Де заховані скарби "Прикарпаття"?

Де заховані скарби "Прикарпаття"?


Ще якихось чотири місяці майбутнє івано-франківського футболу бачилося винятково в райдужних тонах. Ще б пак, 29 липня сесія міськради ухвалила рішення про створення господарського товариства з назвою Професійний футбольний клуб «Прикарпаття». Співзасновником ПФК разом з івано-франківським міськвиконкомом виступало ТОВ «Скорзонера», більш відоме як власник курорту «Буковель».

Місто передавало у статутний фонд майбутнього товариства стадіон «Рух» з належною йому земельною ділянкою. Поруч мала б вирости низка інших спортивних об’єктів разом із готельним комплексом. Їх зведення, як і завершення будівництва чаші стадіону (ведеться з 1987 року!!!), покладалися на інвестора. А головне, «Скорзонера» зобов’язувалася взяти на своє утримання футбольну команду з річним бюджетом не менше 12 000 000 гривень. Чому саме 12 мільйонів? За слова керманичів клубу, таким є опосередкований бюджет клубу першого дивізіону. Відтак у футбольних кулуарах заговорили про розширення т. зв. «пулу Коломойського» (не секрет, що «Буковель» пов’язуть з групою Приват, підконтрольної олігарху).

Наступного дня після вікопомної сесії президент «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький завітав на післяматчеву прес-конференцію (франківці поступилися «Закарпаттю» - 0:3) розповісти про радісну новину. Не упустив він нагоди й присоромити скептиків: мовляв, ви не вірили, а ми це зробили (в сенсі знайшли спонсора). І висловив сподівання, що нові перемоги не за горами. Нових перемог на фініші першого кола виявилося аж… дві (успіх у стартовій грі з «Зіркою» із зрозумілих причин сюди не заносимо), а обіцяні мільйони на «Прикарпаття» так і не звалилися. Чому?

Керівник «Скорзонери» Олександр Шевченко, виступаючи в липні перед депутатами, заявив, що гроші на рахунок нового клубу надійдуть як тільки-но він буде сформований. Та перед цим має бути проведена експертна оцінка майна та землі, що їх вносить місто у статутний фонд. Вона стала відома на початку осені. Однак саме тоді «Буковель» потрапив у приціл слідчих генпрокуратури. Обшуки та вилучення документів, пов’язаних з придбання земельних ділянок для потреб курорту, змусили керівництво «Скорзонери» заявити про згортання кількох інвестиційних проектів (серед яких, т. зв. «Буковель-2» на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей). Хіба тут до футболу?

Зрештою, лише 5 жовтня чергова сесія івано-франківської міськради затвердила експертну оціку цілісного майнового комплексу стадіону «Рух» – понад 127 млн. грн. Від неї й відштовхуватимуться при формуванні статутного фонду ПФК «Прикарпаття». Та наразі особливих зрушень у цьому процесі не помітно. Сторони утримуються від будь-яких коментарів, заявляючи, що предметну розмову можна буде вести за тиждень-другий. І так вже кілька місяців…

Тим часом у 20-ти пройдених турах «Прикарпаття» продемонструвало найгірший результат не тільки за останні нелегкі роки, але й за історію прикарпатського футболу загалом – 9 очок із 60-ти можливих!? В більшості поєдинків команда нагадувала Лебедя, Рака і Щуку. Так, не було грошей. Гравці навіть намагалися бойкувати окремі зустрічі. Але ж і в попередні роки ситуація була не кращою. Чи нагадати позаторішній демарш Матвіїва і К?

Цікава статистика, у 2007 р. франківський «Спартак» залишив перший дивізіон пропустивши у 34-х зіграних матчах 51 гол. Зараз в активі «Прикарпаття» 49 «пробоїн» після 20-ти зустрічей. Голий і босий «Спартак» в 34 зустрічах лише тричі програв з великим рахунком. В пасиві ж «Прикарпаття» вже сім великих поразок.

Звичайно, можна назвати море причин, через що так сталося. Та вони справі не зарадять. Від рятівної 16-ї позначки (вона наразі за «Дністром») франківців відділяє 10 очок – більше, ніж команда здобула від початку першості. Земляки з «Енергетика» (а от скажіть, бурштинці що біль заможні?) випереджають команду з обласного центру на 11 пунктів. Саме ці дві команди стануть першими суперниками «Прикарпаття» у березні. І одразу стане все зрозуміло…

Що ж до «Скорзонери», то її керівник оцінив майбутні інвестиції у розбудову стадіону «Рух» (плавальний басейн, критий спортивний манеж з футбольним полем, тренувальні поля, голель та ін.) у майже півмільярда. Добудова самого стадіону за різними оцінками потягне від 25 до 50 мільйонів (більша цифра, очевидно, з урахуванням перекриття). За скільки часу має бути зреалізований проект, у рішенні міськради не вказано. За винятком стадіону. Його мають здати у 2012-му. І Євро тут ні до чого. Просто, через два роки (вже навіть менше) Івано-Франківськ святкуватиме своє 350-річчя. Футбольний клуб «Прикарпаття» інвестор зобов’язується фінансувати не менше п’яти років. Чи дочекаємося?

Оцените этот материал:
Комментарии
Войдите, чтобы оставлять комментарии. Войти
Kristo (Львов)
Скорее всего Скорзонера ждет, чем закончится наезд на неё Генпрокуратуры. Не спроста же Губернатор области попросил лично повлиять на ускорение решения этого вопроса Януковича.
Ответить
0
0
Вернуться к новостям
Комментарии 13
Kristo (Львов)
Скорее всего Скорзонера ждет, чем закончится наезд на неё Генпрокуратуры. Не спроста же Губернатор области попросил лично повлиять на ускорение решения этого вопроса Януковича.
Ответить
0
0
kastilio (франковск)
думаю що оновлений стадіон хоч якось подіє на фк прикарпаття!!!))))
Ответить
0
0
ЗАХІД (Івано-Франківськ)
Пізно пити \"боржомі\" коли легені вже відвалюються....
Ответить
0
0
dreamteam_if (івано-франківськ)
Найгірше, що мовчить керівництво клубу. Всі чекають якихось рішень, а тут хоч би хтось скликав якусь прес конференцію, або просто дав інтерв\'ю про стан переговорів з інвестором.
Ответить
0
0
Франко (івано-франківськ)
Все таки треба надіятись на краще. Якщо з\"являться гроші, то команда заграє. Але чи зачепиться команда за рятівні місця, адже дуже багато втрачено. Віримо в команду!!!
Ответить
0
0
Юра71 (Івано-Франківськ)
ужасссссс франковцы держитесь и мужайтесь, такая команда не должна пропасть с футбольной карты Украины!! the_spock34 (Александрия) 02.12.10 18:56 Дякуємо за підтримку
Ответить
0
0
Юра71 (Івано-Франківськ)
Вибачте за помилки,поспішав.
Ответить
0
0
Юра71 (Івано-Франківськ)
А в чемпіонаті області дешевше утрнимувати команду.А може навіть чемліонами стануть,ну якщо обіграють Яремче,Печеніжин,Тепловик,Кроно-Карпати,Снятин,Сва
Ответить
0
0
MIL (Львів)
Весь прікол що Пркарпаття давно вже мало вилетіти з 1 ліги...ті хто памятають хто саме подарував путівку в 1 лігу Прикарпаттю коли воно вилетілі з 1 ліги...це команда з непоганим на той час бюджетом (ЛУКОР-Калуш зайняв 1 місце в Західному дивізіоні 2 ліги) але всі високопосадовці в голові з губернатором вирішили що краще нехай буде Прикарпаття ніж якийсь там ЛУКОР
Ответить
0
0
romaha IF (Івано-Франківськ)
Ясно що цього року ми вже вилетимо( Та головне щоб хоть команда не припинила свого існування!
Ответить
0
0
Купідон (Івано-Франківськ)
які там перспективи ..проходив пару днів тому поряд з полями де треніруються діти..так там буквально 10 дітей було..так звітки може Прикарпаття вибратись з кризи...коли вони роблять ставку на своїх молодних іграків...дуже обідно за Прикарпаття і всіх фанів=(
Ответить
0
0
the_spock34 (Александрия)
ужасссссс франковцы держитесь и мужайтесь, такая команда не должна пропасть с футбольной карты Украины!!
Ответить
0
0
Україна-понад УСЕ (Львів)
Дуже хочеться вірити, що все буде, так як написано!!! Не уявляю, щоб Прикарпаття вилетіло. Тримайтеся!, Прикарпаття, ТРИМАЙСЯ!!!
Ответить
0
0

Новости Футбола

Лучшие букмекеры

Букмекер
Бонус