"Металіст" - "Динамо" 2:0. Круте динамівське піке

4 мая 2013, суббота. 21:23


27-й тур чемпіонату України-2012/2013

4 травня. Харків. ОСК «Металіст». 40 003 глядачів

«Металіст» - «Динамо» - 2:0

Голи: Девіч 35, Хав’єр 60

«Металіст»: Дишленковіч (Горяїнов 46) – Вільяґра, Папа Ґуйє, Березовчук, Азеведо (Пшеничних 38) – Едмар , О. Красноперов – Марлос, Хав’єр, Х. Соса (к) – Девіч (Бланко 83)

Тренер – Мирон Маркевич

«Динамо»: М. Коваль – О. Гусєв (к), Хачеріді, Віда, Тайво – Міґел Велозу – Ярмоленко, Аруна (Безус 71), Гармаш (Марко Рубен 82), Дуду (Мехмеді 46) – Ідейє

Тренер – Олег Блохін

Судді: Можаровський (Львів) – О-др Войтюк (Запоріжжя), Олексій Андреєв (Донецьк) – А.Жабченко (Сімферополь), О-др Дердо (Іллічівськ)

Попередження: Міґел Велозу 80 – О. Красноперов 76

Для цього чемпіонату звітна гра ставала моментом істини. Чемпіонство «Шахтар» виграв надзвичайно переконливо. Настільки, що завдання решти команд з високим рівнем амбіцій обмежувалися банальною боротьбою за срібло й друге місце у Лізі чемпіонів. Власне, то війна, в які права на похибку не мали ні учасники, ні судді. Арбітрові Юрію Можаровському, між іншим, було найважче, адже тиск на нього з харківського боку чинився такий, що людина з нестійкою психікою задумалася б про зміну професії.

Обидва тренери приготували опонентові у складі по кілька несподіванок. Мирон Маркевич у воротах поставив Владіміра Дишленковіча, а не Олександра Горяїнова. В центрі оборони поряд з Папою Ґуйє вперше після перенесеної травми зіграв Андрій Березовчук. На краях традиційно зіграли Крістіан Вільяґра (справа) і Марсіо Азеведо (зліва). В опорній зоні – Едмар і Олег Красноперов. Під єдиним нападником Марко Девічем грали Клейтон Хав’єр, Марлос (справа) і Хосе Соса (зліва).

Олег Блохін, який мусів керувати командою з трибуни, до звичного варіанту основи мав вносити одну зміну. Причина – дискваліфікація правого оборонця Даніло Сілви. На його місці зіграв капітан Олег Гусєв, а на фланзі атаки вперше навесні з’явився Дуду. Решта позицій – традиційні. Воротар – Максим Коваль. Зліва в обороні грав Тайє Тайво, в центрі – Євген Хачеріді та Домаґой Віда. Над чистим опорним хавом Міґелом Велозу діяли Лукман Аруна та Денис Гармаш. На протилежному з Дуду краї грав Андрій Ярмоленко. На вістрі атаки – Браун Ідейє.

Зустріч, що й не дивно, обидва суперники розпочали дуже обережно. Динамівці завдяки вищій рухливості при цьому переходили на половину поля господарів більш осмислено й два-три рази створювали потенційно небезпечні атакувальні акції з флангів. Проте ситуативних вільних зон гостям використовувати не вдавалося й на 14-й хвилині навпаки слобожанці створили небезпеку поблизу воріт Коваля. То Марлос перевів м’яч з центру вліво на Сосу, а Хосе метрів з 22-х пробив з відкруткою – м’яч, пролетівши по високій дузі, влучив у поперечину й вилетів за межі поля.

В принципі, впродовж наступних десяти хвилин тенденція до бажання господарів грати на контратаках підтвердилася. Харків’яни дисципліновано оборонялися і очікували нагоди побігти у контрнаступ аж до 25-ї хвилини. Саме тоді господарі обікрали Дениса Гармаша і пішли в атаку справа. Марлос зробив навіс на протилежну сторону штрафного майданчика, а Соса скинув м’яч головою в район одинадцятиметрової позначки на Хав’єра. Клейтон кивком голови перевів м’яч на хід Девічу і Марко опинився один в семи метрах перед Ковалем. Колишній серб пробив у дотик, але не надто сильно і динамівський воротар зреагував на удар. Минає ще хвилина – небезпечно б’є справа з меж штрафного майданчика суперників Вільяґра – поруч зі стійкою. Майже відразу після подачі кутового несильного удару по воротах гостей завдає Хав’єр – Коваль знову грає надійно.

Власне, кияни почали остаточно втрачати ініціативу і черговий момент гості створили на 33-й хвилині, коли рукою неподалік від власного штрафного майданчика зіграв Міґел Велозу. Штрафний пробив Соса, але м’яч пролетів над поперечиною. Зрештою, всього лишень через дві хвилини Хосе досяг свого. Черговий штрафний, на цей раз з місця правого інсайда, навіс Соси і удар в падінні головою у виконанні Девіча, котрий виграв позицію у Віди. М’яч хоч і не сильно, але полетів у нижній кут воріт гостей. Коваль врятувати команду вже не міг. «Куля», відбившись від стійки, влетіла у ворота – 0:1.

Правда, щойно повівши у рахунку, господарі отримали неочікувані труднощі. Через пошкодження поле покинув Азеведо, котрий впродовж весни встигнув стати одним з лідерів харківської команди. Замість нього вийшов Сергій Пшеничних. Кияни, між тим, спробували перевести гру на половину поля суперника, однак спроба ця була не надто вдалою, а натяки на небезпеку обмежувалися двома «стандартами». Найнебезпечнішого ж штрафного гостям не дав подати арбітр Можаровський, котрий не вгледів у відверто грубих діях Едмара проти Міґела Велозу порушення. А фол відбувся метрах в 25-ти від воріт Дишленковіча. Власне, за підсумками першої половини то була єдина, хоча й не очевидна суддівська похибка. І, як то не дивно, не на користь гостей.

Як виявилося, пошкодженням Азеведо біди господарів не завершилися. Через пошкодження гру вимушений був припинити воротар Дишленковіч, замість якого по перерві вийшов Олександр Горяїнов. Заміна киян натомість була логічною. Дуду, поява якого дивною виглядала одразу, замінив Адмір Мехмеді.

Динамівці розпочали другий тайм надзвичайно активно і створили впродовж перших трьох хвилин два реальних моменти. Спершу Тайво виконав довгу передачу зі своєї половини поля, а Ідейє, вигравши боротьбу в середині поля, скинув головою м’яч на хід Ярмоленко. Андрій виграв позицію у Пшеничних, але пробив з меж штрафного майданчика неточно. Буквально через хвилину Мехмеді навісив зліва на протилежну стійку, звідки метрів з п’яти без перешкод у падінні головою бив Ідейє. Браун примудрився з цієї позиції пробити поруч зі стійкою. Продовживши натиск, кияни невдовзі створили третю загрозу. Велозу перевів м’яч діагоналлю зліва вправо, Гусєв виграв позицію у Пшеничних і увійшов до карної зони, однак Сергій з допомогою Папи Ґуйє все ж заблокував Олегів простріл. На додачу був ще й кутовий. На подачу від Велозу вийшов Хачеріді, від голови якого м’яч дійшов до Ідейє, котрий знову зіграв незграбно.

«Металіст» на всю цю агресію відреагував ударом Соси і… грубістю Вільяґри, котрий безпардонно в’їхав у ноги Гармашу. Можаровський не вважав, що в цьому епізоді варто показувати навіть жовту картку. А згодом, коли стартовий натиск киян трохи вщух, «Металіст» провів другий результативний випад. Штрафний зліва, подача від Соси і удар Хав’єра з-під Ярмоленка у падінні головою – 2:0. Безперечно, не врятував команду Коваль. Так чи інакше, тепер шанси гостей навіть на нічию стали примарними.

Гостям не залишалося нічого, як вдатися до відчайдушних дій. Справжнім капітаном себе у цю мить проявив Олег Гусєв, котрий і здалеку бив, і ризиковані підкати виконував. У цей момент це було дуже важливо, адже кияни мали не втратити віру у власні сили. І справді, динамівці швидко прийшли в себе і знову перейшли до вдумливого наступу. Після прострілу Ярмоленка зліва ледь не зрізав м’яч у власні ворота Папа Ґуйє, проте Горяїнов на зрізку зреагував.

Після того ж, як Гусєва забив гол з положення поза грою, Блохін випустив замість змученого Аруни Романа Безуса. В принципі, ця перестановка суттєво на гру не вплинула. Більше того, поки Роман входив у гру, слобожанці створили два поспіль небезпечних моменти. Спершу після прострілу справа ледь не зрізав м’яч у власні ворота Гусєв, а після подачі кутового з-за меж штрафного майданчика небезпечно стріляв Соса. Після удару Хосе м’яч летів у кут воріт гостей, але після рикошету від Березовчука по дузі полетів над поперечиною.

Іншими словами, нічого позитивного хід гри киянам не віщував. Не дивно, що Блохін в заключних десять хвилин пішов ва-банк і випустив замість Гармаша ще одного футболіста, якого він ігнорував впродовж усієї весни – Марко Рубена. Аргентинець ледь не відзначився першим же дотиком до м’яча, коли бив головою після навісу справа від Гусєва – неточно. Другим дотиком Марко вразив ворота Горяїнова, однак удару Рубен завдавав з відвертого офсайду.

Обидва цих моменти відбувалися після того, як Маркевич зробив свою зміну нападників, випустивши замість Девіча Бланко. Очевидно, тренер слобожанців сподівався, що на контратаці його команда заб’є третій гол. Щоправда, середня лінія господарів й без того зберегла на кінцівку гри більше сил і до власних воріт суперників не допускала. В кінцівці матчу «Динамо» виглядало приреченим. Так само, як і в матчі проти «Металіста» у першому колі…




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости