18-й тур УПЛ з точки зору суддівства. Розбір польотів з Сергієм Шебеком

2 декабря 2012, воскресенье. 23:20


Розпочинаючи аналіз суддівства останнього в осінній частині туру української Прем’єр-ліги, експерт UA-Футбол, колишній рефері ФІФА Сергій Шебек для початку зробив певну ремарку: "Нам, знаходячись поруч з екранами телевізорів, визначити правильні суддівські рішення простіше. Арбітри ж, знаходячись у полі, не мають змоги оцінювати ситуацію з різних ракурсів. Через те деякі їхні помилки можу виправдати людським фактором. Деякі, але не всі".

Додамо, що у 18-му турі помилок, які вплинули на результати матчів, представники Феміди не зробили. Попри те, вагомих з точки зору суддівства епізодів було немало.

"Говерла" - "Динамо". Суддя – Олександр Дердо

70-та хвилина. Після удару здалеку у виконанні гравця господарів Павла Щедракова м’яч в межах штрафного майданчика заблокував Денис Гармаш. "Куля" влучила в притиснену до тіла руку динамівця.

Сергій Шебек: В цьому епізоді судді треба віддати належне – він прийняв вірне рішення. Удар гравця "Говерли" був дуже сильним, настільки, що Тарас Михалик, який стояв перед Гармашем, ухилився від м’яча. Денисові ж м’яч потрапив в притиснену до грудей руку. Ужгородські футболісти вимагали пенальті, якого не було.

89-та хвилина. Динамівець Андрій Богданов справа поблизу власного штрафного майданчика штовхнув у спину Олега Міщенка, отримав друге попередження і змушений був достроково залишити поле.

Сергій Шебек: Міщенко, отримавши м’яч, рухався не в напрямку воріт, а до бокової лінії. Справді, Богданов його штовхнув, але таких поштовхів в кожному матчі відбувається безліч. Грубості з боку динамівця не було. На попередження це порушення не тягнуло.

Фото - Роман Сенишин

90-та хвилина. Ужгородець Сотіріос Балафас під час штовханини у карному
майданчику суперника при подачі штрафного зліва отримав друге в матчі попередження.

Сергій Шебек: Не виключаю, що Дердо попередив Богданова, забувши про те, що раніше він вже показував жовту картку цьомі гравцеві. Мабуть, суддя погарячкував, і, зрозумівши, що дороги назад нема, вирішив, аби ніхто не ображався, вирівняти склади, й миттю знайшов жертву зі сторони ужгородців. Під час подачі штрафного відбувалася звична боротьба за вибір позиції – хтось когось підштовхував, хто когось відтирав. При цьому агресії в ставленні один до одного суперники не проявляли. Виходячи з цього, друге попередження Балафасу теж виглядає необґрунтованим. За формальними ознаками Дердо, може, й мав рацію, але то були не ті епізоди, після яких треба було виганяти футболістів з поля.

Думаю, проблема в тім, що арбітри зараз притримуються "рекомендацій" П’єрлуіджі
Колліни, який закликає суддів показувати побільше жовтих і червоних карток. На Конгресі ФФУ Колліна договорився до того, що аргументував покращення суддівства в Україні збільшенням кількості карток. На мій погляд, клас арбітра проявляється якраз в тому, щоб в схожих ситуаціях не приймати гарячкових рішень, інакше, якщо керуватися тими принципами, які застосував Дердо, щоматчу можна вилучати по п’ять гравців. Футбол складється з поштовхів, підніжок і якщо на кожну таку дію реагувати попередженням, то гру команди закінчували б у складах "п’ять на п’ять".

"Кривбас" - "Шахтар". Суддя – Анатолій Жабченко

50-та хвилина. Гравець господарів Сергій Самодін отримує ліктем в обличчя від Фернандіньо. Арбітр показує попередження, хоча візуально епізод тягнув на вилучення.

Сергій Шебек: Повністю згоден з Жабченком. Фернандіньо не бив в обличчя, а просто виставляв зап’ястя, яким він торкнувся лиця Самодіна. Характерного при ударах ліктем відведення руки не було. Це – чиста жовта картка.

Фото - Дмитрий Билоненко

51-ша хвилина. Фернандіньо, жорстко зустрівши Младена Бартуловіча, отримує другу жовту картку і йде з поля.

Сергій Шебек: Необґрунтоване вилучення. Коли Бартуловіч прокинув собі м’яч на хід, Фернандіньо зробив блокування ногою. Бразилець зіграв жорстко, але при цьому він ні плечем, ні рукою не зачепив обличчя Бартуловіча. В принципі, подальші події показові. Бартуловіч, щойно впавши на газон, розвів від обличчя руки, щоб подивитися на реакцію судді. Він перехитрив арбітра. В ідеалі в цьому епізоді треба було призначати штрафний удар в сторону воріт "Шахтаря", але покарати за симуляцію футболіста "Кривбасу". Але зорієнуватися в цьому епізоді Жабченкові було важко. Перед ним не було екрана з відеоповтором… Суддя бачив епізод в динаміці, а також перед ним був Бартуловіч в ролі "пацієнта, що вмирає". Младен – прекрасний актор.

Повинен сказати, що на провокації симулянтів Жабченко піддається вже вдруге. Перший такий випадок стався під час матчу "Металіст" - "Дніпро", коли Крістіан Вільяґра легко штовхнув Романа Зозулю, а той впав і почав зображати з себе мученика.

70-та хвилина. Олексій Антонов за підкат ззаду проти Даріо Срни отримує пряму червону картку.

Сергій Шебек: Антонов навіть не протестував, розуміючи, що вилучення справедливе. Олексій стрибнув в ноги Срні і було чітко видно, що він навіть не намагався зіграти в м’яч. Ми побачили два з чотирьох критеріїв, за якими в таких ситуаціях треба показувати червону картку: агресію з боку гравця, який виконував підкат, і виставлені вперед шипами ноги. Антонов, висловлюючись футбольною термінологією, зробив "протяжку".

90+4-та хвилина. Нападник господарів Олександр Іващенко забив гол, але арбітр зафіксував положення поза грою.

Сергій Шебек: Офсайд був, але на тонкій лінії. Асистентові арбітра Віктору Кравченку було непросто розібратися, але він не помилився.

"Карпати" - "Ворскла". Арбітр – Анатолій Абдула

13-та хвилина. Львів’янин Михайло Кополовець, потрапивши в офсайдну пастку, отримав попередження за невдоволення діями арбітра.

Сергій Шебек: Незгода з рішення арбітра карається попередженням, незалежно від того, чи це початок матчу, чи його закінчення.

26-та хвилина. Оборонець "Карпат" Іван Мілошевіч в боротьбі за верховий м’яч вдарив ліктем в обличчя Олександра Скляра. Цю витівку балканця суддя покарав лише штрафним..

Сергій Шебек: Мілошевіч в’їхав Скляру у вухо зі злим умислом. Звісно, Абдула мав
попередити оборонця "Карпат".

Фото - Тарас Кузьменко

45+1-ша хвилина. Гравець господарів Павло Ксьонз виконував передачу справа і м’яч в межах карного майданчика влучив в одного з гравців "Ворскли". Чи була гра рукою?

Сергій Шебек: Телевізійники цей епізод не розібрали, а з того ракурсу, який ми бачили, визначити, потрапив м’яч в корпус чи в руку, важко.

83-тя хвилина. Під час атаки львів’ян м’яч рикошетом від гравця команди гостей потрапив до Олександра Гладкого, котрий міг вийти на побачення з Олексієм Козаковим. Однак рефері зафіксував офсайд.

Сергій Шебек: Правила гласять, що в моментах, коли м’яч потрапляє до нападника, який знаходиться в пасивному положенні поза грою, треба фіксувати офсайд, адже атакувальний гравець скористався своєю позиційною перевагою. Суддя в ситуації розібрався.

"Таврія" - "Іллічівець". Суддя – Костянтин Труханов

24-та хвилина. Після подачі кутового півоборонець господарів Сергій Назаренко сильно пробив з лінії штрафного майданчика. Рустам Худжамов врятувати маріупольців не зміг, але його підстрахував Віталій Федотов. Прикриваючи стійку, він перервав політ м’яча своїм тілом. Але чи не з допомогою рук?

Сергій Шебек: Арбітр спершу вказав на 11-метрову позначку і показав Федотову червону картку. Видно, Труханова збила з пантелику рефлекторна захисна реакція гравця "Іллічівця", коли той, очікуючи втрапляння м’яча в груди, стиснув руки. Судді здалося, що Федотов зупинив м’яч двома руками, хоча насправді "куля" чисто влучила у груди. Але в цьому епізоді я просто аплодую діям бокового арбітра Едуарду Курцебі, котрий взяв на себе сміливість і поміг головному судді відмінити неправильне рішення. Хоча лайнсмен міг би зробити вигляд, що він нічого не бачив, так, як це зробив Володимир Висоцький в матчі "Волинь" - "Говерла". При цьому момент у Висоцького був набагато простішим: з боку було чітко видно, що м’яч влучив у голову, а не в руку гравцеві "Говерли". Курцеба ж справді міг не побачити, в груди м’яч потрапив чи в руку. Але він розібрався в складній ситуації. Гадаю, що після цього епізоду Курцеба має у вигляді винагороди отримувати призначення на ігри щотуру, а Висоцького, навпаки, варто відправити на підвищення кваліфікації у другу лігу.

Фото - Максим Наплёков

Повертаючись же до моменту в сімферопольському матчі, зазначу, що Труханов цілком міг попередити за надзвичайно бурхливу реакцію оборонця "Таврії" Володимира Єзерського. Але, беручи до уваги складність епізоду і нервове навантаження, які випали на арбітра, візьму на себе сміливість сказати, що, не показавши картки, він поступив правильно.

"Арсенал" - "Зоря". Суддя – Віктор Швецов

41-ша хвилина. Вінґер луганчан Микита Каменюка, увійшовши на швидкості в штрафний майданчик, упав. Сам, чи з допомогою оборонця суперника?

Сергій Шебек: Каменюка, увійшовши в штрафний майданчик, в супроводі
оборонця "Арсенала", не думав про те, щоб продовжувати атаку, а відчувши на собі дотик гравця суперника, почав пірнати, і намагався це зробити якомога переконливіше. Швецов правильно оцінив ситуацію, хоча Каменюка після свистка на перерву намагався довести йому протилежне.

69-та хвилина. Киянин Максим Шацьких, помітивши, що воротар гостей Ігор Левченко вийшов з воріт, намагався по дузі відправити м’яч у сітку. В останню мить "кулю" зачепив півоборонець "Зорі" Ігор Чайковський, від голови якого м’яч потрапив у поперечину і впав на лінію.

Сергій Шебек: М’яч опустився чітко на лінії. Асистент судді правильно обрав позицію, дякуючи чому епізод був трактований правильно.

76-та хвилина. Григорій Ярмаш на швидкості вривався до штрафного майданчика господарів справа. Проте не увійшов, бо отримав удар ззаду по ногах від Володимира Польового. "Канонір" отримав попередження. Чи тягнуло порушення на вилучення?

Сергій Шебек: Це – чиста жовта картка і про вилучення не може бути й мови. Так, Польовий зіграв грубо, так, це був зрив перспективної атаки, бо Ярмаш різав кут і вже входив у штрафний майданчик. Але це не червона картка.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости