Лебідь, щука і рак. Правдива байка українського футболу

1 апреля 2013, понедельник. 10:10


Досить унікальна ситуація склалась у чемпіонаті України цієї весни. Зрозуміло, що питання чемпіонства вже вирішено, а от за другу, заповітну позицію, яка дасть право її володарю зіграти наступного сезону в Лізі Чемпіонів, розгортається запекла боротьба. Хто ж?... Традиційно - "Динамо"? Чи, можливо, "Металіст", який вже от кілька років поспіль декларує ціль втрутитись у розбірки грандів, чи "Дніпро", – який після певного затишшя стрімко увірвався в боротьбу за найвищі позиції?.. Спробуємо розібратись.

Не один спис вже зламано об цю історію. Дехто, навіть, звертався за прогнозом до небесних сил: намагались визначити положення планет, зірок для трьох тренерів і таким чином зробити висновок - хто ж таки виявиться тим щасливчиком, якому вдасться закріпити свою команду на заповітній другій позиції турнірної таблиці. Ми до небесних сил звертатись, звичайно ж, не будемо. А будемо робити висновки тільки на основі аналізу ігрових, стратегічних, психологічних характеристик "земних футбольних зірочок". Якщо оцінювати суто кадрові можливості трьох команд, то тут перевагу в цій боротьбі віддати комусь дуже складно. І "Динамо", і "Дніпро", і "Металіст" укомплектовані футболістами, кваліфікація яких добре всім відома і найголовніше, що різниці в класі між гравцями цих клубів практично немає. Можливо, якщо дивитися в цьому аспекті, то тут трохи програє "Металіст". Ні, не в класі виконавців, а в глибині складу. Мирон Маркевич має потужну, зіграну "основу", але тренер не має можливості значно підсилювати (чи перебудовувати) гру своєї команди замінами. Особливо, враховуючи всі труднощі боротьби харків’ян з лімітом. А от в Олега Блохін під рукою є достатньо багато виконавців, які можуть зіграти за першу команду, але, як вдалось підмітити, наставник - не прихильник ротації і старається використовувати одних і тих самих гравців, слідуючи правилу "переможний склад не міняють".

В Олега Блохіна не дуже багато часу для вирішення всіх командних проблем / фото - Getty Images

Такий погляд на футбол, звичайно ж, має право на життя, але навряд чи він може принести його прихильнику значних успіхів. Ротація основного складу – невід'ємна складова сучасного футболу і тут прикладом для тренерів української Прем’єр Ліги може слугувати Хуанде Рамос. Іспанець – безпристрасна людина. Містер вміло підбирає виконавців під кожного суперника, відкриває у футболістів нові таланти (приклади використання Селезньова з глибини, прогресу Зозулі - дуже яскраві), не боїться визнавати своїх помилок і може при потребі зробити заміну, навіть, в середині першого тайму. Не раз уже фахівцями і вболівальниками відмічалось вміння іспанця рятувати і переламувати хід поєдинків саме замінами… Інша справа, що робити це (рятувати поєдинки) Хуанде Рамосу доводиться дуже часто. Тут "Дніпро", як здається, трохи поступається своїм опонентам.

Хуанде Рамос крізь терни йде до мети / фото - fcdnipro.ua

"Динамо" і "Металіст" вже звикли, що майже завжди проти них суперники грають від оборони і зламувати "автобуси" харків’яни і кияни вміють добре і за будь-яких обставин. А "Дніпро", певною мірою, команда настрою. Якщо в дніпропетровців все добре, гра складається вдало – то супернику не позаздриш; але варто тільки у розвиток подій втрутитись якимсь другорядним обставинам – таким як незадовільний стан газону, складні погодні умови, - тут же господарі "Дніпро-Арени" зіштовхуються з проблемами не тільки ігрового, функціонального характеру, а й психологічного.

Зрозуміло, що всі недостатки одних, других і третіх компенсуються перевагами і в підсумку виходять, знову ж таки, - приблизно рівні шанси на загальний успіх. Але якщо заглибитись і спробувати заглянути трохи далі… Ми всі добре знаємо можливості "Металіста" з Мироном Маркевичем. Зрозуміло, що той рівень гри, який харківська команда демонструє зараз, не являється звичним рівнем для "Металіста". Можна припустити, що харків’яни набиратимуть форму від поєдинку до поєдинку, з кожним туром збільшуватимуть оберти, щоб до важливих весняних матчів з основними конкурентами підійти в оптимальних кондиціях. Такої тенденції не спостерігається у "Динамо". В киян, взагалі, важко виявити якусь систему. Судіть самі: яскраві і досить непогані за змістом футболу матчі проти "Бордо", потім абсолютно провальна в тактичному плані гра з "Кривбасом", зібраність у "Луцьку" і контрастний поєдинок у Києві проти "Ворскли" (з вдалим початком, але "змазаним" завершенням). Таке враження, що поки що Олег Володимирович вирішив тільки одну проблему київських футболістів – покращив їх функціональний стан. Але чи встигне фахівець до завершення чемпіонату привити своїй команді малюнок гри – так сказати, систему? Адже без цього буде складно конкурувати з працюючими як годинник дніпропетровським і харківським механізмами… "Динамо" здатне виграти конкретно взятий матч і проти "Дніпра", і проти "Металіста", а от здатність киян успішно боротись на довгій дистанції – викликає поки що сумнів.

В Дніпропетровську очікують на свято / фото - fpl.ua

Тому тут перевага, як здається, саме в "Металіста". Харків’янам в попередніх чемпіонатах не вистачало концентрації і зібраності в деяких поєдинках, які відбувалися після матчів Ліги Європи і саме такі локальні невдачі з аутсайдерами і середняками не дозволяли команді Мирона Маркевича досягнути, нарешті, заповітної мрії. Зараз немає підстав вважати, що слобожани знову наступлять на ті ж граблі. "Металіст" навчився здобувати перемоги малою кров'ю, єврокубки харків’ян теж не відволікають, нове керівництво вимагає нових звершень – тому оступатись на рівному місці харків’яни не повинні. Щось подібне можна було б сказати і про "Дніпро". Але пригадується недавній матч з "Кривбасом", який підтвердив припущення про те, що дніпропетровці не завжди здатні діяти всупереч обставинам. А те, що шлях до другого місця в турнірній таблиці у "Дніпра" буде тернистим – це точно…

Багато хто схиляється до думки, що в "Металіста" з цієї трійці ще й найсприятливіший календар. Ну тут справа така… Дійсно, харків’яни своїх головних конкурентів – "Динамо" та "Дніпро" – прийматимуть на своєму полі. Але з іншого боку: слобожан чекає виїзд на "Донбас-Арену", в той час як дніпропетровці і кияни це вже пережили. Палка, як кажуть, з двох кінців. До речі, про "Шахтар". Цілком імовірно може бути таке, що саме очки здобуті/втрачені "Металістом", "Динамо" та "Дніпром" в поєдинку проти "гірників" і стануть вирішальними у боротьбі за другу сходинку турнірної таблиці. Якщо дивитись в цьому аспекті, то харків’янам не позаздриш – адже виграти в підопічних Мірчі Луческу на їх же полі – завдання надскладне. Втім, "Шахтар" – команда рівня Ліги Чемпіонів, тому претендентам на другу позицію слід доводити свої амбіцій саме в матчах з "гірниками"… Інакше навіщо тоді боротись за ту Лігу Чемпіонів?..

Чи здійсниться мрія Мирона Маркевича?.. / фото - Getty Images

Так чи інакше, - це тільки верхівка айсбергу. Це тільки те, що нам доступне і що ми можемо бачити зі сторони у цій боротьбі. І в "Металіста", і в "Дніпра", і в "Динамо" свій шлях; кожна з цих команд має свої переваги і слабкості, кожна буде намагатись використати свої сильні сторони і завдяки ним досягнути мети. А нам залишається тільки ось так от аналізувати перспективи кожного колективу в цій боротьбі і спостерігати… Спостерігати і чекати, чим все завершиться.




Следите за нами:
Мы в Viber Мы в Facebook Мы в Telegram

Читайте также

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

Новости Футбола

Все новости