицією, що кожен тур у нас щось трапляється. Рефері надто високої думки про себе. Прихід Колліни змінив тільки зарплати арбітрів».

Це – лише чотири цитати. При бажанні список тих, хто відкрито критикує Колліну, можна продовжити прізвищами президентів клубів, нинішніх і колишніх футболістів, відомих у минулому арбітрів та інспекторів. Зазначу, що подання в КДК ФФУ про мою дискваліфікацію робив не Колліна, а Федерація. Звісно, після скарг Колліни. Тому, зважаючи, що КДК знаходиться в стінах Федерації, іншого рішення не очікував. Зрештою, не лише тому. На недавньому засіданні представників клубів Першої ліги віце-президент ФФУ Анатолій Попов, не маючи перед собою рішення КДК, сказав (цитую зі слів одного з представників клубів Першої ліги): «Шебек у свій час був хорошим арбітром, але він наговорив зайвого і за це буде суворо покараний». Тобто, Анатолій Володимирович виніс мені вердикт майже одноосібно, не дочікуючись колегіального рішення.

Мене такий стан речей не лякає і не зламає, адже недарма я впродовж 22-х років судив поєдинки команд-майстрів. За цей час пройшов сильну психологічну підготовку. Розумієте, я ж не просив ФК «Сталь» писати цього фактично злощасного листа. Коли він з’явився, нічого поганого не побачив. Бо вважав, що ми з Колліною робимо спільну справу – намагаємося покращити якість суддівства в Україні. Думав, що посприявши хоч частковому усуненню того хаосу, який твориться з суддівством у Другій лізі, вчинив щось корисне. Так скажіть: людина з нормальною психікою після цього пішла б до президента Федерації ініціювати мою відставку? Якби знав, що реакція Колліни буде такою бурхливою, то попрохав би дніпродзердженців публічно мені не дякувати.

- У чому саме вас звинувачували, про що запитували на засіданні КДК ФФУ?

- Відразу скажу, що відвідувати це засідання не збирався, після слів Попова не бачив сенсу. Але потім вирішив подати зустрічну заяву з проханням пояснити, на яких підставах Колліна може порушувати всі норми Регламенту.

Про вердикт КДК дізнався з інтернету, жодного рішення, до якого можна апелювати, на руки досі не отримав. Стосовно запитань, то їх було два. Перше торкалося порівняння Колліни з Муссоліні. Мене запитали, чи порівнюю я нашого куратора з образом фашиста. Відповів, що ні, бо таке порівняння зробив через схильність Колліни до диктаторських замашок. Якби італієць народився в СССР, то сказав би, що у нього диктаторські замашки Сталіна. При цьому на засіданні додав, що від своїх слів не відмовляюся і якщо потрібно, ще раз їх повторю. Бо Колліна – справді диктатор по своїй суті.

Друге запитання членів КДК стосувалося мого висловлювання про лисину Куратора, тобто, чи хотів я акцентувати увагу на фізичних вадах Колліни. Бачте, мені таке навіть в голову не приходило, але хтось вирішив уточнити, що саме малося на увазі. Я сказав, що кожну людину прикрашають різні зачіски, зокрема декому пасує лисина. Ось і Колліна досяг успіху в суддівстві дякуючи лисині та харизмі. З нього зробили ідола, хоча сильним суддею П’єрлуїджі я ніколи не вважав. Але це моя особиста думка. На мій погляд, у час, коли судив Колліна, в Італії був набагато сильніший арбітр – Стефано Браскі. Але Колліна взяв не якістю суддівства, а чимось іншим.

- В Україні Колліна теж бере харизмою?

- Повторюю: він диктатор з муссолінівськими замашками і проявляє їх не лише в ставленні до мене. Наведу вам відносно свіжий приклад, ситуацію, яка трапилася з колишнім гравцем збірної СССР відомим арбітром Віктором Звягінцевим. Колліна з ним за досягненнями навіть поряд не стоїть. Італієць почав топтати Звягінцева, коли той ще був інспектором на матчах команд вищої ліги, після того, як Віктор Олександрович дозволив собі висловити публічну незгоду з думкою Куратора. Як наслідок, Звягінцев впродовж десяти турів не отримував призначень на матчі. Віктор Олександрович, аби не бути під ігом Колліни, вирішив перейти в делегати.

Інший кричущий факт стався цієї осені, після матчу в Харкові між «Металістом» і «Зорею», на якій Звягінцев виконував функції делегата ФФУ, а Колліна приїхав, щоб поспостерігати за роботою суддів. Після фінального свистка Звягінцев, як зазвичай, зайшов до суддівської кімнати, щоб звірити картки і заповнити рапорт «чесної гри». В цьому рапорті повинен підписатися арбітр, а делегат має поставити свій підпис під суддівським протоколом матчу. В мить, коли у сіддівській з’явився Звягінцев, туди зайшов Колліна і звернувся до Віктора Олександровича: «Хто ти такий і що ти тут робиш? Ти не маєш права тут знаходитися». Це шокувало Звягінцева. Він сказав, що стримало, аби не послати Колліну на три букви і не дати йому добрячого шахтарського стусана лише те, що поряд були арбітри матчу. Віктор Олександрович тільки перепитав Колліну увідповідь: «А хто ти такий?!» Після цього інциденту Звягінцев написав три рапорти про неприпустиму поведінку Колліни – на ім’я Анатолія Конькова, в Прем’єр-лігу і Комітет з безпеки стадіонів, – але на жодне зі звернень реакції не було.

- Чи отримали ви відповідь на свою заяву?

- Ні, тому звертаюся через ЗМІ до КДК ФФУ з проханням дати мені відповідь на поставлені запитання. Взагалі, зважаючи на мною наведені факти контрольно-дисциплінарний комітет мав би викликати на своє засідання не мене, а самого пана Колліну. Італієць – то наче Остап Бендер. Той за визначенням Ільфа і Петрова знав чотириста порівняно чесних способів відбирання грошей. Колліна ж знає чотириста порівняно чесних способів обдурювання українських футбольних чиновників. Якби я був кінорежисером і ставив фільм «12 стільців», то найперше запросив би на роль Остапа Бендера П’єрлуїджі Колліну. Переконаний, італієць зіграв би блискуче, бо він навіть у повсякденному житті вміє все перекрутити на свою користь.

Взяти бодай останнє засідання прес-клубу. Я спілкуюся з багатьма журналістами і вони мені прямо говорять, що на зустрічі з Колліною не ходять, бо замість відповідей на прямі питання чують тривалі "розглагольствування" на зовсім інші теми. Проте Куратор, побачивши, що в залі мало людей, видав: «Це добре, що вас мало, значить з нашим суддівством все добре. Якби було не добре, вас було б багато».

Те, як Колліна майстерно вплинув на тренерів і президентів клубів, взагалі виглядає дивовижно. Навіть Віталій Кварцяний, який всюди критикував італійця, вийшовши після спілкування з ним до преси, захоплювався, яка то розумна людина. Те саме стосується і Леоніда Кучука. Проте минає три дні і після чергового матчу «Арсеналу» він вже жалівся, що у ворота «канонірів» ледь не щотуру ставлять пенальті. Мабуть, справді Колліна володіє якоюсь магією. Запам’ятайте мої слова, що навесні Колліну після чергових суддівських помилок не злим, тихим словом згадають ще не раз.

- Так чи інакше, очевидно, що доки Колліна працюватиме в Україні, шансів отримати роботу за футбольною спеціальністю у вас нема. Не збираєтеся шукати компромісу?

- Ні в якому разі. Залишатимусь послідовним навіть не дивлячись на те, що футболу віддав усе своє свідоме життя. Що поробиш? Зачекаю трохи. Наразі, вважаю, займаюся хорошою справою: коментую суддівство в Україні й Європі для видання UA-Футбол. Не розумію лишень одного: в якому статусі мене КДК ФФУ дискваліфікувало. Як інспектора? Так від інспектування я відмовився сам і почав делегувати. Від делегування теж відійшов сам. Як кого мене дискваліфіковували – не відаю. Напередодні Нового року побажав усім членам КДК приймати об’єктивні, чесні рішення з холодною головою і гарячим серцем, а не навпаки. Тобто, як їм дозволяє совість. На жаль, мої побажання не справдилися. Зрештою, в контрольно-дисциплінарному комітеті працюють шановані люди, але на їхні рішення впливає рука згори.

- Рішення КДК, а особливо те, що йому передувало, демонструє, що вас не підтримують й керівники ФФУ…

- Хоча нове керівництво Федерації після свого приходу до влади декларувало, що не розпочинатиме полювання на відьом, на справі бачимо протилежне. Суджу бодай з того, що перед тим, як відправити заяву на адресу КДК, аналогічного листа відправив президенту ФФУ. Відповіді теж не отримав. Зрештою, президенти клубів теж пишуть звернення без відповідей, тому я не єдиний. Старий склад контрольно-дисциплінарного комітету працював трохи інакше і ті його члени, які залишилися у КДК нинішньому, про це добре знають. Той же Звягінцев ще до зміни керівництва ФФУ давав негативне інтерв’ю про Колліну і його тоді теж хотіли покарати. Але в підсумку здоровий ґлузд переміг. Тоді зійшлися на тому, що людина має право висловлювати свою думку. Зараз же трохи по-іншому.

Взагалі, з огляду на все, що відбулося, прошу Попова і К дискваліфікувати мене пожиттєво. Я одначе говоритиму правду. Нехай це буде на вашій відповідальності, бо ви дискваліфікували не мене, а свою совість. Ось у Колліни є совість? Він отримує величезні гроші. А він подумав, що через свої нездорові амбіції заліз в кишеню моїй сім’ї? Врешті решт, зі своїх заробітків я платив і плачу державі податки. Цікаво, чи робить це, отримуючи величезні гроші в Україні, пан Колліна?




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости