Євровікенд з точки зору суддівства. Аналіз Сергія Шебека


Колишній арбітр ФІФА аналізує спірні суддівські рішення в європейських чемпіонатах

Євровікенд з точки зору суддівства. Аналіз Сергія Шебека
Іван Вербицький Автор UA-Футбол

Впродовж останнього вікенду арбітри в основних матчах топ-чемпіонатів помилялися не надто часто. Проте одна похибка суддівської бригади вплинула не лише на долю окремого епізоду, а й на результат поєдинку в цілому. Колишній рефері ФІФА Сергій Шебек аналізує для UA-Футбол знакові з точки зору суддівства епізоди.

Чемпіонат Англії. 22-й тур

"Сток Сіті" – "Челсі" - 0:4. Суддя – Андре Маррінер

58-ма хвилина. Півоборонець господарів Чарлі Адам передачею на хід зліва кинув у прорив Метью Етерінґтона. Того в межах карного майданчика збив Сезар Аспілікуета. Арбітр спершу вказав на одинадцятиметрову позначку, але потім відмінив своє рішення, "заднім числом" зафіксувавши Етерінґтона положення поза грою.

Сергій Шебек: Офсайд беззаперечний. Непорозуміння, з моєї точки зору, виникло через те, що асистентом головного арбітра була жінка. Перед тим, як підняти прапорець, вона зробила надто велику паузу. При цьому лайнсмен правильно обрала позицію і момент, коли Етерінґтон входив у штрафний майданчик, перебуваючи в метровому положенні поза грою, бачила чітко. Якби асистент вчасно підняла прапорець, нічого відміняти арбітрові не довелося б. В нашому ж випадку лайнсмен згадала про офсайд лише коли Етерінґтона почали збивати. Суддя у полі не винен, бо він подивився на помічницю й коли переконався, що поза грою нема, сконцентрувався на наступній ігровій фазі. Очевидно, жіноча реакція трохи повільніша, ніж чоловіча.

Євровікенд з точки зору суддівства. Аналіз Сергія Шебека - изображение 1

У Тоні П'юліса виникли питання до арбітражу Андре Маррінера та особисто до його чарівного асистента Луїзи Мессі / фото - Getty Images

"Арсенал" – "Манчестер Сіті" - 0:2. Суддя – Майк Дін

9-та хвилина. Хавбек "Манчестер Сіті" Гарет Баррі головою виконав передачу на Едіна Джеко. Нападник міг пробивати з меж воротарського майданчика, але зробити це завадив, обхопивши суперника руками, стоппер "канонірів" Лоран Косельни. Суддя призначив пенальті й вилучив французького оборонця з поля. Та чи можна цю ситуацію трактувати, як повноцінний фол останньої надії?

Сергій Шебек: Переглядаючи цей матч на українському й російському телебаченні, відзначив, що в обох випадках коментатори засумнівалися в справедливості вилучення Косельни. Мовляв, в цій ситуації треба було обмежетися призначенням пенальті, бо в ноги Джеко оборонець "Арсеналу" не стрибав. Але згадаймо критерії визначення фолу останньої надії. Це – відстань до воріт і спроможність нападника заволодіти м’ячем. Джеко знаходився на лінії воротарського майданчика, а м’яч був у нього перед носом. Якби Косельни не притримав боснійця, той пробив би швидше, ніж "куля" прилетіла б у руки воротарю. Вилучення абсолютно справдливе.

21-ша хвилина. В 30-ти метрах від власних воріт лондонець Лукас Подольскі вдарив по ногах Хаві Ґарсію. Іспанець, падаючи, виконав передачу на хід партнеру. Неточну. Після цього суддя зупинив гру і дав "городянам" змогу пробити штрафний, після розіграшу якого Джеймс Мілнер відкрив рахунок.

Сергій Шебек: Цей епізод дуже цікавий навіть не стільки для вболівальників, скільки як методичний матеріал для арбітрів. Згідно рекомендацій суддя, давши продовжити гру після порушення, через дві-три секунди може повернути гру назад. Хаві Ґарсія віддавав передачу з некомфортних умов. Якщо б цей пас пройшов, то гра продовжилася б. Оскільки ж передача іспанця не досягла адресату, рефері дав пробити штрафний. Суддя в ситуації розібрався прекрасно.

22-га хвилина. В боротьбі за верховий м’яч Подольскі вдарив рукою по обличчю оборонця гостей Пабло Сабалету. Арбітр не лише не покарав порушника, а й не зупиняв гри.

Сергій Шебек: Арбітр був зобов’язаний карати Подольскі попередженням. Найдивніше, що Дін обрав хорошу позицію і епізод бачив в усіх деталях. Сабалета справедливо обурювався, бо німець відверто відмахнувся, спершу штовхнувши аргентинця ліктем, а потім вдаривши його в обличчя зап’ястям.

75-та хвилина. Оборонець гостей Венсан Компані перервав підкатом прорив Джека Вілшира. Рефері показав пряму червону картку.

Сергій Шебек: Груба помилка Діна. В цьому моменті він не розібрався. Не виключаю, що на арбітра тиснуло показане ним Косельни на початку матчу вилучення. Дін вчинив правильно, але, мабуть, сумнівався в своїй правоті. Вілшир прокинув м’яч собі на хід, а в цей час Компані стояв на місці. Він ні біг, ні знаходився в фазі польоту. Венсан чисто, в падінні вибив м’яч лівою ногою. Вілшир сам пірнув у гравця "Сіті" і наткнувся на нього. Рефері не те що не мав виносити покарань, а не повинен був зупиняти гри. Порушення не було. Більше того, спершу навіть Вілшир подумав, що попередження за атаку з ризиком нанесення суперникові травми рефері покаже йому. Іншими словами, правильно розібравшись в епізодах в дебюті гри, Дін згодом прийняв два невірних дисциплінарних рішення, через що його роботу в поєдинку можна назвати невдалою.

Чемпіонат Іспанії. 19-й тур

"Осасуна" – "Реал" - 0:0. Суддя – Клос Ґомес

76-та хвилина. Півзахисник мадридців Кака, завадивши Лоло виконати штрафний, отримав друге попередження і достроково завершив гру.

Сергій Шебек: Арбітр вчинив правильно, бо Кака заважав гравцеві "Осасуни" швидко ввести м’яч. Бразилець, заробивши такого недолугого "гірчичника", може винити лише себе.

78-ма хвилина. Нападник гостей Карім Бензема виконав передачу зліва на Хосе Кальєхона. Той з 11-метрової відстані ударом в дотик спрямував м’яч у кут воріт, однак суддя на центр не вказав, вважаючи, що форвард мадридців перебував у положенні поза грою. З повтору видно, що Кальєхон був на одній лінії з двома оборонцями "Осасуни".

Сергій Шебек: Чистий гол. Якщо зупинити відеокартинку й провести між гравцями стрічку, то побачимо, що Кальєхон знаходився з оборонцями на одній лінії. Результативна помилка арбітра. Через неї "Реал" втратив важливі очки в боротьбі, очевидно, за друге місце.

Євровікенд з точки зору суддівства. Аналіз Сергія Шебека - изображение 2

"Бетіс" – "Леванте" - 2:0. Суддя – Сесар Муньїс

33-тя хвилина. Гравець "Леванте" Крістіан Лелль, отримавши м’яч справа в межах штрафного майданчик, прокинув "сферу" собі на хід, однак, зачепившись за Ноно, впав. Суддя пенальті не призначив.

Сергій Шебек: Таких ситуацій залишати без уваги не можна. Лелль падіння симулював, провокуючи суддю призначити пенальті. Увідповідь арбітр мусив дати свисток і показати гравцеві "Леванте" попередження за симуляцію. Більше того, Лелль напрацював на жовту картку ще й за те, що примудрився в цьому епізоді апелювати до рефері.

76-та хвилина. Нападник андалусців Хорхе Моліна, отримавши розрізний пас, вийшов на побачення Ґуставо Мунуа й вразив дальній кут. Втім, суддя голу не зарахував, зафіксувавши офсайд. З повтору видно, що Моліна знаходився на одній лінії з оборонцем гостей Крістіаном Леллем.

Сергій Шебек: Гол забитий за правилами і мені не зрозуміло, чому суддя на лінії його відмінив. У попередніх оглядах я вже відзначав, що в Іспанії, на відміну від Англії, асистенти в ситуаціях з офсайдами перестраховуються доволі часто. То стосується і моменту з голом Кальєхона в поєдинку "Осасуна" - "Реал", й цієї ситуації. З офсайдної камери чітко видно, що поза грою не було. При цьому асистент позицію обрав правильно, але, мабуть, вирішив перестрахуватися.

"Малаґа" – "Барселона" - 1:3. Суддя – Дельґадо Феррейро

17-та хвилина. Ліонель Мессі, знаходячись в межах центрального кола, виконав довгий розрізний пас на хід Педро. Назустріч нападникові "Барселони" вибіг воротар господарів Вілфредо Кабальєро. Голкіпер таки був першим на м’ячі, але є підстави говорити, що до м’яча за межами штрафного майданчика він доторкнувся рукою.

Сергій Шебек: Надзвичайно складний, швидкоплинний і динамічний момент. Кабальєро невидимим рухом руки зіграв за межами карного майданчика рукою. Це – безперечне вилучення, фол останньої надії, бо воротар перервав рух Педро на фактично ніким не захищені ворота. Арбітрові в цій ситуації було дуже непросто, бо Мессі своєю передачею фактично відрізав суддю від епіцентру подій метрів на 35. Відповідно Феррейро не міг бачити в діях Кабальєро невловимого руху зап’ястям. Вважаю, що втрутитися і допомогти прийняти вірне рішення мав асистент. Але, не виключено, йому видимість перекрив Педро. Показово також, що ніхто з гравців "Барселони", окрім Педро, котрий знаходився поруч, до суддів не апелював. Звісно, якби арбітри мали змогу подивитися відеоповтор, їхнє рішення було б інакшим. А так ми зіткнулися з помилкою, зумовленою людським фактором. Навіть під час телетрансляції гру рукою можна помітити лише після третього повтору.

36-та хвилина. Центрбек "Барселони" Херард Піке, намагаючись у підкаті перервати передачу Елісеу зліва, в падінні зачепив м’яч в межах карної зони рукою. Одинадцятиметрового рефері не призначив.

Сергій Шебек: Це епізод з розряду 50 на 50. Суддю ніхто не критикував би. Якби він поставив пенальті, але не варто дорікати рефері й за те, що він порушення в діях Піке не вбачив. Херард зробив випад, ковзнувши, аби перехопити м’яч. У фазі польоту руки Піке перебували в природньому положенні. Лікоть "сфера" зачепила невидимим дотиком. Притиснути рук до тіла Піке в стрибку не міг.

43-тя хвилина. Правий крайній каталонців Дані Альвеш м’якою передачею вивів віч-на-віч з Кабальєро Хаві. Арбітр зафіксував положення поза грою, хоча з повтору видно, що в офсайдну пастку потрапив Ліонель Мессі і відповідно його офсайд був пасивним. Ближче, ніж Хаві, до воріт своєї команди був оборонець "Малаґи" Веліґтон.

Сергій Шебек: Епізод з тієї ж когорти, про які ми говорили вище у випадках з голами Кальєхона і Моліни. Мессі під час передачі Дані Альвеша справді знаходився в офсайді. Але в тому й річ, що пас адресувався не йому, а Хаві. Тим самим асистент проіґнорував одне із прописних лайнсменських правил: "Чекай і дивися". Він мав дочекатися миті, коли м’яч досягне адресату, а потім приймати рішення. Фактично, у "Барселони" відібрали чистий гол, бо Мессі, отримуючи в наступній фазі розвитку атаки пас від Хаві, знаходився з ним на одній лінії.

50-та хвилина. Мессі виконав розрізну передачу вліво на Сеска Фабреґаса. Той знаходився на грані втрапляння в положення поза грою, але лайнсмен прапорця не підняв і каталонці забили другий гол. Хто був ближчим до воріт господарів – їх оборонець Серхіо Санчес чи Фабреґас?

Сергій Шебек: Це якраз той випадок, коли асистент розібрався в ситуації вірно. Фабреґас від офсайду був на тоненькій ниточці, але лайнсмен, віддавши перевагу атаці, оцінив епізод правильно.

Следите за нами:


Оцените этот материал:
Поделиться с друзьями:

Загрузка...
Авторизуйтесь на сайте, для того чтобы голосовать.
Комментарии (12)
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
logist (Днепропетровск)
Симулянтов на фиг с поля. Симулируешь - желтая. А если еще и пеналь просишь - сразу красная. Такой футбол нам не нужен.
Ответить
+2
0
logist (Днепропетровск)
Гол Кальехона Реал - Осасуна: На зафиксированном повторе не видно, что мяч оторвался от ноги Бензема и тем не менее голова Кальехона уже ближе к воротам соперника чем части тела игроков Осасуны. Как раз тот случай, когда судья имеет право на ошибку: причем непонятно воспользовался он им или нет. В любом случае Реалу пришла "осасуна" в ла Лиге.
Ответить
+2
0
logist (Днепропетровск)
По поводу матча Арсенал МС "Нападник міг пробивати з меж воротарського майданчика" Мог пробить, а мог и не пробить. Если бы Кошельны не нарушал правила, он бы весьма ощутимо помешал бы Джеко, да и вратарь был неподалеку. Не говоря уже о том, что сама ситуация, когда назначается пенальти и дается красная карточка уже порядком всем надоела. И если уж судьям пока не дали указание не применять двойное наказание, то было бы намного гуманней, интересней и более справедливо, если бы красную в таких случаях давали бы в самых явных случаях, когда забить мяч в этом моменте с игры легче чем с пенальти. Впрочем чувство справедливости и чувство "духа игры" у всех разное, но именно это и отличает хорошего арбитра от плохого. Судья должен любить и понимать игру лучше любого из нас, а не тупо следовать регламенту. Допускаю, что судья может ошибаться и даже часто, но это был не тот случай, это просто непонимание футбола.
Ответить
+2
0
logist (Днепропетровск)
Как по мне девчонка молодец, если эксперт только этот "ляп" у нее обнаружил. Лучше флажок поднять поздно, чем никогда. Тем более я бы такой пеналь и без оффсайда не поставил бы: нападающий явно подставлялся и с готовностью рухнул на сырую землицу.
Ответить
+1
-1
Винни-Пухх (Киев)
Кто отбирает моменты для комментирования - редакция или сам Шебек?
Ответить
0
0
Kostya Dovgan (Киев)
и редакция, и Сергей Александрович. За всеми же моментами не уследить
Ответить
0
0
Demian (Коломия)
Цікаво тій дівчинці з прапорцем, що бігала на лінія матчу "Челсі" 20 років є?
Ответить
+2
-1
Kostya Dovgan (Киев)
27)
Ответить
+1
0
цитадель (Черкассы)
ФФУ его снова накажет?
Ответить
0
0
Kostya Dovgan (Киев)
теперь уже не ФФУ, а FA, испанская федерация и прочие
Ответить
+1
0
cravets.aleks (Артемовск)
Замечательно,что этот"эксперт" "колишний"арбитр ФИФА,а не настоящий.Лучше бы сделал анализ своим ляпам.Материал бы не уместился и за сезон!
Ответить
+2
-5
Kostya Dovgan (Киев)
Может быть, Вы составите свой персональный топ-5 ляпов Сергея Александровича? :-)
Ответить
+3
0


Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус

загрузка...