Фінські перспективи команди Куцева


Трохи більше двох місяців залишається до старту фінального турніру жіночого Євро-2009

Фінські перспективи команди Куцева


Трохи більше двох місяців залишається до старту фінального турніру жіночого Євро-2009, який з 23 серпня по 10 вересня прийматиме Фінляндія. Уперше до елітної компанії потрапила і збірна України. Про те, як готуватимуться «синьо-жовті» до матчів континентальної першості, кореспонденту Інформ-служби ФФУ розповів головний тренер нашої команди Анатолій Куцев.

Перемога над Росією

Нагадаємо, що путівку до Фінляндії українки здобули у листопаді минулого року, коли двічі перемогли у плей-офф суперниць із Словенії − 3:0 та 2:0. З того часу «синьо-жовті» збиралася лише одного разу. Оскільки запланований на лютий 2009-го спаринг з англійками не відбувся, тренерам довелося чекати травня, коли наші дівчата перемогли у товариському поєдинку росіянок − 2:0. Цю гру, до речі, приймав столичний НТК ім. Баннікова.

Відмова поляків

Наступний контрольний іспит має відбутися 23 липня, проте хто саме стане суперником українок, поки не відомо. Попередня домовленість була досягнута з Польщею, однак після того, як жереб звів команди в одній відбірній групі ЧС-2011, наші сусіди від спарингу відмовилися. «Зараз ми шукаємо іншого опонента і, ймовірно, ним знову стане Росія, іншій фіналіст Євро-2009», − каже Куцев. Адже саме в клубах цієї країни, національна першість якої нині також у розпалі, виступає більшість наших провідних футболісток.

Збори у Чернігові та Києві

Для безпосередньої підготовки до фінальних змагань Анатолій Куцев планує зібрати підопічних 8 серпня у Чернігові − саме тут чимало гравців національної команди розпочинали свій шлях у великий футбол. Після п’ятиденного збору на берегах Десни і двох днів відпочинку «синьо-жовті» перебазуються до столиці, де продовжать готуватися до континентального форуму. Нарешті виліт дівчат до Фінляндії запланований на 21 серпня, за два дні до старту чемпіонату.

Незручні суперники

Керманич нашої команди підкреслює, що серед учасників фінальної пульки немає «зручних» суперниць. «Візьмемо, наприклад, інших учасників групи А. Фінляндія є господарем Євро-2009, Голландія переживає справжній бум жіночого футболу, і її збірна, хоча й дебютує на континентальному форумі, перебуває на шаленому підйомі, − зазначає Куцев. − Добре знайома нам і Данія − учасниця останньої першості світу, яку заслужено відносять до європейської еліти. Тим не менше ми твердо налаштовані пробитися до чвертьфіналу. Що буде далі − подивимось».

Максимальна задача

Наставник згадує, що задачу потрапити на Євро-2009 він поставив перед своїми підопічними більш ніж два роки тому − на першому ж зібранні команди. «Я тоді запевнив дівчат, що вони вже готові для підкорення нової вершини, і що саме вони мають налаштовуватися на максимальний результат. В цьому й полягає тренерська функція − вказувати гравцям необхідний напрямок і сприяти розкриттю їхнього потенціалу», − зауважує 50-річний фахівець.

Перевага − стабільності

Як зазначає сам Анатолій Куцев, він належить до числа тих тренерів, які, будуючи команду, не вдаються до радикальних кроків, а навпаки − віддають перевагу стабільності. Дійсно, під час кваліфікації Євро-2009 до лав збірної викликалися нові виконавиці, проте стартовий склад і тактичний малюнок кардинально не змінювалися. «У підсумку і був сформований колектив однодумців, з яким зараз можна дійсно досягти чогось вагомого», − резюмує тренер «синьо-жовтих».

Дисциплінована гра

«У кожному матчі ми намагаємось використовувати усі свої козирі, − продовжує наставник. − Насамперед, це швидкі фланги, здатність хавбеків віддати гострий та несподіваний пас, індивідуальна майстерність форвардів». За часів власної активної кар’єри Анатолій Куцев виступав на позиції оборонця, отже і в якості тренера він приділяє діям у захисті велику увагу, вимагаючи від підопічних ігрової дисципліни. Недарма в 10 матчах кваліфікації українки пропустили лише тричі − цей показник багато у чому визначив успішне завершення кампанії.

Жодних угруповань

Керманича національної команди дуже тішить, що до її табору дівчата приїжджають із задоволенням. «У мене повне взаєморозуміння з ними. У збірній їм комфортно, вони знають, що тут можна зосередити усю увагу на футболі. Наш колектив, і це я казав неодноразово, − єдине ціле. А тому настрою, з яким дівчата виходять на матчі і тренування, може позаздрити будь-яка чоловіча професіональна команда. У нас підібрався дуже збалансований ансамбль − є й молоді, й досвідчені, при цьому кістяк команди складають гравці середнього футбольного віку, на який зазвичай і припадає пік кар’єри».

Жінки. Євро-2009

Група А. Фінляндія, УКРАЇНА, Данія, Нідерланди.

Група В. Німеччина, Ісландія, Норвегія, Франція.

Група С. Швеція, Англія, Росія, Італія.

Груповий етап

23 серпня. УКРАЇНА − Нідерланди (Турку)

26 серпня. УКРАЇНА − Данія (Гельсінкі)

29 серпня. Фінляндія − УКРАЇНА (Гельсінкі)

Плей-офф

3-4 вересня. Чвертьфінали

6-7 вересня. Півфінали

10 вересня. Фінал

Оцените этот материал:
Источник:
Прес-служба ФФУ
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус