Дніпро - Сент-Етьєн - 1:0. Радість, спричинена шоковою терапією

11 декабря 2014, четверг. 20:52


Ліга Європи-2014/2015. Груповий турнір. Група F

11 грудня. Київ. НСК "Олімпійський". 2 579 глядачів

"Дніпро" (Україна) - "Сент-Етьєн" (Франція) 1:0

Гол: Артем Федецький 66

"Дніпро": Д. Бойко - Артем Федецький, Дуґлас, Чеберячко, Влад - Ротань (к) (Потітило 88), С. Кравченко - Р. Зозуля (Бруно Ґама 67), Є. Шахов (Матеус 67), Коноплянка - Н. Калініч

Тренер - Мирон Маркевич

"Сент-Етьєн": Рюфф'є - Теофіль-Катрен, Перрен (к), Ф. Поґба, Брісон (Табану 83) - Лемуань, Дьоманде - Монне-Паке (Коаде 81), Молло (Амума 61), Ґрадель - ван Вольфсфінкель

Тренер - Крістоф Ґалтьє

Судді: Страхонья - Премужай, Крмар - Вучеміловіч, Йовіч (усі - Сербія)

Попередження: Р. Зозуля 48, Артем Федецький 53, Дуґлас 55, Н. Калініч 90+4 - Перрен 36, ван Вольсфінкель 38, Монне-Паке 65

Млосна атмосфера напівтиші, у якій можна було розчути неголосні вигуки з протилежної трибуни величезного стадіону - Маркевича, який прагнув, аби цей матч відбувався у Львові, можна було зрозуміти. За умови, що вкотре мляво підтримували своїх улюбленців фанати, "Дніпро" у столиці вкотре грав фактично на нейтральному полі. Погодьтеся, обставини, які напругу навколо головного матчу осені відверто нівелюють. Навіть більше. Хвилини з 15-ї, коли на гостьовий сектор нарешті пробралися кілька десятків значно голосистіших фанатів "Сент-Етьєну", комфортніше себе могли почувати вже гості.

Тренер дніпрян Мирон Маркевич випустив доволі українізований варіант складу, в якому не знайшлося місця Матеусові і Бруно Ґамі. Може, грав би ще й Валерій Лучкевич, але він як Онджей Мазух перебуває в лазареті. Ворота номінальних господарів захищав Денис Бойко. В обороні справа наліво розташувалися Артем Федецький, Дуґлас, Євген Чеберячко й Александру Влад. В опорній зоні діяли капітан Руслан Ротань і Сергій Кравченко. Роль правого вінґера виконував Роман Зозуля, зліва грав Євген Коноплянка, а Євген Шахов розташувався під нападником Ніколою Калінічем.

Наставник "Сент-Етьєну" Крістоф Ґальтьє вибір виконавців має обмеженіший, а тому й виставлений ним склад був, за невеликими винятками, прогнозованим. У воротах грав Стефан Рюфф'є. Пару стопперів склали капітан Лоїк Перрен і Флорентін Поґба. Справа в обороні діяв Кевін Теофіль-Катрен, зліва - Жонатан Брісон. Пара "хвилерізів" - Фаб'єн Лемуань й Ісмаель Дьоманде. Під нападником Рікі ван Вольксфінкелем діяв Йоан Молло. З флангів наступали Кевін Монне-Паке і Макс Ґрадель.

В дебюті зустрічі м'яч не тримався у дніпрян взагалі. Вочевидь далася взнаки нервова напруга, яка відображалася у великій кількості неточних передач. Зрештою, перший небезпечний момент після передачі від Коноплянки зліва на Шахова створили саме підопічні Маркевича. Втім, Євген, виконуючи удар з меж карної зони зльоту, влучно пробити в оточенні трьох оборонців не зумів. Гості на цей випад відповіли штрафним у виконанні Ґраделя метрів з 25-ти, після якого м'яч від стінки вилетів на кутовий і дуже небезпечним прострілом Монне-Паке зліва, після якого м'яч з-під ніг ван Вольксфінкеля оборонець вибили в останній момент у підкаті.

Трохи заспокоївшись, дніпряни фрагментарно вмикали командну швидкість й коли грати у швидкий пас виходило, в оборони "Сент-Етьєну" відразу виникали проблеми. Одного разу "синьо-біло-блакитні", скориставшись сумбуром в оборонних лавах суперників, били по воротах Рюфф'є відразу тричі. Втім удари Коноплянки, Калініча і Кравченка беки блокували. Після того ж, як Коноплянка промчав лівим краєм і віддав зрячу передачу до карної зони, Ротань сходу метрів з 15-ти пробив надто вище поперечини. Міг ліпше скористатися навісом Ротаня зі штрафного й Федецький, проте вигравши в суперників позицію, Артем вдало згрупуватися для прицільного пострілу головою не зумів.

До середини першого тайму перевага "Дніпра" ставала щораз помітнішою. М'яч в українців тримався ліпше, а в контратаки гості при перехопленнях вибігати не встигали. Гарно приклався по м'ячу ударом метрів з 25-ти Кравченко - Руфф'є з великими труднощами, по-волейбольному відбив кулю на кутовий. після подачі корнера головою у верхній кут бив Зозуля. М'яч летів по високій дузі і то цілком міг бути перший для Романа в осінній частині сезону гол. Та Лемуань, який оберігав стійку, в останній момент вибив кулю головою.

Вгамувати суперників і перевести епіцентр ігрових дій до середини поля гостям вдалося наприкінці тайму. Гравці "Снт-Етьєну" були холоднокровнішими і цупкішими в єдиноборствах, до всього ще й тримаючи оборону дніпрян в напрузі завдяки швидкісним фланговим випадам. Великої гостроти вони не таїли, але концентруватися суперників на обороні змушували. Загалом з огляду на події на полі нулі на табло за підсумками першої половини були результатом логічним.

Результатом 0:0 завершився перший тайм й у грі в Баку. А отже нга перемогу в другій 45-хвилинці за таких обставин вартувало грати й "Сент-Етьєну", який за рівної кількості очків з "Карабахом" поступався азербайджанцям за підсумками особистих зустрічей. Відповідно французи мали розкриватися і в цьому для "Дніпра" таївся додатковий шанс.

Гості й справді розпочали другу половину активніше. Ледь гра поновилася, як французи заробили на правому фланзі навпроти карної зони суперників штрафний. Порушувати на Теофіль-Катрені правила свого партнера змусив, н6евдало скинувши м'яч назад головою, Коноплянка. На щастя, ні цей "стандарт", ні кутовий через кілька хвилин до небезпеки воротам Бойка не призвів.

"Дніпро" на ці випади відповів двома поспіль навісами. Коли зліва подавав Влад, оборонці м'яч винесли, а удар зльоту від Ротаня Ґрадель прийняв на себе. Подача ж справа від Зозулі через хвилину була хоча й гострою, але адресату не досягла. Та значно більшу небезпеку таїв у собі контрвипад дніпрян, проведений відразу після поданого гостями в небезпечній близькості до володінь Бойка штрафного. Підхопивши м'яч на правому краї, Зозуля протягнув м'яч через півполя і, змістившись ближче до центру, віддав поперечну передачу на Ротаня. Руслан миттю видав пас вліво на хід Коноплянці, а Євген, увійшовши до карної зони, прострілював у район ближньої стійки, у те місце, куди виходив Зозуля. Та Роман до м'яча не дотягся, а Рюфф'є, вийшовши з воріт, забрав кулю намертво.

Невдовзі був ще один прохід Коноплянки з подальшим прострілом, який заблокував, вибивши м'яч на кутовий, Поґба. Подавши корнер, дніпряни втім ледь не пропустили. М'яч гості вибили адресно, на хід Ґраделю, який, втікши від трьох оборонців, виходив з Бойком на побачення, але в стулку не влучив. А ще ліпший шанс французи втратили невдовзі після того, коли Брісон, зрізавши кут і пройшовши на швидкості Влада, увійшов до карної зони і бив відразу тричі. Та перші удар і добивання заблокував, стоячи на лінії воріт, Дуґлас, а третю спробу правого оборонця гостей, вибивши м'яч зі стрічки, заблокував Федецький.

Ґалтьє, відчуваючи, що його команда може забити, випустив замість Малло Ромена Амуму. То був хід на підсилення атакувального потенціалу, однак тренер гостей не міг подумати, що через лічені хвилини його команді доведеться відігруватися. Ініціював взяття воріт Рюфф'є, змусивши в районі правого кута карної зони суперників Монне-Паке ціною попередження фолити на собі, Федецький. Ротань, виконавши штрафний, закрутив м'яч у хрестовину. Та за мить куля опинилася в Федецького, котрий з меж воротарського майданчика пробив у дальній кут - 1:0.

В той момент, як дніпряни забивали гол, Маркевич вже підготував подвійну заміну. Матеус і Бруно Ґама, вийшовши замість Шахова і Зозулі, були найпомітнішими в заключному ігровому відрізку особистостями. Матеус нагадав про себе майже відразу, коли обікрав суперника на правому краї й, увійшовши до карної зони, виконував небезпечний простріл. Невдовзі бразилець, знаходячись у центральній зоні, віддавав передачу на Калініча, а той, звільнившись від опіки у штрафному майданчику, зробив скидку на Бруно Ґаму. Та Бруно примудрився не забити з ідеальної позиції й тут, й трохи згодом, коли влучив у поперечину ударом метрів з семи після прострілу Коноплянки зліва.

Запоровши два ідеальних шанси для того, щоб зняти питання про переможця достроково, "синьо-біло-блакитні" у заключні хвилини змушені були пережити чимало хвилюючих миттєвостей. Спершу був зовні невдалий кутовий у виконанні Амуми, після якого Бойко замість спокійно забрати м'яч у руки випустив кулю перед собою. Й добре, що на відскок ніхто з суперників не встиг. Невдовзі вже Брісон ударом зльоту з лінії карної зони пробив поруч зі стійкою. Коли ж кросу з правого флангу завдавав ван Вольксфінкель, господарів врятував Бойко.

"Сент-Етьєн" притис суперників до власних воріт, а проведені Ґалтьє дві поспіль заміни атакувальну міць французів лише збільшили. Відбиваючись з максимальною концентрацією, дніпряни все ж змогли провести контратаку, яка мала завершуватися другим взяттям воріт Рюфф'є. Коноплянка в оточенні трьох суперників віддав ефектний пас п’ятою на Бруно Ґаму, той пройшов по лицьовій лінії і виконував простріл на Калініча. Яким чином Нікола, знаходячись в метрі перед порожніми ворітьми, не влучив по м'ячу, сказати неможливо. Так само як складно збагнути, яким чином не пробили дніпряни оборонних редутів гостей трохи згодом, коли Коноплянка, промчавши лівим краєм і змістившись в центр, пробив. Рюфф'є відбив м'яч, а потім було два добивання від Гами і Калініча. На перше знову зреагував воротар, а друге прийняв на себе оборонець.

Витримавши в заключних хвилин шість разом із доданими чотирма хвилинами страшний шквал французьких "стандартів", дніпряни встояли. Та після матчу на переможців очікував контрастний душ. Футболістам повідомили, що "Карабах" в компенсований час забив у ворота "Інтера" переможний гол. Більше того, диктор по стадіону повідомив, що матч щойно завершився і далі йдуть азербайджанці. І лише через певний час, коли частина гравців "Дніпра", обмінявшись з суперниками футболками, встигла сховатися у підтрибунних приміщеннях, пролунала інформація, що гол у Баку таки відмінили й відповідно до 1/16 фіналу потрапив "Дніпро". Традиційні "Воины света", які пролунали відразу після втішної звістки, вперше за тривалий час знову пролунали справді переможно.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости