Нездійсненні мрії Вілліана або неочікувана розв'язка давньої історії

4 февраля 2013, понедельник. 09:45


Перехід Вілліана до "Анжи" став справжньою бомбою зимового трансферного вікна. 35 мільйонів євро – сума захмарна, навіть, для топ-чемпіонатів, не кажучи вже про Україну. Цей трансфер має багато сторін і дає немало приводів для роздумів. Що ж змусило покупців перерахувати "Шахтарю" саме таку суму, чи справді Вілліан мріяв про Англію або Іспанію і як такі події вплинуть на гру донецької команди? Спробуємо розібратись.

Керівництво "Шахтаря", прописуючи у контракті бразильця ту "клаусулу", за яку його викупив "Анжи", намагалось перестрахуватись. Самим "гірникам" Вілліан обійшовся в 19 мільйонів доларів, що за курсом 2007-року більш чим значна сума (трансфер відбувся паралельно з продажем Анатолія Тимощука в "Зеніт" за 20 млн). До речі, Мірча Луческу дуже ризикував, потративши на перспективного футболіста таку суму. Але, очевидно, румунський фахівець, знатний своїм вмінням знаходити і відшліфовувати латиноамериканські таланти, побачив у Вілліані ті футбольні якості, які підпадали під визначення "безцінні".

Розвиток команди в цілому автоматично тягнув за собою і підвищення індивідуального рівня майстерності бразильця; з кожним сезоном Вілліан обростав футбольними м'язами, набирався тактичної грамотності і вчився застосовувати свої здібності з максимальною користю для команди.

Велику роль в тому, що 24-річний півзахисник став гравцем високого європейського рівня, відіграла участь донеччан у Лізі Чемпіонів. На найвищій орбіті клубних європейських змагань Вілліан міг випробувати свої сили на фоні монстрів світового футболу; мав змогу гучно заявити про свої таланти всьому футбольному суспільству.

Тож немає нічого дивного в тому, що махачкалінський клуб перечислив на рахунок донецького "Шахтаря" фантастичні 35 мільйонів. Росіяни, навіть, не намагались збити ціну на Вілліана, як це постійно робили "Челсі" та "Тотенхем". Питання трансферу закрилось буквально за один день, а це означає, що боси "Анжи" були глибоко переконані у профпридатності бразильця і чекали слушної нагоди, щоб втрутитись у трансферну "епопею" Вілліана.

Важливими також виявились і розмови, які точились навколо футболіста в останній час. Все-таки, куди більш спокійніше віддавати кругленьку суму за футболіста, якого, за чутками, тримають на селекційному прицілі гранди англійського футболу. Таким чином, всі заяви агента Вілліана і самого футболіста про мрію грати в топ-чемпіонаті виявились просто рекламним ходом, розкруткою власного іміджу і набиванням ціни.

Виходить, що значну частину нажитого роками авторитету не тільки в Україні, а й в Європі, Вілліан втратив одним розписом кулькової ручки. Навіщо, питається, були всі ті розмови про англійську мрію, про те, що "Шахтар" не дозволяє футболісту розвиватись і виходити на більш якісний рівень? Майже ні одне інтерв’ю бразильця за останні півроку не обходилось без критики на адресу керівництва донецького клубу. А в результаті, виявилось, що всі ті слова не були варті й виїденого яйця. Якщо в людини є мрія - справжня, заповітна, - то на ніякі гроші цю мрію не проміняєш. У Вілліана, схоже, мрія була не перейти в "Челсі" чи "Тоттенхем", а просто в підсвідомість бразильця закралась нав’язлива ідея покинути Україну. "Анжи" поманив круглою сумою в контракті – і вже не йшла мова про кар’єру в гранді, і рівень російського чемпіонату виявився набагато вищим за рівень української першості, і Ліга Європи виявилась престижнішою за Лігу Чемпіонів.

Які ж спортивні перспективи тепер чекають на футболіста? Далеко не факт, що сам гравець зможе в Росії одразу заграти на тому рівні, який він демонстрував будучи виконавцем "Шахтаря". Від такого не застрахований жоден футболіст і завжди є ризик виявитися непотрібним новій команді. Втім, шансів сходу заграти все ж більше. Як і в Донецьку, Вілліану буде з ким поговорити рідною мовою, окрім нього за махачкалінську команду грають ще три бразильці (Жусілей, Евертон та Жоао Карлос), а головне, в будь-яку хвилину розрадить Роберто Карлос. Партнерами по команді будуть футболісти не нижчого рівня, а Гус Хіддінк такий же прекрасний педагог та мотиватор, як і Мірча Луческу. В той же час "Анжи", залучивши до своїх лав гравця екстра-класу, яким безсумнівно є Вілліан, значно підвищує свою і до того потужну атаку. В перегонах з "Зенітом" та ЦСКА це може зіграти вирішальну роль для здобуття історичного чемпіонства.

Фото - ФК "Анжи"

Що ж до "Шахтаря", то Мірчі Луческу тепер доведеться долати наслідки зробленого Вілліаном вибору. Очевидно, що лукавив тренер, коли говорив про незалежність його команди від бразильця. Звісно, коли "Шахтар" у формі, коли команді вдається показувати ту гру, яку від неї вимагає головний тренер – перестановка кількох виконавців погоди не міняє. Але цінність Вілліана для донеччан була в тому, що коли колективу не вдавалось показувати свій звичний футбол, коли не виходила комбінаційна гра і коли кожен футболіст діяв сам за себе, Вілліан був тим, хто самотужки міг принести потрібний результат. Особливо це стало помітно в нинішньому сезоні. Якщо на внутрішній арені бразилець часто починав матчі на лаві запасних, то в Лізі Чемпіонів він був незамінним елементом. Манера гри Вілліана давно всім відома і його трюки, на перший погляд, здавались вже не такими складними для захисників, але при цьому футболісту дуже часто вдавалось своєю технікою заганяти суперників в глухий кут.

Показовим в цьому плані був минулий лігочемпіонівський сезон, коли донеччанам мало що вдавалось і саме індивідуальна майстерність Вілліана була чи не єдиною світлою плямою у грі "гірників" (пригадуються відразу матчі проти "Зеніта", де Вілліан виділявся на фоні своїх партнерів). З іншого боку, в останніх своїх матчах у чорно-помаранчеві футболці Вілліан наче просився на трансфер. Бразилець все менше грав на команду, а намагався вирішувати епізоди власними силами, намагався, як кажуть, - "засвітитись", нехтуючи при цьому інтересами команди.

Керівництво "Шахтаря" намагалось втримати Вілліана будь-якою ціною. Воно й не дивно, адже з бразильцем в складі шанси пройти "Боррусію" були б значно вищими. Саме тому донецький клуб не піддався на спокусу продати Вілліана до Лондону за 30 мільйонів. Однак злий жарт з "Шахтарем" зіграв підписаний з футболістом контракт. Знайшовся покупець, готовий заплатити потрібну суму та вдовольнити фінансовий апетит гравця. Ну а Вілліан сам обрав футбольний шлях, яким йому доведеться йти найближчі п’ять років. Хтозна, можливо через деякий час він знову заговорить про мрію грати в провідних європейських чемпіонатах.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости