Перехiдний матч, на думку фахiвцiв, знизить рiвень корупцiї у футбольнiй прем'єр-лiзi

28 февраля 2012, вторник. 11:14


На засiданнi Професiональної футбольної лiги (ПФЛ), що опiкується першою i другою лiгами українського футболу, прозвучала цiкава пропозицiя, яка могла б чимало змiнити у нашому футболi. "Пефеелiвцi" запропонували керiвникам прем'єр-лiги запровадити перехiдний матч, у якому б команда прем'єр-лiги, за пiдсумками сезону третя з кiнця турнiрної таблицi, позмагалася з третьою командою першої лiги за право грати в елiтi.

На думку пефеелiвцiв, такий поєдинок посилив би iнтригу у нашому чемпiонатi та хоч трiшки продовжив його у часi. Адже нинi чемпiонат фiнiшує вже у травнi. Iдею "Експрес" обговорив iз експертами - колишнiм гравцем збiрної України Сергiєм Федоровим, спортивним директором алчевської "Сталi" Анатолiєм Коньковим, головним тренером iвано-франкiвського "Прикарпаття" Петром Кушликом та екс-наставником вiнницької "Ниви" Олегом Федорчуком.

- Панове, чи потрiбен українському футболу перехiдний матч?

А. Коньков:

- Гарна iдея! Повинна ж бути хоч якась боротьба в турнiрнiй таблицi аж до останнього туру. А то команди всi питання повирiшують, а потiм їздять i торгують очками.

П. Кушлик:

- Я вважаю, що це правильне рiшення - такий матч обов'язково треба запровадити. Це посилить iнтригу в чемпiонатi, поменшає всiляких домовленостей. Бо в нас як зазвичай буває: домовились мiж собою, посiли 14 мiсце, питання збереження прописки вирiшили - i заспокоїлись. А тут доведеться на футбольному полi, а не в кулуарах вiдвойовувати своє право грати в елiтi.

С. Федоров:

- А чому б i нi? Я гадаю, що це було б цiкаво. У команд першої лiги з'явиться додаткова мотивацiя. I коли перед їхнiми власниками замаячить можливiсть зiграти у прем'єр-лiзi, вони, можливо, зарухаються у бiк збiльшення бюджету для клубу, пошуку нових спонсорiв. Це допоможе привести у футбол додатковi кошти. Зрештою, для команд прем'єр-лiги перехiдний матч буде додатковим стимулом не розслаблятися завчасно i набирати якомога бiльше очок навiть у матчах iз лiдерами.

О. Федорчук:

- Цей матч пiдiгрiє iнтерес до кiнцiвки чемпiонату. Бо зазвичай наприкiнцi чемпiонату i в першiй, i у вищiй лiгах визначаються лiдери та аутсайдери, останнi поєдинки проходять без мотивацiї. Такi iгри вже є в Iталiї, в Англiї. Для глядачiв, для шоу - це супер. Для команд - не дуже, бо це додатковi витрати, нерви...

Iз появою перехiдних матчiв розшириться коло претендентiв як на вихiд в елiту, так i на зниження у класi. Де виникає корупцiя? Там, де одна з команд позбавлена спортивного iнтересу! Зрозумiло, що це нововведення може запрацювати лише з наступного чемпiонату. Та спробуймо спроектувати його на нинiшню ситуацiю в лiгах. Команди, що розмiстилися нижче вiд "Волинi", усi боротимуться за виживання. А якщо ввести перехiдний матч, то вже i "Волинь" потрапляє у зону ризику. Вже i їй доведеться боротися, а не вiдбувати номер.

Єдиний мiнус - велика рiзниця у термiнах закiнчення чемпiонату у першiй та прем'єр-лiзi. "Першачки" грають майже на мiсяць довше, нiж елiта. От коли у двох лiгах змагання закiнчуватимуться одночасно, тодi нiяких незручностей не буде.

- Чи набереться у першiй лiзi досить команд, якi своїм потенцiалом "потягнуть" прем'єр-лiгу?

А. Коньков:

- Та їх, як на мене, там узагалi немає. Я не розумiю, як першолiговим командам надають статус професiональних клубiв. Та бiльшiсть iз них нi стадiонiв не мають, нi полiв, нi своїх шкiл! Можна сказати, жодна команда першої лiги не вiдповiдає рiвню елiтного дивiзiону. Спочатку виходять у прем'єр-лiгу, а потiм пишуть листи: що ж нам робити, не даємо ради...

А як "Севастополь" вийшов у прем'єр-лiгу? Команда не мала свого стадiону i заявила, що гратиме у Симферополi. Ну як вони без стадiону у своєму мiстi дiстали дозвiл грати в елiтi? А все просто - домовились.

У прем'єр-лiзi є київський "Арсенал". Де вiн грає - на динамiвському стадiонi або деiнде. Ну як команда, що не має арени, може грати у прем'єр-лiзi? Хто допустив цю команду? Тому i футбол у нас такий, що завжди можна домовитись.

П. Кушлик:

- Ну а для чого тодi проводити змагання у першiй лiзi? Лише для двох команд, якi можуть дозволити собi вийти в елiту? Я двiчi виводив команди у вищу лiгу й обходився без перехiдних iгор. Але тi команди, якi фiнiшували третiми, теж, вочевидь, хотiли пiдвищення у класi. От їм i шанс.

О. Федорчук:

- У першiй лiзi завжди є в середньому три команди, мотивованi грати у прем'єрному дивiзiонi. Нинi це "Закарпаття", "Металург" i "Севастополь". Якщо третьою стане "Кримтеплиця" i через брак фiнансiв вiдмовиться, то її мiсце в елiтi займе "Севастополь". Це не найбiльша проблема. Хоча... Федерацiя футболу надто завищує рiвень нашої країни. Якщо для першої лiги командi досить восьми мiльйонiв гривень на рiк, то в прем'єр-лiзi для боротьби за виживання потрiбно мiнiмум 40 мiльйонiв. Це надто великий перепад.

- Чи важко протягти таку змiну в регламент?

А. Коньков:

- Та чому важко? Було б бажання всiх зацiкавлених сторiн - ПФЛ, ФФУ, Прем'єр-лiги. Треба запровадити цей перехiдний матч. Вiн хоч трохи зменшить корупцiю.





Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости