Ліга Європи. "Рейк’явік" - "Карпати" 0:3. До першого пропущеного

16 июля 2010, пятница. 00:09


Ліга Європи. 2-й кваліфікаційний раунд
Ісландія. Рейк’явік. Стадіон «Вьолур»

Арбітр: Міхаель Лер’єус (Швеція)
Асистенти: Магнус Шеблом, Стефан Халлберг (обидва – Швеція)

"Рейк'явік" - "Карпати" 0:3

Голы: Гурулі 46, Ткачук 51, Батіста 57

"Рейк'явік": Мольдскред, Г. Сігурдссон, Гудйонссон, Фіннбогасон, Б. Сігурдссон, Хаукссон, Такефуса (Крістьянссон, 70), Арнарсон (Жордау, 60), Рутгерс, Гуннарссон (Йонссон, 60), Ейнарссон

"Карпати": Тлумак, Мілошевіч, Тубіч, Годвін (Габовда, 80), Кожанов (Зеньов, 61), Гурулі, Петрівський, Худоб’як, Ткачук, Батіста (Нено, 65), Д. Авелар

Попередження: Годвін 33, Тубіч 73

Кисневе отруєння і місцеві «кукурузники»

Зі Львова до Рейк’явіка летіли майже п’ять годин. Більше того команді довелося переналаштовувати свої біологічні годинники – різниця в часі між Україною та Ісландією становить три години. Місцевий клімат – це ще одна важлива деталь для «Карпат». Максимальна температура на острові – 15 градусів. Тут постійні вітри, а погода може змінитися щомиті. Повітря теж відрізняється від нашого – воно аж занадто свіже. Поруч Атлантичний океан, який додає повітрю особливого колориту. Воно не усім подобається – дехто з делегації пережив тимчасове кисневе отруєння. Ну і нарешті – місцевий стадіон. По паспорту поле «Вьолура» має такі ж показники, що й львівська «Україна» (105 х 68). Але і тут думки розійшлися – хтось власними ногами нарахував 73 метри у ширину, а хтось всього 60. Трибуни арени складаються всього з кількох секторів. Є ще стоячі місця, але квитки на Лігу Європи туди, ясна річ, не продавалися. Ще однією особливістю «Вьолура» є розташування. Справа в тому, що стадіон знаходиться просто під кількома повітряними коридорами. І доволі часто над ним пролітали місцеві «кукурузники». До уього цього треба було звикнути і то швидко.

Зате газон у дуже доброму стані – саме це мало найбільше цікавити гравців «Карпат». Вечірнє тренування вони провели в доброму настрої. Не тренувався лиш Федецький, у якого піднялася температура. Згодом виявилося, що у грі «Карпатам» не допоможе інший фланговий захисник – Ігор Ощипко, який не зміг повністю відновитися від пошкодження. Що означають для «зелено-білих» ці гравці – відомо. По-перше, це збірники України, по-друге, вони справді хороші оборонці, а по-третє, у минулому чемпіонаті були одними з найкращих бомбардирів. Для «Карпат» це була серйозна втрата, бо реальна заміна – лише одна. Справа точно зіграв би Петрівський, який часто підстраховує партнерів у схожих ситуаціях. А от лівий фланг, схоже, довелось би довірити новачку – бразильцю Авелару, який ще не грав за «Карпати» в офіційних матчах. На тренуванні дуже натхненно працював Сандро Гурулі. Вже тоді зачаїлася думка, що так активно грузин працює не даремно. Мабуть, відчував, що Олег Кононов поставить у стартовому складі саме його, а не Зеньова чи Кополовця.

Після тренування команда повернулася в готель і трохи погуляла по столиці Ісландії. Рейк’явік – затишне і доволі симпатичне місто. Добре роздивитися місцеві закутки карпатівцям допомогли білі ночі. Зранку Олег Кононов пройшовся з командою до океану. А вже пообіді уся офіційна делегація одяглася в ділові костюми з клубними гербами і вирушила на стадіон.

На «Вьолурі» карпатівців вже чекали львівські фани. До них долучилися інші українці, які зараз живуть в Ісландії – зібралася непогана компанія. Для них усіх КР виділив крайній сектор. А от до тележурналістів ісландці поставилися нечесно. Мало того, що вони максимально заважали організації трансляції на Україну (чого, зрештою, і досягли) так ще й заборонили знімати саму гру. Виняток – технічне відео для клубного оператора.

Денис, пасуй!

Як і передбачалося, «Карпати» вийшли на гру у такому складі: Тлумак у воротах, Авелар і Петрівський на флангах, Мілошевіч з Тубічем у центрі. Годвін традиційно зайняв місце опорника, Худоб’як і Ткачук розташували трохи вище. Праворуч у нападі діяв Кожанов, а ліворуч – Гурулі. Батіста – центральний нападник.

З перших хвилин «зелено-білі» намагалися притиснути суперника до воріт, але вдавалося це лише епізодично, бо трохи часу довелося витратити на адаптацію. Прихильники КР майже повністю окупували стадіон (квитки коштували 1200 крон – це 10 доларів. Стільки ж вартувала і передматчева програмка) і безупину скандували свої пісні, які виявилися досить різкими для українського вуха. Варто сказати, що голосища у них солідні.

Ісландці, яких спершу класно підтримували місцеві фанати, доволі активно боролися з карпатівцями і подекуди мали територіальну перевагу. М’яча, до речі, вони відбирали чисто, хоч і жорстко. Тому й у нападі в «Карпат» мало що виходило – Батіста ніяк не міг зачепитися за м’яч і програвав повітря центральним оборонцям. Довелося вводити певні корективи у тактику – бразилець відходив на фланг чи у центр поля, а замість нього попереду грали дрібніші гравці - Худоб’як, Гурулі чи Кожанов. Вони не могли боротися зверху, але мали перевагу у техніці і швидкості. Саме Кожанов двічі у першому таймі найбільше полякав господарів. Йому вдавалися швидкісні проходи по правому краю, які, однак, закінчувалися не логічними передачами, паралельно до лінії воріт, а ударами. Другий удар міг закінчитися голом, але норвезький голкіпер КР зловив м’яча на лінії воріт.

Ісландці теж відповіли кількома атаками. Тубіч і Мілошевіч мали клопоти з Такефусою – улюбленцем місцевої публіки. Серби відчайдушно кидалися під постріли іслано-японця чи його партнерів. В одному з випадків Тлумак зіграв не дуже впевнено, а оборонці не змогли одразу винести м’яча у поле – атака закінчилася трьома сильними пострілами. Обійшлося. А взагалі було помітно, що у КР не злагоджене порозуміння між ланками – частенько з гри випадав півзахист. Воно й не дивно – єдина, доволі примітивна і одноманітна тактика ісландців це діагональні навіси. З ними оборона «Карпат» проблем не мала.

Якщо повертатися до теми Петрівського і Авелара, то можна сказати, що вони провели дуже непоганий матч. Тарас здорово грав у відборі, хоч і на межі фолу. В атаці у нього виходило далеко не все, але на це можна закрити очі – свою основну роботу Петрівський виконував добре. Авелар теж сподобався. Пластичний бразилець досить просто справлявся зі своїми опонентами на фланзі, був активний під час наступальних дій. Кілька хороших, акцентованих навісів – йому в актив. Але голів не було – та й моментами перший тайм багатий не видався. Найцікавіше розпочалося після перерви.

КРах

Почалося, власне, усе з голу у ворота КР. «Карпати» відібрали м’яча у центрі поля, Гурулі пройшов по флангу, трохи змістився до центру і за повного потурання оборони, пробив з лінії штрафного. Круглий, як на замовлення, влетів у ближню «шістку» - 0:1 і хороші перспективи для команди Кононова, який не помилився у своєму виборі.

Не встигли ісландці оговтатися, як отримали у свої ворота другого м’яча. Він виявився дуже схожим на той гол, що його «Карпати» забили в передостанньому турі минулого чемпіонату у ворота «Іллічівця». Кожанов скористався з необачності роззяви-захисника, оббіг його, відібрав м’яча і наблизився до воріт. Цього разу він бити не став, а віддав пас на Ткачука. Андрій в один дотик переправив м’яча у ворота. Якщо після першого голу в очах гравців КР вже можна було побачити відчай, то після другого він перетворився у повну безнадію. Ісландці вже не могли зліпити до купи дві-три передачі, постійно помилялися. Саме черговою помилкою оборони скористався Батіста. М’яча йому буквально подарували і бразилець сильно пробив з лінії карного. Цього разу – «дев’ятка» і 0:3.

Стадіон почав рідшати – уболівальники розчарували в команді так само, як і гравці у кінцевому результаті. «Карпати» на куражі намагалися забити ще кілька голів. А Олег Кононов вирішив перевірити гравців на нових позиціях. Спершу він випустив Зеньова замість Кожанова. Згодом, після незначного пошкодження поле залишив Батіста. Це дало змогу дебютувати іншому бразильському новачку – Нену. Але він номінально не грав центрального нападника – цю роль довірили саме Зеньову. Нену зайняв позицію праворуч. Невдовзі Годвіна замінив молодий Габовда. Після цього Ткачук зайняв місце нігерійця, Гурулі перейшов у центр до Худоб’яка, а Юрій, власне, побіг на фланг.

Заміни дали свої результати. Естонець Зеньов не тільки активно боровся з захисниками, але й відкривався для передач партнерів. Ісландці не встигали перекрити зони, чим нападник і користувався. Він двічі виходив на голкіпера, але щоразу йому заважали гострий кут і сам воротар КР. Габовда теж класно увійшов до гри: допомагав в обороні і не скупився на передачі, навіть коли сам перебував у зручній позиції.

А от дії Нену оцінити наразі важко. Не те що б він був непомітний, просто у його рухах відверто бракувало розуміння командних дій. Хоча і у нього був непоганий момент – бразилець сам пішов на трьох оборонців і зумів таки нанести непоганий удар пиром – трохи забракло точності.

Гра наближалася до закінчення – «Карпати» спокійно тримали м’яча і не припиняли організовувати атаки. «Зелено-білі» грали у своє задоволення – їм багато чого вдавалося. Зрештою, якщо суперник дозволяє – чому б не скористатися?

Після гри

Ця перемога наразі стала найбільшою для «Карпат» у єврокубках. Це також перша перемога на виїзді. А для КР закінчилася дуже пристойна серія – команда не програвала в Європі на власному полі вже 13 років.

Тепер на «Карпати» і КР чекає гра у Львові, яка по-суті повинна перетворитися на красиву формальність. Уболівальники просто не зрозуміють, якщо карпатівці удома заб’ють менше, аніж на виїзді. Мало того, що КР, швидше за все, припинить боротьбу в Лізі Європи, на них чекає ще не дуже приємна зустріч з заповненою (дуже цього хотілось би) «Україною».




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости