Динамо - Тун 3:0. Реванш на Ярмоленкове народження

24 октября 2013, четверг. 21:50


Матч третього туру групового турніру Ліги Європи-2013/2014

24 жовтня. Київ. НСК "Олімпійський". 26 042 глядачі

"Динамо" - "Тун" - 3:0

Голи: Ярмоленко 35, Мбокані 60, О. Гусєв 79

"Динамо": Шовковський (к) - Даніло Сілва, Хачеріді, Драґовіч, Є. Макаренко - Міґел Велозу - Ярмоленко (О. Гусєв 66; Безус 82), Беланда, Аруна (С. Сидорчук 66), Ленс - Мбокані

Тренер - Олег Блохін

"Тун": Февре - Люті, Райнман, Шенкель, Сківрінці - Гедіґер (к), Саноґо Жуніор - К. Шнойвлі (Саламан 76), Зуффі, Йосеф Мартінес (Нельсон Феррейра 65) - М. Шнойвлі (Садік 61)

Тренер - Урс Фішер

Судді: Халіс Озкахя - Мехмет Чем Сатман, Кемаль Їлмаз - Толґа Озкалфа, Сулейман Абай (усі - Туреччина)

Попередження: Ярмоленко 40, Ленс 83 - Люті 88

"Тун" для Києва - то бренд. З того часу, як "Динамо" Леоніда Буряка поступилося найскромнішій на сьогодні за бюджетом команді швейцарського чемпіонату вісім років тому, спогади про цей колектив стали одним з улюблених варіантів бажаючих покепкувати з київського клубу. Тому не дивно, що певний ажіотаж в столиці зустріч, в якій мав відбутися реванш, викликала. Правда, повноцінно заповненими були лише журналістський та фанатський сектори. Динамівські ультрас на старті матчу розмахували синьо-жовтим і червоно-чорним стягами, а трохи згодом почали скандувати "Поверніть "Дніпро" Черкасам" і підсилили своє прохання відповідного змісту полотнищем.

Наставник "Динамо" Олег Блохін виставив на матч загалом прогнозований варіант складу. До певної міри, несподіванкою була лише поява в основі Олександра Шовковського, який через пошкодження не зумів завершити попередньої гри проти "Арсеналу" в рамках чемпіонату України. В обороні справа наліво розташувалися Даніло Сілва, Євген Хачеріді, Александар Драґовіч та Євген Макаренко. Опорний півоборонець - Міґел Велозу. Під нападником Дьємерсі Мбокані грали Юнес Беланда і Лукман Аруна, а з флангів атакували Андрій Ярмоленко та Жермейн Ленс.

Тренер "Туна" Урс Фішер теж обійшовся без сююрпризів. Практично, бо на місці центрального оборонця поряд з Томасом Райнманом очікувався Фульвіо Сульмоні, а не Лукас Шенкель. У воротах гостей грав Ґійом Февр. Справа в обороні - Бенжамін Люті, зліва - Енріко Скірінці. Опорні хавбеки – Секу Саноґо Жуніор та Денніс Гедіґер. Під нападником Марко Шнойвлі діяли Лука Зуффі, Крістіан Шнойвлі (справа) і Йосеф Мартінес (зліва).

Зі стартових хвилин зустрічі господарі взялися за справу дуже рішуче. Вони активно наступали з обох флангів і зовні проходили оборонні редути суперників дуже легко. Відкривати рахунок на четвертій хвилині цілком міг Мбокані. Та Дьємерсі трохи не дотягся до м'яча після того, як Ярмоленко на правому краї обіграв Скірінці і зробив закидання в район дальньої стійки. В наступній атаці лівим флангом пройшов Ленс. Увійшовши до карного майданчика, Жермейн вирішив пробити з гострого кута, але у ворота не влучив. Після того ж, як Ярмоленко змістився в центр і вистрелив з 25-ти метрів, м'яч струсонув поперечину. Як виявилося, то була пристрілка.

Та активна перша десятихвилинка минула, кияни рахунку не відкрили і гра поступово втихомирилася. Динамівці за принципом аритмії, звісно, трохи знизили темп, але коли згодом прискорилися, футболісти "Туну" вже пристосувалися до академізму в діях суперника. Флангових подач було багато, але в основному вони не мали адресату. Єдиний натяк на небезпеку у відрізку з десятої по 34-ту хвилини виник після того, як Аруна віддав пас врозріз на хід Ярмоленкові. Задумка Лукмана була цікавою, ось лишень виконання не вразило. Віддай нігерієць передачу різкіше, Ярмоленко, звісно, вибіг би на побачення з Февре. В цій же ситуації Андрієві довелося пригальмовувати в очікуванні м'яча. Втративши темп, оббігти Люті киянин вже не зумів.

Футболісти "Туну" оборонялися зосереджено, проте сконцентрувавшись на флангах, швейцарці давали суперникові простір в центральній зоні. Один з таких непомітних, на перший погляд, провалів стався на 35-й хвилині. Ярмоленко, опинившись без опіки, знову пробив з 25-ти і на цей раз влучив точно у верхній кут - 1:0. Виходить, таким чином Андрій поздоровив себе з відсвяткованим у середу 24-річчям. Радіти голеадор побіг до лави, де спершу обійнявся з Блохіним, а потім - з Безусом і Сидорчуком.

Пропустивши гол, гості змушені були нарешті розкритися. Швейцарці понеслися вперед і почали звільняти зони, надавши динамівцям проостір для контратак. Втім, акції увідповідь динамівцям не клеїлися, а забити вдруге до перерви вони могли після чергового навісу справа від Ярмоленка. Цей пас ударом через себе прагнув замкнути Мбокані. Та до м'яча він не дотягнувся. Райнман панічно вибив м'яч. Вийшло на ногу суперника. Ще мить - і Аруна зліва від воріт опинився один, але затягнув з ударом і дозволив візаві в підкаті заблокувати постріл.

На початку другого тайму паніку в оборонних редутах гостей посіяло чергове зміщення флангового гравця в центр. На цей раз в штрафному майданчику м'ячем заволодів Ленс. Жермейн, знаходячись спиною до воріт, зробив скидку під удар Аруні, а той сходу пробив над поперечиною. Ще один момент на 54-й хвилині виник внаслідок класичного флангового прострілу від Ярмоленка справа. Передачу ударом з розвороту завершувавМбокані, але влучив Дьємерсі в Шенкеля.

Через три хвилини набагато більш реальний шанс зробити в матчі дубль мав Ярмоленко. Мбокані скинув на Ленса, а той з центральної зони миттю виконав діагональ вправо на Ярмоленка. Андрій чисто виходив з Февром віч-на-віч, вдало хитнув голкіпера і, здавалося, виходив на порожні ворота. Втім, чи то прокидання м'яча вийшло надто сильним, чи Февр, кинувшись суперникові в ноги, трохи зачепив Андрія. Так чи інакше, Ярмоленко дістав м'яч біля самої лицьової лінії, відійшов з ним трохи назад і вдарив у кут. Февр до такого повороту подій був готовим і витягнув "кулю" з-під стійки.

Не вийшло забити самому – міг допомогти партнерам. В наступних десять хвилин Ярмоленко виконав три відмінних передачі на партнерів, кожна з яких цілком могла завершуватися голом. Та результативним став пас від Даніло Сілви. Він виконав розмашистий навіс майже від бічної лінії, а Мбокані ударом головою відправив "кулю" в дальній кут - 2:0. Майже відразу Ярмоленко навісив справа, але Ленс пробив головою невдало. Ще один пас на Жермейна Ярмоленко, отримавши на своєму краї розрізну передачу від Беланди, виконав низом. Ленс прийняв м'яч, а другим дотиком пробив з розвороту поруч з хрестовиною.

Ярмоленко грав дуже натхненно і, може, ще б поповнив свій гольовий доробок. Та Блохін вирішив дати Андрієві перепочинок і випустив замість нього Олега Гусєва. Проведена динамівським тренером одночасно ще одна заміна свідчила про загострення акцентів на обороні - атакувального хава Аруну замінив "хвилеріз" Сергій Сидорчук. Може, правильно, бо тренер суперників до того освіжив атакувальну ланку, випустивши замість Марко Шнойвлі Берата Садіка, а замість Йосефа Мартінеса - Нельсона Феррейру.

Та в атаці "Туну" не виходило нічого. Небезпеку гості створювали лише двічі і обидва рази - з допомогою "стандартів". На 66-й хвилині Крістіан Шнойвлі пробив штрафний з 18-ти метрів над поперечиною, а на 84-й Зуффі з 25-ти метрів підкрутив м'яч з відскоком від газону в кут, але надійно зіграв Шовковський. Спроби ж суперників піти у наступ великими силами динаміці присікали, проводячи контратаки. Остаточно втихомирити гостей кияни змогли після одного з таких випадів. Беланда протягнув м'яч зі своєї половини і аж до підступів штрафного майданчика "Туна", а потім віддав вліво на Сидорчука. Сергій протягнув м'яч до карної зони і зряче віддав на Гусєва. Олег вдотик відправив м'яч у сітку - 3:0.

Майже відразу після того Гусєв змушений був піти з поля. Вочевидь то була травма. Замість Олега вийшов Роман Безус, який, здійснивши індивідуальний прохід по центру, спершу змусив сфолити на собі Люті і заробив штрафний з 17-метрової відстані. Беланда пробив "стандарт" ударом низом в дальній від себе кут, але Февре у стрибку м'яч витягнув. Згодом вже сам Юнес, виконуючи кутовий, віддав передачу на Романа, а той з меж штрафного майданчика пробив з гострого кута над поперечиною. Треба відзначити, що простір для Безуса створив Макаренко, який побіг до кутового прапорця, щоб розігрувати корнер і потягнув за собою відразу двох опонентів.

Врешті, підсумок матчу зафіксувався на 3:0. "Динамо" виграло легко і не вимушено, не дозволивши суперникам жодного разу потурбувати Шовковського ударом з гри.

Фото - Олександр Приходько




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости