Григорій Суркіс: "У нас є чому повчитися"


Президент ФФУ про шкільний футбол в Україні

Григорій Суркіс: "У нас є чому повчитися"


Шановні пані та панове, колеги, друзі!

Я радий вітати учасників сьогоднішнього семінару, присвяченого питанням подальшого розвитку шкільного футболу в Україні. Тут зібралися люди, які своєю копіткою щоденною працею укріплюють фундамент фізичної культури, не шкодуючи інтелектуальних і фізичних сил заради здорового майбутнього нації. Низький вам уклін і шана.

Сьогодні Федерація футболу, Міністерство освіти і науки та Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту підпишуть новий Договір про взаємодію, термін якого охоплюватиме 2009-2012 роки. Не дивно, що угоду укладено саме до 2012 року, оскільки спільний проект «Урок футболу» ми вважаємо одним із найвагоміших чинників створення в Україні суспільно сприятливої футбольної атмосфери напередодні фінального турніру чемпіонату Європи. Адже Євро-2012 для молодіжного середовища та старшокласників є доволі привабливою і перспективною темою обговорення.

Договір про впровадження в українських школах уроку футболу ФФУ та Міністерство освіти уклали в 2001 році й пролонгували наприкінці 2005-го. Міністерством було затверджено зміни до шкільної програми − три уроки фізкультури на тиждень замість двох. Зі 105 учбових годин майже третина − 34 − відводиться урокам з елементами футболу, причому програма, розроблена нашими фахівцями, розрахована на всі класи (раніше викладання стосувалося тільки 5-9 класів і займало лише 8 годин). Для уроків футболу в шкільному розкладі передбачений час у найсприятливіші періоди − восени та навесні.

Реалізуючи ідею проведення уроків футболу, ми вирішуємо кілька взаємопов’язаних завдань. Це, зокрема, матеріально-технічна та методична допомога системі освіти в забезпеченні шкільного спорту. Однак найголовніше, соціальне завдання − пропаганда масового футболу як вагомого чинника у формуванні здорового способу життя дітей.

У цьому аспекті нас дуже збентежило повідомлення про смерті школярів на уроках фізичної культури і рекомендації Кабінету Міністрів щодо заборони кросів і необхідності завантажувати дітей замість кросів ігровими видами спорту. На нашу думку, змінювати потрібно підходи в оцінюванні учнів, в системі тестування їх фізичної підготовленості.

Ми щиро дякуємо присутнім тут керівникам і фахівцям обох міністерств за розуміння, що саме через елементи футболу в школі ми можемо ефективно впливати на ставлення дитини до свого здоров'я, свого фізичного розвитку. Підкреслюю, елементи футболу, тобто ми не ведемо мову про підготовку юних спортсменів в школі, йдеться про виховання фізичної культури, культури свого тіла.

Щодо матеріально-технічного забезпечення шкільного футболу, то всі ви знаєте, що свого часу Федерацією футболу України було впроваджено програму спорудження при школах майданчиків зі штучним покриттям, яку зараз продовжує реалізовувати Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту. Наразі таких полів уже 800, причому половина з них − 42 на 22 метри. Розумію, що у масштабі країни це − крапля в морі. Тим більше, що замало просто побудувати майданчик. Його треба утримувати. На жаль, багато з подарованих федерацією міні-полів уже доведені до жалюгідного стану і зіпсовані. Безвідповідальність і безгосподарність призвела до того, що ситуацію зі шкільною спортивною інфраструктурою можна характеризувати як катастрофічну.

До нинішнього Договору закладений пункт, згідно з яким Міністерство освіти перевірить стан спортивного сектору матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів і дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Результати цієї перевірки будуть передані Кабміну та місцевим держадміністраціям. Тільки їхнє втручання дасть можливість поліпшити становище.

Не обійтися без державної допомоги й у питанні з інвентарем для занять фізкультурою. ФФУ подала приклад − з початку дії першого Договору школам передано близько 1 мільйону футбольних м’ячів. Дуже б хотілося, щоб на проблему інвентарю для занять фізкультурою в школах звернула увагу й держава, бо це ж не лише футбольні м'ячі. Зі свого боку, ми запланували придбати і передати школам з 2009 року ще півмільйона м'ячів.

Фахівці ФФУ підготували методичний посібник «Футбол у школі», 50 тисяч примірників якого видано нами та передано до загальноосвітніх закладів. Створений і робочий зошит для школярів 1-11 класів, він допоможе тим, хто прагне не обмежуватися шкільною програмою, а самостійно займатися футболом у вільний час. До шкіл передано понад 6 мільйонів таких зошитів − фактично він потрапив до рук кожного школяра. Сьогодні ми презентуємо ще одну новинку − підготовлену на замовлення федерації навчальну комп'ютерну програму «Футбол − джерело здоров'я».

Окрім матеріального й методичного забезпечення, важливим завданням була також перепідготовка вчителів фізкультури. Фахівці ФФУ розробили програму курсів, затверджену Міністерством освіти. Вони прирівнюються до курсів підвищення кваліфікації вчителів. Також перепідготовка викладачів здійснюється на обласних семінарах зі шкільного футболу. Починаючи з 2001 року спеціалізоване навчання пройшли понад 30 тисяч учителів фізкультури.

Популярними і традиційними стали всеукраїнські заохочувальні конкурси − на найкращий інноваційний урок фізкультури і найкращий урок футболу. До речі, другу частину нашого семінару приймають переможці торішнього конкурсу. У цих невтомних ентузіастів із Київщини є чому повчитися.

Продовжуючи тему нашого співробітництва з Міністерством освіти та Мінсім'ямолодьспортом, відзначу, що саме завдяки цим тісним і плідним стосункам нам удається підтримувати високий рівень наймасовіших в Україні футбольних змагань − турніру «Шкіряний м'яч» та фестивалю сільських школярів «Даруймо радість дітям!», який організовує товариство «Колос».

Перспективним напрямком роботи є впровадження гуртків, футбольних секцій при загальноосвітніх школах. Ця наша ініціатива була свого часу підтримана Міністерством освіти, однак ми переконані в тому, що впровадження гуртків футболу можливо проводити набагато активніше і повсюдно, враховуючи те, що на гурткову роботу при школах виділяються кошти місцевими бюджетами. Прикладом може слугувати столиця, де з 2007 року оплачується ставка керівника гуртка спортивної спрямованості (в переважній більшості шкіл це саме футбольні секції).

Зарплата вчителя фізкультури − це тема для окремої розмови і це, напевно, найболючіша проблема, вирішувати яку повинна держава. Однак я можу зауважити, що завдяки нашим з вами спільним зусиллям в питанні тих же гуртків з 2007 року вчителям фізичної культури з державного бюджету виплачується надбавка за позакласну роботу з фізичного виховання від 10 до 40% від ставки вчителя.

Усвідомлюючи ті економічні проблеми, які існують в нашій галузі і в державі в цілому, я все ж хочу підкреслити, що нам з вами є чим пишатися. Український досвід розвитку масового та молодіжного футболу гідно оцінений з боку УЄФА та ФІФА. Цього року ФФУ отримала від Європейського футбольного союзу статус «П’ять зірок масового футболу», який у Старому Світі мають лише шість країн. ФІФА рекомендує рецепти «українського дива» до вивчення − влітку цього року організовано перші виїзні семінари за участю керівника Відділу ФІФА з розвитку країн Європи пані Єви Паскьє та представника ФФУ для передачі іншим країнам досвіду впровадження уроку футболу.

Отже, ми визначили, яким напрямком рухатися у справі розвитку шкільного футболу протягом найближчих років, ознаменованих підготовкою України до Євро-2012. Договір, який ми підпишемо сьогодні, буде укладений від імені всіх, хто працює на ниві утвердження здорового способу життя української молоді. Сподіваюся, положення цього документу не залишаться на папері, а стануть дієвим практичним інструментом у нашій з вами повсякденній роботі.

Дякую за увагу!

Оцените этот материал:
Источник:
ФФУ
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Mishanja (Николаев)
Много букаффф.... Суркис в таких объёмах вреден для здоровья
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 3
Mishanja (Николаев)
Много букаффф.... Суркис в таких объёмах вреден для здоровья
Ответить
0
0
Граф (Мелитополь)
ну так кросы сложнее бегатиь чем в футбол играть!
Ответить
0
0
rem30 (Харьков)
Какой урок футбола, если детишки от кросов умирают. Или на равне с спортивными занятиями нужно в школах ужесточать медицинские осмотры.
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус