Шуст став гравцем „Шахтаря”. За 6 млн. 60 тис. гривень!

9 января 2006, понедельник. 20:52


7 січня голкіпер львівських „Карпат” Богдан Шуст у супроводі генерального директора ФК „Карпати” Богдана Федоришина побував у Донецьку, де були проведені переговори стосовно переходу футболіста зі Львова до донецького „Шахтаря”. Остаточну суму трансферу було визначено в процесі тривалих та напружених переговорів. Генеральний директор ФК "Карпати" Богдан Федоришин кілька разів був готовий розвернутись і залишити Донецьк. У підсумку, не в останню чергу завдяки його наполегливості, сьомого січня було підписано контракт, який, виявився дуже вигідним як ФК „Карпати”, так і самому Богдану Шусту.

Не продали, а дали можливість Шусту прогресувати

Щоправда, дехто з карпатівських уболівальників почувається ошуканим і трактує продаж воротаря, як зраду – саме такий лейтмотив реакції окремих прихильників львівської команди на інформацію про трансфер Шуста. Почесний президент і головний тренер львівського клубу неодноразово наголошували, що, принаймні цього міжсезоння, „Карпати” збережуть усіх без винятку провідних гравців. Відтак, звістка про трансфер Богдана Шуста викликала серед вболівальників „Карпат” бурхливу реакцію. Особливо радикальні фани „зелено-білих” навіть намагаються ініціювати масові акції протесту. Утім, прихильникам „Карпат” варто спробувати вгамувати емоції і довідатися про наступне: причина трансферу Богдана Шуста продиктована насамеперед бажанням самого футболіста. Керівники „Карпат” були готовими суттєво покращити воротареві умови контракту, а від пропозиції „Шахтаря” – відмовитися.

„Почесний Президент „Карпат” Петро Димінський хотів, аби я залишився у Львові. Але я вирішив приняти пропозицію „Шахтаря”. У Донецьку матиму значно кращі умови для удосконалення майстерності, у мене буде набагато більше перспектив. Я вдячний Петру Петровичу, за те, що право вибору він довірив мені, – сказав Богдан Шуст у своєму першому, в ранзі гравця донецького „Шахтаря”, інтерв’ю.

Бажання Богдана Шуста перейти в „Шахтар” правильним і абсолютно зрозумілим кроком вважає навіть легендарний у минулому воротар „Карпат” Габор Вайда. „Вся Україна радіє, коли Андрій Шевченко забиває голи за італійський „Мілан”. Так само й Галичина повинна тішитися і гордитися тим, що невдовзі вихованець львівського футболу буде представляти свій край на євроарені. Чесно кажучи, я трохи заздрю Богдану. Але повірте, білою зазрістю. Вважаю крок керівництва футбольного клубу „Карпати” в цій ситуації абсолютно виправданим і, що вкрай важливо, гуманним. Талановитим гравцям, а особливо своїм вихованцям, необхідно усіляко сприяти у зростанні! Цим і „Карпати” собі ім’я роблять, і гравець прогресує, – зауважив Габор Вайда.

Переконані, що уболівальники „Карпат” повинні не обурюватися, а пишатися тим, що саме нашого вихованця придбав клуб, який має один з найпотужніших бюджетів в європейському футболі і чи не найрозвиненішу інфраструктуру на теренах Східної Європи. Саме в „Шахтарі” Шуст буде мати усі необхідні умови, аби й надалі прогресувати. А з огляду на суму трансфера, можна стверджувати, що ФК „Карпати” виховав одного з найдорожчих і найобдарованіших молодих голкіперів світу. За оцінками багатьох фахівців, у найближчому майбутньому він має всі шанси стати основним голкіпером національної збірної України. Богдан мав велике бажання перейти в „Шахтар”, адже цей футбольний клуб дасть йому більше можливостей для професійного зростання, яких, на жаль, в тому числі і через байдуже ставлення до футболу місцевої влади, не може створити для нього ФК „Карпати”.

Шуста замінять також збірники

У воротах „Карпат” Богдана Шуста повинен замінити його одноліток, колега по молодіжній збірній України Юрій Мартищук. Потенціал у нього, вважає тренер вротарів львівського клубу Богдан Стронціцький, як мінімум не менший, ніж в Шуста. Окрім Мартищука в обоймі львівського клубу перебуває ще один молодий кіпер (1984 р.н.) Юрій Паньків, який свого часу також залучався до юнацької та молоіжної збірної України. Тож за останній рубіж „Карпат” особливо хвилюватися не доводиться. До речі, ще півроку тому, ніхто навіть не вірив у те, що Шуст зможе так стрімко вирости в голкіпера, який з переходом в „Шахтар”, без сумніву, отримав нагоду постукати в двері національної збірної України і, можливо, поїхати на чемпіонат світу в Німеччину. Але завдяки тому, що тренерський штаб „Карпат” на чолі з Юрієм Дячуком-Ставицьким повірив у талант Богдана Шуста і створив йому тепличні умови для кар’єрного зростання у львівській команді, в Україні всерйоз заговорили про появу нової зірки. Сподіваємося, що цей трансфер додасть мотивації та бажання наполоегливо працювати й іншим молодим, талановитим карпатівцям та воротарям зокрема.

Перший абсолютно прозорий трансфер в українському футболі

У результаті переговорного процесу, який тривав цілий день, сторони дійшли цілковитої згоди, і Богдан Шуст підписав з „Шахтарем” контракт, терміном на 5 років.

Згідно пункту 3.1 тристороннього договору між ФК „Карпати” (Львів), ФК „Шахтар” (Донецьк) та футболістом Богданом Шустом, сума даного трансфера склала 6 мільйонів 60 тисяч гривень з ПДВ. Слід зазначити, що перехід голкіпера львівських „Карпат” в донецький клуб став першим офіційним і абсолютно прозорим (!) трансфером в історії українського футболу. Тож, до 12 січня 2006 року вищезгадана сума буде офіційно переказана на розрахунковий рахунок ФК „Карпати”.

Інтереси ФК „Карпати”

За умовами пункту 3.3 цього договору ФК „Карпати” залишив за собою 40 % прав на футболіста Шуста. У разі передачі футбольним клубом „Шахтар” (Донецьк) прав на футболіста Шуста третьому клубу, „Карпати” отримають 40 % від різниці між сумою продажу третьому клубу і сумою, за яку його було придбано в „Карпат”. Простіше кажучи, якщо ФК „Шахтар”, для прикладу, продасть Шуста іншому клубові за 5 млн. у.о, „Карпати” отримають 40 % від 4-х мільйонів (5 мільйонів мінус один мільйон), тобто суму у розмірі один мільйон шістсот тисяч у.о. ФК „Карпати” також наполіг на тому, аби в договорі був закладений ще один важливий пункт, який забезпечує права львівського клубу. Якщо сума трансфера Богдана Шуста в третій клуб не перевищуватиме 2 млн у.о., то першочергове право на придбання цього футболіста має ФК „Карпати”.

Ще одним плюсом для ФК „Карпати” і львівського футболу можна вважати укладення договору про щомісячне перерахування 10 % від заробітної плати Богдана Шуста в „Шахтарі” на рахунок СДЮШОР „Карпати”.

Також зауважимо, що даний перехід відбувся без посередництва футбольних агентів, а переговори велися напряму між керівництвом обидвох клубів.

А вінцем вдалих переговорів керівництва обидвох клубів стало підписання між ФК „Карпати” та ФК „Шахтар” договору про співпрацю. Підписаний він з метою розвитку спортивного співробітництва та зміцнення дружніх стосунків між футбольними клубами „Шахтар” (Донецьк) і „Карпати” (Львів) та регіонами Західнорї та Східної України. Пропонуємо Вашій увазі усі 5 пунктів цього договору:

1. Сторони висловлюють намір проводити один раз на рік товариський поєдинок в м. Львові в терміни, додатково узгоджені сторонами.

2. Сторони зобов’язуються запрошувати дитячі та юнацькі команди клубів на організовувані ними футбольні турніри.

3. Сторони зобов’язуються запрошувати керівників клубів на матчі європейських кубків, в яких беруть участь команди сторін.

4. Сторони спільно розроблять програму, спрямовану на обмін досвідом і будуть запрошувати спеціалістів клубів згідно цієї програми.

5. Сторони висловлюють намір спільно брати участь в різноманітних футбольних проектах, що організовуються сторонами





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости